Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Αριθμοί-ρεκόρ για την 22η διοργάνωση

στα 10

Από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 19η Camera Zizanio κάνουν Πύργο και Αμαλιάδα το κέντρο του κόσμου του παιδικού σινεμά

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Αριθμοί-ρεκόρ για την 22η διοργάνωση

86 ταινίες από 59 χώρες στα τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs. 239 στο παράλληλο φεστιβάλ Camera Zizanio, γυρισμένες από παιδιά από 48 χώρες, μόνα τους ή σε σχολεία. Και 100 μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μήκους φιλμ σε θεματικά αφιερώματα σε ένα πλήθος περιφερειακών αιθουσών. Σύνολο, 427 ταινίες, μαζί με τις εναρκτήριες ή ειδικές προβολές. Ή αλλιώς, o υψηλότερος μέχρι σήμερα αριθμός συμμετοχών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην 22χρονη ιστορία του, στην οποία μετρά και τα δικά της 19 έτη η αδελφή της γιορτή, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.

Κως, Λέσβος, Σαντορίνη, Ζάκυνθος. Τέσσερα μεγάλα νησιά που διευρύνουν για πρώτη φορά την ακτίνα του φεστιβάλ, προστιθέμενα στον Πύργο, τη μόνιμη έδρα, την Αμαλιάδα, τον τόπο διεξαγωγής του Kids & Docs, και στις άλλες 11 πόλεις της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα. Σύνολο, 17 πόλεις/σημεία, ο εκτενέστερος «χάρτης» που σχεδίασε ποτέ η διοργάνωση. Χώρια οι προβολές επιλεγμένων φιλμ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σύρο και Τήνο, όπως και οι εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία δεκάδων χωριών, όχι μόνο στη διάρκεια της διεξαγωγής του φεστιβάλ, αλλά καθ’ όλη τη χειμερινή σεζόν.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διεξάγεται φέτος από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές, τα εργσατήρια και τις παράλληλες δράσεις του στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Φόνισσα 607 Σκηνή από τη «Φόνισσα» του Κώστα Φέρρη

Με ένα διπλό ρεκόρ, λοιπόν, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη φετινή του γιορτή το Φεστιβάλ Ολυμπίας, που σηκώνει αυλαία το επόμενο Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο Απόλλων του Πύργου, με τη χαιρετιστήρια τελετή έναρξης και μια διπλή προβολή: του βραβευμένου στη Δράμα animation του Αντώνη Ντούσια «Βίαιη Εξίσωση», αλλά και του πρώτου… βιντεοκλίπ, τρόπον τινά, που επινοήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Ο λόγος για το 7λεπτο «Τα Ματόκλαδά σου Λάμπουν» του 1961, πρώτη μικρού μήκους ταινία του Κώστα Φέρρη, που ο 26χρονος τότε σκηνοθέτης γύρισε στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου σε μια απόπειρα να ντύσει, θαρρείς, με εικόνες δύο κλασικά ρεμπέτικα τραγούδια, το «Μινόρε της Αυγής» του Σπύρου Περιστέρη και το ομότιτλο του Μάρκου Βαμβακάρη. Οι Σοφία Φέρρη και Ανέστης Βλάχος κρατούν πρωταγωνιστικούς ρόλους στο ασπρόμαυρο πρωτόλειο του δημιουργού, ο οποίος, ως τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ, θα δώσει πενθήμερο masterclass στην Αμαλιάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ θα παρουσιάσει σε ειδική προβολή μια από τις λιγότερο γνωστές δουλειές του, την κινηματογραφική διασκευή της παπαδιαμαντικής «Φόνισσας» με την Μαρία Αλκαίου (1974).

a first farewell Α First Farewell

Bulbul can Sing Bulbul can Sing

copper Copper Notes of a Wish

Το πολυβραβευμένο κενυάτικο δράμα «Supa Modo» στον Πύργο και η ελληνική υποβολή για τα προσεχή ξενόγλωσσα Οσκαρ «Oταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» στο cine Cinema της Αμαλιάδας θα σημάνουν το πρωί της κυριακάτικης πρωτομηνιάς το έναυσμα για τις κανονικές προβολές, οι οποίες, να θυμίσουμε, είναι δωρεάν για το κοινό, όπως άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες του φεστιβάλ.

Από τα διαγωνιστικά προγράμματα, που επελέγησαν όπως κάθε χρόνο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου, αξίζει να αναφέρουμε το τιμημένο με την Κρυστάλλινη Aρκτο στο Generation της Berlinale «A First Farewell» της Κινέζας Λίνα Γουάνγκ ή το επίσης πολυβραβευμένο «Bulbul can Sing» της Ινδής Ρίμα Ντας στο τμήμα Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας, το σουηδικό αντιρατσιστικό δράμα «2nd Class» του Τζίμι Όλσεν ή το μουσικού ενδιαφέροντος «Metronome» του Αμερικανού Σκοτ Φλόιντ Λόκμους στις Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, καθώς και, στα Kids & Docs, το σπαραχτικό «Copper Notes of a Wish», με φόντο την εμπόλεμη Συρία και ήρωες παιδάκια που μαζεύουν χαλκό από τα χαλάσματα για να συγκεντρώσουν λεφτά για μια συναυλία, ή το αυστραλέζικο «In My Blood It Runs», γύρω από τις δοκιμασίες ενός 10χρονου Αβορίγινα κυνηγού και θεραπευτή.

Camera Zizanio

Στην Camera Zizanio, με σταθερό επιμελητή τον Νίκο Θεοδοσίου, διαγωνίζονται φέτος 106 ταινίες από την Ελλάδα, 102 από την Ευρώπη και 31 από χώρες της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Αφρικής και της Ασίας. Ταινίες δημιουργημένες από μαθητές είτε ατομικά είτε ομαδικά, που μοιράζονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα (ελληνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές) και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (έως 12 ετών, 13-16 και 17-20). Στις ατομικές δουλειές, ιδιαίτερες είναι οι περιπτώσεις του 14χρονου Ιρανού Αμίρ Χοσέιν Ταμπάτ με την ταινία «A Boy With a Movie Camera», γύρω από τον αγώνα ενός μικρού Ιρανού να αποχτήσει μια κάμερα και να γίνει σκηνοθέτης, όπως και δύο παιδιών-θαυμάτων από τη Βρετανία, του 11χρονου Τόμπι Λιτλ και της 12χρονης Βέριτι Ντρου Φερθ, που έρχονται στον Πύργο με τις νέες τους ταινίες.

Πέντε είναι τα κεντρικά αφιερώματα που θα παρουσιαστούν φέτος σε 15 περιφερειακές αίθουσες του φεστιβάλ. «Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο» όπου 14 Έλληνες σκηνοθέτες, πέντε εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, συστήνουν στο ενήλικο κοινό, μέσα από τις μικρού μήκους ταινίες τους, τη γενιά που έρχεται. «Zoom in European Children’s Films», μια επισκόπηση της πρόσφατης ευρωπαϊκής παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά και νέους. «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation» με επιλογή 26 μικρού μήκους ταινιών κινουμένου σχεδίου πρόσφατης παραγωγής. «Carte Blanche», την οποία παραλαμβάνει αυτή τη φορά η κριτικός και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Κ.Κ. Ιφιγένεια Καλαντζή, επιλέγοντας και παρουσιάζοντας στο κοινό τρεις αγαπημένες της ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Και «#EUandME», με πέντε ταινίες που δημιουργήθηκαν από νεοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας #EUandME, η οποία προσέφερε σε νέους ηλικίας 17-35 ετών τη δυνατότητα να σκηνοθετήσουν, χάρη σε επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια ταινία μικρού μήκους υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών κινηματογραφιστών.

zoom

Ο κύκλος «School Cinema», με τα εργαστήρια Mythos Project, Zizanimation, Daily News και ZizanioNews, ανανεώνει το ραντεβού του με παιδιά και εκπαιδευτικούς και φέτος, ενώ σκηνοθέτες και σεναριογράφοι παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους στο «Olympia Creative Ideas Pitching Lab». To «Φύλο σε Πρώτο Πλάνο», με ταινίες που δημιούργησαν παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακών Ταινιών, σε συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το «Cine Φως στα Κελιά των Κρατουμένων»,εκδήλωση για την αναγκαιότητα δράσεων πολιτισμού στα Καταστήματα Κράτησης, με προβολή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με τη συνεργασία των κρατουμένων στον Αγ. Στέφανο από το Νεανικό Πλάνο και του πολυβραβευμένου αμερικανικού ντοκιμαντέρ «Tre Maison Dasan» της Ντενάλι Τίλερ, και τα «Φοιτητιβίσματα», όπου παρουσιάζεται το διεπιστημονικό πρόγραμμα «Διάπλασις» και προβάλλονται αντιπροσωπευτικές ταινίες που γύρισαν φοιτητές των τμημάτων Οπτικοακουστικών Σπουδών & Επικοινωνίας των ΑΕΙ της χώρας, είναι ανάμεσα στις ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις της 22ης διοργάνωσης, που θα ολοκληρώσει τις εργασίες της το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου, με την τελετή λήξης και απονομής βραβείων. Χωρίς να ξεχνάμε την έκθεση «Το Θέμα Είναι Τώρα Τι Λες» πάνω στη ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, την πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας του Λεωνίδα Δρογκάρη «Επί τα Ίχνη: Ο Ποιητής Ηλίας Γκρης» στο πλαίσιο της ημερίδας «Οι παιδικές μνήμες στην ποίηση του Ηλία Γκρη» ή την τιμητική εκδήλωση «40 Χρόνια Αιγόκερως», για την έρευνα και τις εκδόσεις εκατοντάδων βιβλίων της εταιρείας για τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Νεανικό Πλάνο.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διεξάγεται φέτος από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές, τα εργσατήρια και τις παράλληλες δράσεις του στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Ολυμπία 2019 Αφίσα