Φεστιβάλ / Βραβεία

Αφιερωμένα στις σύγχρονες «Αντιγόνες» τα βραβεία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

στα 10

Ολοκληρώθηκε το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας με την απονομή των βραβείων του.

Flix Team
Αφιερωμένα στις σύγχρονες «Αντιγόνες» τα βραβεία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Μετά από 10 μέρες προβολών, συζητήσεων και μιας πρωτοφανούς ευκαιρίας να κοιτάξουμε τον κόσμο μέσα από το βλέμμα των παιδιών, το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων του, αλλά οι προβολές του συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ, στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, όπως και στη επίσημη σελίδα του στο Facebook


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται φέτος από τους Ροκ Ντέμερς, Βίλκε Μπίτερ, Ρηνιώ Δραγασάκη, Περ Ερικσον, Ελίζ Ζαλαντό, Γκλόρια Μοράνο, Ρέμκε Ουστερχούις, Μπέκι Πάρι, Λίνα Ουζκουραιτίτε. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη σύνθεση της επιτροπής.

Antigone 607

Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας: «Αντιγόνη» της Σόφι Ντεράσπε

«Η Αντιγόνη είναι μια γεμάτη ζωντάνια, πρωτότυπη, καλοφτιαγμένη ταινία, βαθιά ριζωμένη στο παρόν, παρότι είναι διασκευή ενός διαχρονικού αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας» σημείωσε στο σκεπτικό της η Διεθνής Επιτροπή. Η σκηνοθέτις Σόφι Ντεράσπε δήλωσε για τη βράβευση: «Ευχαριστώ πολύ για την αναγνώριση της δουλειάς μας για την οποία έδωσα την ψυχή και την ενέργειά μου για χρόνια με τη βοήθεια του εξαιρετικού καστ και συνεργείου βέβαια. Το γεγονός της βράβευσης λέει κάτι για την ανθρωπότητα. Απ' όπου κι αν βλέπετε, όπου και αν βρίσκεστε ελπίζω να είστε καλά και να φροντίζετε ο ένας τον άλλον». Η ταινία απέσπασε επίσης το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Επιτροπή παιδιών άνω των 13 ετών και από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και αγοράστηκε για διανομή στην Ελλάδα από το Νεανικό Πλάνο.

Los Lobos 607

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε Ταινία Μεγάλου Μήκους στον Σάμουελ Κίσι Λεόπο για την ταινία «Οι Μικροί Λύκοι»

«Απονέμεται για τα εξαιρετικά του επιτεύγματα στη σκηνοθεσία αυτής της ταινίας. Δουλεύοντας με πρωτοεμφανιζόμενα παιδιά-ηθοποιούς και κατασκευάζοντας την ατμόσφαιρα της ταινίας με ιδιαίτερη ενσυναίσθηση, ο Leopo ζωντανεύει μια ιστορία γεμάτη ρεαλισμό και φαντασία, περιορισμό και αγάπη με την οποία μπορούμε όλοι -ειδικά στην παρούσα συγκυρία- να ταυτιστούμε». Ο Samuel Kishi Leopo δήλωσε για τη βράβευση: «Εκπροσωπώντας όλη την αγέλη ήθελα να πω ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το υπέροχο βραβείο. Ευχαριστώ πολύ το Φεστιβάλ της Ολυμπίας, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και το τρομερό συνεργείο που κατέστησε δυνατό να γυρίσω αυτή την ταινία. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο στη μητέρα μου και τον αδερφό μου που είναι και ο συνθέτης της μουσικής της ταινίας. Ευχαριστώ για την έμπνευση. Σας στέλνουμε πολλές αγκαλιές από το Μεξικό!». Οι «Μικροί Λύκοι» κέρδισαν επίσης το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»: «Το βραβείο του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής «Ανθρώπινες Αξίες» απονέμεται φέτος σε μια ταινία που με ιδιαίτερη, ποιητική ματιά αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας από το Μεξικό, που έρχεται στις ΗΠΑ μαζί με τους δυο μικρούς γιους της αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Τα παιδιά, κλεισμένα μέσα σ’ ένα μικρό, φτωχικό δωμάτιο, δημιουργούν με τις ζωγραφιές τους ένα δικό τους φανταστικό σύμπαν, περιμένοντας τη μαμά τους να γυρίσει από τη δουλειά και να τηρήσει την υπόσχεσή της, να τους πάει στη δική τους Γη της Επαγγελίας, τη Ντίσνεϋλαντ».

Delfin 607

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου σε μεγάλου μήκους ταινία: Γκασπάρ Σιούερ για την ταινία «Ντελφίν»

Το βραβείο απονέμεται σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής «σ' ένα σενάριο το οποίο τολμά να πραγματευτεί τον όμορφο αλλά σκοτεινό συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού, που κουβαλάει περισσότερες ευθύνες απ’ όσες του αναλογούν, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, τη σημασία της μουσικής και του ταξιδιού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας». Ο Gaspar Scheuer δήλωσε για τη βράβευση: «Στα μέσα αυτής της τόσο περίεργης χρονιάς για ολόκληρο τον κόσμο πληροφορήθηκα πως η ταινία επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ και τα νέα ήταν πολύ σημαντικά και συγκινητικά για εμένα. Γιατί όταν έγραφα την ταινία κάποιοι αρχαίοι μύθοι που κατάγονται από την Ελλάδα με συντρόφευσαν στη συγγραφή και μου άνοιξαν νέους δρόμους για να σκεφτώ την ιστορία. Κάποιοι από τους μύθους αυτούς μπήκαν τελικά στο σενάριο της ταινίας, στο στόμα ενός γέροντα που ζει στην άκρη του δρόμου και τον συναντάει ο μικρός πρωταγωνιστής. Τα νέα πως το Ντελφίν κέρδισε μερικά βραβεία στο Φεστιβάλ με γεμίζει χαρά και με συγκινεί. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα. Μακάρι σύντομα να μπορούμε να ταξιδεύουμε ξανά ώστε να εκπληρώσω το όνειρό μου να επισκεφθώ τη χώρα σας».

when hitler 607

Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ερμηνείας: Ρίβα Κριμαλόφσκι για την ταινία «Οταν ο Χίτλερ Εκλεψε το Ροζ Κουνέλι»

«Μέσα από μία πειστική και καθηλωτική ερμηνεία δίνει στο κοινό την ευκαιρία να βιώσει τόσο την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας όσο και το αίσθημα της επερχόμενης απειλής σ’ έναν μισαλλόδοξο κόσμο». Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή στους συνδρομητές της Nova και μέσω της υπηρεσίας Nova on Demand.

Daniel 16 607

Βραβείο Καλύτερης παιδικής ερμηνείας: Νίκολας Κίσκερ για την ταινία «Ντάνιελ '16`»

«Ακόμη και χωρίς πολλά λόγια, αυτός ο νεαρός ηθοποιός καταφέρνει να επικοινωνήσει με το κοινό και μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε αυτόν τον βλοσυρό έφηβο που ανοίγει την καρδιά του» σημειώνει η Διεθνής Κριτική Επιτροπή. Η ταινία Daniel ‘16 κέρδισε επίσης το Βραβείο "#ThisisEU – Ευρωπαϊκές αξίες" της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως: «σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια μοιάζει να ξεχνάει ολοένα και περισσότερο τις βασικές της αξίες και μας δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, η ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου φέρνει κοντά ενήλικες και παιδιά από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και μας υπενθυμίζει ότι μέσα από άσχημες καταστάσεις μπορεί να γεννηθεί η φίλια και η αλληλεγγύη, αξίες που δεν καθορίζονται από τα γεωγραφικά σύνορα».

Delphin 607

Εύφημη Μνεία στον Εζέκιελ Μενάλντ, τον συνθέτη του «Ντελφίν» για την ευρηματική, θερμή, πρωτότυπη, δυνατή μουσική που προσθέτει πολύτιμα γεμάτα νόημα συναισθήματα στην ταινία.

Sisters 607

Ειδική Μνεία στην ταινία «Αδερφές: Το Kαλοκαίρι που Bρήκαμε τις Yπερδυνάμεις μας», καθώς «αυτή η μαγευτική ταινία είναι πρωτότυπη στον τρόπο που εστιάζει σε δύο μικρές αδελφές που κάνουν το φυσικό περιβάλλον τη παιδική τους χαρά και ανακαλύπτουν τις δυνάμεις, την ευρηματικότητά τους και κυρίως τον πολύ ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ τους»

kalok

Ειδική Μνεία στην ταινία οι «Επαναστάτες του Kαλοκαιριού», για «τη ζωηρή ψυχαγωγική της αξία και τη διαπολιτισμική φιλία της. Είναι επίσης μια σπάνια κωμωδία που χρησιμοποιεί πολλά τραγούδια για να σχολιάσει τις πράξεις και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, ενώ είναι μια ταινία που στοχεύει ειδικά στο παιδικό κοινό»!



ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Our Time 607

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους: «Ο Δικός μας Χρόνος» της Βερόνικα Σπεντικάτι

Το βραβείο απέσπασε η ιταλική ταινία «γι' αυτό το υπαινικτικό μήνυμα ελπίδας μέσα σ’ ένα μελαγχολικό καλοκαίρι, που ο χρόνος περνάει μα οι στιγμές μένουν. Μια ταινία με αξιοσημείωτη σκηνοθεσία και όμορφες ερμηνείες». Μια φαινομενικά απλή οικογενειακή ιστορία με φόντο το μεσογειακό τοπίο, που κρύβει όμως τόσα πολλά. Η σκηνοθέτις Βερόνικα Σπεντικάτι δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό το σημαντικό βραβείο. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή και εκ μέρους του συνεργείου. Ελπίζω μια μέρα να συναντηθούμε και από κοντά».

leleka 607

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: «Η Πριγκίπισσα Λελέκα» της Αναστασία Ζακούλινα

Πολύ την αγαπήσαμε τη Λελέκα που δεν δίστασε να κάνει την επανάστασή της! «Η πριγκίπισσα Λελέκα» βραβεύτηκε λοιπόν: «για το χειραφετητικό μήνυμά της που παρουσιάζεται με χιούμορ και αισθητική δημιουργικότητα. Μια ταινία για το να είσαι διαφορετικός, να νιώθεις εκτός τόπου και να βρίσκεις το δρόμο σου στον κόσμο» όπως σημείωσε η Διεθνής Επιτροπή. Η σκηνοθέτις Αναστασία Ζακούλινα από τη Ρωσία δήλωσε για τη βράβευση: «Είναι μεγάλο γεγονός για εμένα, ευχαριστώ πολύ το Φεστιβάλ και την Επιτροπή. Θα ήθελα πολύ να είχα έρθει στο Φεστιβάλ σας. Είμαι πολύ χαρούμενη. Σας ευχαριστώ!»


