Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κλείνει 30 χρόνια και γιορτάζει!

στα 10

Από τις 19 μέχρι και 25 Οκτωβρίου στην Ααβόρα και από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι και 1η Νοεμβρίου στην Ελλη, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου τριανταρίζει και γιορτάζει αναλόγως...

Flix Team
Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κλείνει 30 χρόνια και γιορτάζει!
Σκηνή από το «Una Famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα, στους κινηματογράφους Ααβορα και Ελλη με πολυσυλλεκτικό αφιερωματικό πρόγραμμα, έμφαση στο σινεμά των δημιουργών και ένα πολύ ενδιαφέρον διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Η πρεμιέρα του Πανοράματος θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής με την προβολή και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής της «Μισαλλοδοξίας» του Ντ. Γ. Γκρίφιθ, ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα δώσουν masterclasses ο Αλεξάντερ Πέιν (στις 31 Οκτωβρίου) και ο Κριστόφ Ζανούσι (την 1η Νοεμβρίου).

Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα highlights της διοργάνωσης και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο επίσημο site του 30ού Πανοραμάτος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Lines 607 Lines του Βασίλη Μαζωμένου

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Εννιά ταινίες από τη φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, απρόβλητες στην Ελλάδα θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ, το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ) και το βραβείο κοινού από επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα». Θα προβληθούν όλες στον κινηματογράφο Ελλη από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου. Αυτές είναι το «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου (Ελλάδα), «Without Name» του Λόρκαν Φίνεγκαν (Ιρλανδία), το «Corporate» του Νικολά Σίλολ (Γαλλία), το «Arrhythmia» του Μπορίς Κλεμπνικόφ (Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία), το «Μarita» του Κρίστι Ιφτιμε (Ρουμανία), το «L’ Intrusa» του Λεονάρντο ντι Κοστάνζο (Ιταλία, Eλβετία, Γαλλία), το «Una Famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο (Ιταλία), το «Re-Inventing Marvin» της Αν Φοντέν (Γαλλία) και «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής» του Παννίκου Χρυσάνθου (Κύπρος).

Luchino Visconti 607 Ο Λουκίνο Βισκόντι με τη Σιλβάνα Μάγκανο στα γυρίσμα του «Θάνατος στη Βενετία»

Αφιέρωμα στον Λουκίνο Βισκόντι

Μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού που περιλαμβάνει από τις πρώτες και λιγότερο γνωστές του ταινίες μέχρι τα διεθνούς αναγνώρισης αριστουργήματά του. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από ειδική έκδοση για τον Βισκόντι. Θα προβληθούν οι ταινίες «Θάνατος στη Βενετία», «Conversation Piece», «Bellissima»,«Ossessione», «La terra Trema», «Senso», «Ο Ρόκο και τ’ Αδέλφια του», «Γατόπαρδος», «Λευκές Νύχτες», «Ο Αθώος».

Riff Raff 607 Riff Raff του Κεν Λόουτς

30 Χρόνια Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Το φετινό Πανόραμα γιορτάζει μαζί και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Eυρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA). Για τον εορτασμό αυτό έχει επιλεγεί ένας αριθμός βραβευμένων από την EFA ταινιών. Στην Αθήνα για το ειδικό αυτό αφιέρωμα θα βρεθεί ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας Κριστόφ Ζανούσι. Θα προβληθούν τα φιλμ: «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε, «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ, «Riff Raff» του Κεν Λόουτς, «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ολα για τη Mητέρα μου» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και «Gomorra» του Ματέο Γκαρόνε.

Πες στη Μορφίνη ακόμη την Ψάχνω Πες στη Μορφίνη ακόμα την Ψάχνω του Γιάννη Φάγκρα

Η Γοητεία του Ασπρόμαυρου

Το Πανόραμα και η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου προτείνουν ταινίες που σφράγισαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου στην σύγχρονη ιστορία του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το νέο director's cut του «No Sympathy for the Devil» του Δημήτρη Αθανίτη αλλά και η ψηφιακή νέα κόπια του υπέροχου ντεμπούτου του Γιάννη Φάγκρα «Πες στη Μορφίνη ακόμα την Ψάχνω». Οι ταινίες που αποτελούν το αφιέρωμα είναι οι εξής:

  • Η Kατάσταση των Πραγμάτων του Βιμ Βέντερς (1982)
  • Down by Law του ΤζιμΤζάρμους (1986)
  • Τέλος εποχής του Αντώνη Κόκκινου (1994)
  • Αθώο Σώμα Νίκου Κορνήλιου (1997)
  • No sympathy for the devil του Δημήτρη Αθανίτη (1997)
  • No budget Story του Ρένου Χαραλαμπίδη (1997)
  • Following του Κρίστοφερ Νόλαν (1998)
  • Juha του Ακι Καουρισμάκι (1999)
  • Πες στη Μορφίνη ακόμα την Ψάχνω του Γιάννη Φάγκρα (2001)
  • Control του Αντον Κόρμπιν (2007)
  • Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη (2010)
  • Tabu του Μιγκέλ Γκομέζ (2012)
  • Μικρή Αρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου (2015)
  • Ρισάλτο του Βασίλη Βαφέα (2016)

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί και η μικρού μήκους μαυρόασπρη ταινία του κύπριου Μιχάλη Χαπέσιη «Η ασήμαντη Ζωή της Ελένης Παυλή» που διακρίθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Δράμας. Επίσης στο ίδιο αφιέρωμα εντάσσεται η εικαστική έκθεση «Black Beauty» στη γκαλερί “ΣτοART” στην Στοά Κοραή. Nέοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τον μαυρόασπρο κινηματογράφο. Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης. Διάρκεια έκθεσης: 10 Οκτωβρίου -9 Νοεμβρίου.

Posoki 607

Πρεμιέρες

Το καθιερωμένο πρόγραμμα «Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή» θα παρουσιάσει και φέτος avant premieres ταινιών που θα βγουν στις αίθουσες στο επόμενο διάστημα, απ’ όλο τον κόσμο: «Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς» του Ραούλ Πεκ (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο), «Discreet» του Τράβις Μάθιους (HΠΑ), «Mπαϊ Mπαϊ Germany» του Σαμ Γκαρμπάρσκι (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο) και «Posoki» του Στεφάν Κομαντάρεφ (Βουλγαρία, Γερμανία, ΠΓΔΜ).

Νίκος Κούνδουρος 607

Αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο

To Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου τιμά τον Νίκο Κούνδουρο με προβολή ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη για την κινηματογραφική πορεία του Ελληνα δημιουργού, με αποσπάσματα και από τις 12 ταινίες του αλλά και με στιγμιότυπα από τα γυρίσματα.

Aναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο επίσημο site του 30ού Πανοραμάτος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Αφίσα Panorama