Φεστιβάλ / Βραβεία

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

στα 10

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Camera Zizanio διοργανώνουν το Σάββατο 6 Μαρτίου διαδικτυακή προβολή ταινιών νεαρών δημιουργών για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό και συζήτηση για το φαινόμενο και την αντιμετώπισή του.

Flix Team
Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός βρίσκονται, δυστυχώς, στην ημερήσια διάταξη τηςσχολικής ζωής. Στην Camera Zizanio, μια διοργάνωση που δίνει τον πρώτο λόγο σταπαιδιά, πολύ συχνά συμμετέχουν ταινίες γύρω από αυτό το ζήτημα, μια που απασχολείέντονα τα παιδιά τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 στις 18:00 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίαςγια Παιδιά και Νέους και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής ΟπτικοακουστικήςΔημιουργίας Camera Zizanio διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο τηςΠαγκόσμιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί μια επιλογή ταινιών μικρού μήκουςπου δημιούργησαν παιδιά και νέοι με θέμα το Βullying. Οι επιλεγμένες ταινίες έχουνσυμμετάσχει σε προηγούμενες διοργανώσεις της Camera Zizanio, σε όλες τις ηλικιακέςκατηγορίες και προέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

bullying φεστιβάλ ολυμπίας 607

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή τις ταινίες, στην οποία θασυμμετάσχουν:
Αλεξάνδρα Κορωναίου, Κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών τουΠαντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας
Βάνα Νίκα, Δρ. Πανεπιστημίου Cardiff, Εθνική Επιθεωρήτρια ΣχολείωνΕυρωπαϊκής Παιδείας
Αναστασία Λαμπροπούλου, δασκάλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου,υπεύθυνη ομάδας παιδιών που δημιούργησε μία απ’ τις ταινίες
Βασίλης Αθανασόπουλος, φοιτητής.

Οι ταινίες που θα προβληθούν, συνολικής διάρκειας 32’, είναι:

Bullying – Ταινία απ’ το κινηματογραφικό εργαστήριο του Φεστιβάλ Ολυμπίας/CameraZizanio “Δημιουργία ταινίας με smartphone”.
Όταν κάνεις bullying είναι σα να τσαλακώνεις μια κόλλα χαρτί. Όσο κι αν απολογηθείς,το χαρτί δε θα παραμείνει ποτέ το ίδιο.

Νιώθεις τυχερός / Do you feel lucky – Szonja Szloboda (Σερβία).
Ως πού μπορεί να φτάσεις αν οι συμμαθητές σου σου φέρονται άσχημα; Μια ταινία γιατην αξία της ζωής, της προσωπικής ταυτότητας και της διαφορετικότητας.

Facebullying- I like me – 6ο Γυμνάσιο Πάτρας.
Μηνύματα με περιεχόμενο προσβλητικό, βίαιο, κακοποιητικό αποστέλλονται μέσωfacebook. Τι επίδραση μπορούν να έχουν επάνω μας; Πως τ’ αντιμετωπίζουμε;

Μη σ(κύβοι)ς το κεφάλι – Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών.
Ένας μαθητής περνάει δύσκολες ώρες στο σχολείο εξαιτίας του σχολικού εκφοβισμούπου υπομένει από συμμαθητές του. Όμως ένα όνειρο τον βοηθάει να ξεπεράσει τονφόβο του και να τους αντιμετωπίσει.

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα – 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου.
Δεν χρειάζεται να είμαστε διχασμένοι σε στρατόπεδα. Δεν πρέπει να αφήνουμε κανένανέξω από την ομάδα. Όλοι μαζί μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα σε όποιονκίνδυνο και να είμαστε αγαπημένοι και χαρούμενοι. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Όλοιμαζί μπορούμε να εξαλείψουμε το σχολικό εκφοβισμό.

Η νέα συμμαθήτρια – 2o Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς.
Σ’ ένα σχολείο μιας επαρχιακής πόλης έρχεται να φοιτήσει μια νέα μαθήτρια. Ηπαρουσία και η εμφάνισή της αναστατώνει τα παιδιά της τάξης. Την αρχική επιφύλαξη τηδιαδέχεται η εχθρότητα που εκφράζεται με πράξεις επιθετικότητας και κοινωνικούαποκλεισμού. Όταν όμως η νεοφερμένη προβεί σε μια ενέργεια αλτρουισμού ηκατάσταση θα ανατραπεί.

Σταμάτησε το! Μίλα! - 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας. Διάρκεια: 5’16'' / 2018
Η καθημερινότητα ενός μαθητή, θύμα σχολικού εκφοβισμού και η λύση που δίνεταιτελικά από την ίδια τη σχολική κοινότητα και το πρόγραμμα διαμεσολάβησης πουεφαρμόζεται στο σχολείο.

bullying φεστιβάλ ολυμπίας 607

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας στοFacebook

Οι ταινίες είναι επίσης διαθέσιμες κατόπιν συνεννόησης για τους εκπαιδευτικούςπου ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το υλικό πριν ή μετά την εκδήλωση στο

πλαίσιο της σχολικής τάξης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε ναεπικοινωνείτε με το e-mail camerazizanio@olympiafestival.gr ή το τηλέφωνο 210-8664470.

rocca changes the world 607

Προβολή: Η Ρόκα Αλλάζει τον Κόσμο

Από την ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ολυμπίαςθα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δωρεάν το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 τη βραβευμένη ταινία «Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο» που θίγει και το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού. Την ταινίαπροσφέρει δωρεάν για περιορισμένο αριθμό προβολών το Νεανικό Πλάνο.

Η περίληψη της ταινίας: Λεοντόκαρδη, οξυδερκής και αστεία η Ρόκα είναι έντεκαχρόνων και ζει μία, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει απόψηλά–αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Ρόκα πηγαίνει ναζήσει αναγκαστικά με τη γιαγιά της και να πάει για πρώτη φορά σε κανονικό σχολείο,αφού ζούσε με τον πατέρα της στη βάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.Η γιαγιά της ωστόσο παθαίνει ένα ατύχημα και μένει για λίγο στο νοσοκομείο. ΗΡόκα όμως είναι αυτάρκης. «Εγώ είμαι ο κηδεμόνας μου» λέει στον διευθυντή τουσχολείου όταν εκείνος αναζητά τους γονείς της. Η Ρόκα μοιάζει παντοδύναμη- είναιαναμφίβολα μια σύγχρονη η Πίπη Φακιδομύτη. Δεν φοβάται τίποτα, θέτει τουςδικούς της κανόνες στη ζωή, εμπνέει τους άλλους με την ενέργειά της και είναιπροικισμένη με μια μεγάλη καρδιά. Θα ορθώσει το ανάστημά της στους «νταήδες»της τάξης με γενναιότητα και θα τους δείξει πως η σύγκλιση είναι προτιμότερη απότην αντιπαράθεση και τους καυγάδες. Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Αρκεί ναΓνωριστούμε.

Για την ταινία “Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο” υπάρχει επίσης Ψηφιακός Οδηγός Μελέτης.Οι Ψηφιακοί Οδηγοί Μελέτης διατίθενται συμπληρωματικά στις οργανωμένες προβολέςτων ταινιών της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης του Νεανικού Πλάνου για σχολεία ήσχολικές τάξεις, σε κινηματογραφικές αίθουσες ή διαδικτυακά. Για περισσότερεςπληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Νεανικό Πλάνο (email:neanikoplano@gmail.com, τηλ. 2108664470).