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - KIDS & DOCS

H κριτική επιτροπή απαρτίζεται φέτος από την Μαριάννα Οικονόμου, τον Χρήστο Καρακέπελη, την Τζόαν Σάλμον, τον Κιμ Σανγκ Χγκουά και την Αν Σκούλτα. Για τι

Pearl of the Desert 607

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: «Το Μαργαριτάρι της Ερήμου» του Πουσπέρτα Σινγκ

Για τον επιδέξιο τρόπο που απεικονίζει την καθημερινή ζωή σε ένα παραδοσιακό χωριό της ερήμου, όπου η μουσική και η φύση παίζουν πρωταρχικό ρόλο.Η ταινία ακολουθεί από κοντά τον νεαρό πρωταγωνιστή που βιώνει αντιφατικά συναισθήματα και διλήμματα μεταξύ του παραδοσιακού του ρόλου ως τραγουδιστή και της φιλοδοξίας του να ανοιχτεί προς τον κόσμο. Πέρα από την πανέμορφη κινηματογράφηση, θεωρήσαμε ότι η ταινία είναι σημαντική επειδή κοιτάζει μέσα από τα μάτια ενός 12χρονού το οικουμενικό ζήτημα της αβέβαιης συνύπαρξης παραδοσιακής και σύγχρονης κουλτούρας.

Asho 607

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ μικρού & μεσαίου μήκους: «Aσο» του Τζαφάρ Ναφασί

Η ταινία μάς έδωσε μια γερή ματιά στη ζωή ενός μοναδικού αγοριού και στην αγάπη του για τις ταινίες. Ισορρόπησε εξαιρετικά τη διαπλοκή των παλιότερων παραδόσεων με τον νέο κόσμο και την εσωτερική σύγκρουση που μερικές φορές δημιουργεί στον νεαρό πρωταγωνιστή. Οι σκηνές ήταν υπέροχα κινηματογραφημένες και το κοινό καταφέρνει να γνωρίσει τον μοναδικό χαρακτήρα του Ασο.

Bonfire 607

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: Κόιτσι Ντόι για την ταινία «Φωτιές την Αυγή»

Μια υπέροχη ματιά σε μια αρχαία παράδοση που μοιράζονται ένας πατέρας με τον γιο του. Η ταινία ήταν υπέροχα και ποιητικά δοσμένη, με σκηνές που δείχνουν τόσο σεβασμό για τη διατήρηση της παράδοση, όσο και χαρά για το μοίρασμά της με την επόμενη γενιά.

Blue 607

Εύφημος μνεία στην ταινία «Μπλε τα Μάτια μου, Πολύχρωμο το Φόρεμά μου» της Πολίνα Γκιουμέλα, για τον μοναδικό τρόπο που καταφέρνουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός τρίχρονου κοριτσιού. Η ταινία είναι χάρμα οφθαλμών και προσφέρει σημαντική εικόνα για την αντίληψη του χώρου, των ανθρώπων και των σχέσεων σε αυτή την ηλικία.

For me 607

Εύφημος μνεία στην ταινία «Για Μένα και γι' άλλους σαν Εμένα» του Σέιν Λιαν Τουν. Ως κριτική επιτροπή, είδαμε πολλά ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζουν, αλλά κανένα θέμα δεν μας άγγιξε περισσότερο από αυτό μιας νεαρής καλόγριας στη Μιανμάρ που θέλει να γίνει γιατρός για να βοηθήσει την κοινότητά της. Γι' αυτό η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία στην ταινία «Για μένα και γι' άλλους σαν εμένα». Ελπίζουμε με αυτή τη μνεία να ρίξουμε λίγο φως στην ιστορίας της Eaindras, λίγο φως που μακάρι να τη στηρίξει στην πάλη της για πρόσβαση στην εκπαίδευση.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα Βραβεία του Youth Cinema Network:


Τα Βραβεία των Κριτικών Επιτροπών Παιδιών έως και 12 ετών


Τα Βραβεία των Κριτικών Επιτροπών Παιδιών άνω των 13 ετών


Τα Βραβεία των Ανεξάρτητων Επιτροπών:


Τα Βραβεία της Camera Zizanio:





Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ, στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, όπως και στη επίσημη σελίδα του στο Facebook


Δείτε εδώ τον αποχαιρετισμό του Φεστιβάλ στο παράξενο 2020 και το καλωσόρισμά του στην επόμενη χρονιά: