Buzz

«Ποιος είναι ο Τζέιμς Φράνκο;» αναρωτιέται η Μαρίνα Αμπράμοβιτς

στα 10

Ο ηθοποιός, εικαστικός, σκηνοθέτης, παραγωγός και ποιητής Τζέιμς Φράνκο είναι το αντικείμενο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας που θα σκηνοθετήσει η performance artist Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

«Ποιος είναι ο Τζέιμς Φράνκο;» αναρωτιέται η Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Στην τελετή απονομής των Independent Spirit Awards το προηγούμενο Σάββατο, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η «γιαγιά της performance art» όπως αποκαλεί τον εαυτό της, αποκάλυψε ότι έχει σχέδια για σκηνοθετικό ντεμπούτο (έχει συνυπογράψει τη σκηνοθεσία με άλλους καλλιτέχνες δύο ακόμα πολυσυλλεκτικών ταινιών, τα «Destricted» και «Stories on Human Rights»). Μάλιστα, έχει βρει και το θέμα της. Βρίσκεται στα πρώτα στάδια της παραγωγής μιας ταινίας που θα απαντάει στο ερώτημα «Ποιος Είναι ο Τζέιμς Φράνκο;»

Η ίδια βέβαια έχει απάντηση. «Νομίζω ότι είναι ο πιο ενδιαφέρων ηθοποιός αυτή τη στιγμή. Γιατί; Γιατί παίρνει ρίσκα και όταν παίρνεις ρίσκα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να αποτύχεις. Ομως εκείνος βουτάει στο ρίκο και την αποτυχία με την ίδια ένταση. Θα μπορούσε να είναι ένας ακόμα χολιγουντιανός ηθοποιός και να είναι ευχαριστημένος μ' αυτό - όπως όλοι οι άλλοι. Αλλά εκείνος πειραματίζεται με άλλα πεδία, ξεπερνάει τα όριά του και όχι πάντα με επιτυχία. Για αυτόν, η διαδικασία είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα...»

Τι ξέρουμε εμείς για τον Τζέιμς Φράνκο; Οτι θα τον δούμε στον «Μάγο του Οζ», στο «Lovelace» και στο «Spring Breakers», ότι η δική βερσιόν στο «Ψωνιστήρι» δεν ενθουσίασε το Βερολίνο, ότι έγραψε ένα ποίημα για τον Ομπάμα που απήγγειλε στην κάμερα του υπολογιστή του, ότι έχει σκηνοθετήσει, γράψει σενάρια, κάνει παραγωγή, ότι έχει masters από το πανεπιστήμιο Columbia, διδάσκει στο UCLA, κάνει έρευνα για το PhD στο Yale, εκδίδει βιβλία με διηγήματα και τα έργα του σε γκαλερί.

1

«Και ίσως αναρωτιέσται γιατί ενδιαφέρομαι εγώ να δείξω στον κόσμο ''Ποιος Είναι ο Τζέιμς Φράνκο'';» συνεχίζει η Αμπράμοβιτς. «Γιατί θέλω να εξηγήσω εγώ γιατί κάνει όλα αυτά που κάνει. Απλά γιατί ο ίδιος δεν έχει χρόνο ούτε να κοιμηθεί. Δεν έχει ζωή. Απλά συνεχίζει αφοσιωμένος...»

Η εικαστική καλλιτέχνις από τη Σερβία που δραστηριοποιείται στην Performance Art από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, είναι γνωστή για τα προκλητικά έργα της. Το 2002 για παράδειγμα, το «Nude With Skeleton» κομμάτι παρουσίαζε ένα γυμνό άντρα, ξαπλωμένο ανάσκελα κάτω από έναν ανθρώπινο σκελετό. Οπως την ορίζει η ίδια, η performance art είναι η μεταφορά της αλήθειας επί σκηνής - όχι μια θεατρική παράσταση. Ολο της το έργο έχει στόχο την απελευθέρωση της τέχνης από τα όριά της.

Η σχέση της με τον Φράνκο ξεκίνησε το 2010, ότα οι δυο τους συμμετείχαν σ' ένα επεισόδιο της σειράς πορτρέτων «Iconoclasts» που προβάλει το τηλεοπτικό κανάλι του Sundance.

2

Στην τελετή απονομής των Independent Spirit Awards ήταν παρούσα για να στηρίξει το «Marina Abramović: The Artist Is Present» που διαγωνιζόταν στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ. Η ταινία εξετάζει και παρουσιάζει το σύγχρονο έργο της - ανάμεσα στο οποίο και την performance της στο ΜοΜΑ της Νέα Υόρκης όπως για 736 ώρες και 30 λεπτά καθόταν ακίνητη σ' ένα τραπέζι και οι επισκέπτες του μουσείου έκαναν ουρές για να κάτσουν απέναντί της.

Περισσότερα για τον Τζέιμς Φράνκο: