Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Shut up and Play the Hits των Γουιλ Λάβλεϊς και Ντίλαν Σαουδερν

Ολα είναι ξεκάθαρα όταν μια μπάντα γεννιέται, αλλά αντιθέτως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν μια κοινή πορεία φτάνει στο τέλος της. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Τζέιμς Μέρφι, ιδρυτής και βασικό μέλος των LCD Soundsystem, μέσω ενός μηνύματος στο διαδίκτυο ενημέρωνε τους φαν της μπάντας πως τον Απρίλιο το συγκρότημα θα έπαιζε την τελευταία του συναυλία πριν διαλυθεί. Οι πιονιέροι της πανκ ντίσκο, που από το 2005 άλλαξαν τη χορευτική μουσική με τα πρωτοποριακά άλμπουμ και τις γεμάτες ενέργεια συναυλίες τους, είχαν φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Ο Μέρφι όμως δεν έμεινε εκεί. Βρήκε τα κότσια και ανέθεσε στους Ντίλαν Σάδερν και Γουiλ Λάβλεϊς να καταγράψουν τις τελευταίες 48 ώρες του συγκροτήματος, διασφαλίζοντας πως εκείνη η συναυλία τους στο Madison Square Garden θα έμενε στην ιστορία. Συγκινητικό αλλά ταυτόχρονα ανεβαστικό, το «Σκάσε και Πάιξε τα Χιτάκια» εγκλωβίζει στα 105 λεπτά του την πρωτόγνωρη ένταση της τελευταίας φοράς και συνιστά το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που διάλεξε να αφήσει μια μπάντα ως ενθύμιο σε αυτούς που έχασαν το τελευταίο της πάρτι. [Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ]

Δείτε το τρέιλερ:


The Queen of Versailles της Λορίν Γκρίνφιλντ

1

Ο Ντέιβιντ και η Τζάκι Σίγκελ ήταν ένα από τα πιο πλούσια ζευγάρια της Αμερικής, εκείνος δισεκατομμυριούχος εκέινη η νεαρή σύζυγος τρόπαιο. Μαζί ξεκίνησαν να φτιάξουν μια όμορφη οικογένεια με πολλα παιδιά και το μεγαλύτερο σπίτι στην Αμερική για να στεγάσει την αγάπη τους. Κι όταν λέμε μεγάλο, εννοούμε μεγάλο. Σκεφτείτε κάτι μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο. Μόνο που στην πορεία ήρθε η κρίση και αυτό το εξωφρενικό μα και ανθρώπινο ντοκιμαντέρ που υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στο Sundance φέτος.

Δείτε το τρέιλερ:


Η Αξέχαστη Πόλη (Do Not Forget Me Istanbul)

γρσ

Με φόντο την πολύχρωμη, παλλόμενη, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της πληθωρικής Κωνσταντινούπολης μία πλειάδα ηρώων μας συστήνεται - μας ξεναγεί και μας χάνει στους δρόμους της: ένας επιφυλακτικός έμπορος από τη Θεσσαλονίκη, ένα δυστυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι, ένα ερωτευμένο ζευγάρι με πολλές διαφορές, μια Βόσνια νεαρή ηθοποιός, μια ξεριζωμένη ηλικιωμένη γυναίκα από την Παλαιστίνη, ένας μουσικός με υπαρξιακές αναζητήσεις κι ο διάσημος Ελληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης δίνουν την οικουμενική διάσταση της «Αξέχαστης Πόλης». Τις σπονδυλωτές ιστορίες υπογράφουν ο Χανί Αμπού - Ασάντ, ο Στεφάν Αρσενίντζεβιτς, η Ζοζεφίνα Μαρκαριάν, ο Ερικ Ναζαριάν, η Αϊντα Μπέγκιτς, ο Ομάρ Σαργκάουι και ο Στέργιος Νιζήρης.

Δείτε το τρέιλερ:


Marina Abramovic: The Artist is Present του Μάθιου Εϊκερς

655656

Η διάσημη «γιαγιά της περφόρμανς», μια από τις πιο εκκεντρικές και σπουδαιες σύγχρονες καλλιτέχνιδες ξεγυμνώνει το δημιουργικό της ταμπεραμέντο σε ένα ντοκιμαντέρ που την ακολουθεί μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας της, προσπαθώντας να απαντήσει στο «τι είναι Τέχνη;» και πώς ακριβώς η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παραμένει μια από τις πιο γοητευτικές και πάντοτε ενδιαφέρουσες φιγούρες στο σύγχρονο γίγνεσθαι.


Δημοκρατία ο Δρόμος του Σταυρού

citadel

Ο Μάρκο Γκαστίν μαζί με πέντε ακόμη ντοκιμαντερίστες (Κατερίνα Πατρώνη, Χάρη Ραφτογιάννης, Χριστόφορο Γεωργούτσο, Νικολία Αποστόλου και Γιάννης Μισουρίδη) αποφάσισαν πριν μερικούς μήνες, λίγο καιρό πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου να κοιτάξουν αυτή την κρίσημη αναμέτρηση για την Ελλάδα με μια διαφορετική ματιά. Ακολουθώντας βήμα με βήμα την προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα (Γιάννης Ραγκούσης για το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Κωστόπουλος για την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ρένα Δούρου για τον ΣΥΡΙΖΑ και Ηλίας Παναγιώταρος για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ). Χωρίς συνεντεύξεις, χωρίς σχολιασμό παρά μόνο με τις διεισδυτικές εικόνες του, αφήνει τον θεατή, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την πολιτική στην Ελλάδα. Ή για την πολιτική. Και την Ελλάδα.

Δείτε το τρέιλερ:


Κατεβάστε τα Κόκκινα Φανάρια (Meet the Fokkens) των Γκαμπριέλ Προβάς και Ρόμπ Σρόντερ

1

Γνωρίστε τη Μαρτίνε και τη Λουίζ Φόκενς. Είναι δίδυμες και στα εβδομήντα τους χρόνια συνεχίζουν να πουλάνε έρωτα όπως κάνουν εδώ και πενήντα χρόνια. Μέσα από την αφοπλιστική τους ιστορία, η «γειτονιά των παραθύρων» στο Αμστερνταμ αλλά και ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος περιπέτεια, αγώνα για επιβίωση και ευτυχισμένες στιγμές μεταμορφώνεται στο πορτρέτο μιας τρίτης ηλικίας που κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί!

Δείτε το τρέιλερ:


Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα και τις ταινίες του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.