Buzz

Οι μεγάλοι αποχαιρετισμοί του 2012

στα 10

Από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο μέχρι τον Τόνι Σκοτ και από τον Αντριου Σάρις μέχρι τον Μπεν Γκαζάρα, αυτές ήταν οι απώλειες ενός χρόνου που έκαναν τον κόσμο του σινεμά φτωχότερο.

Οι μεγάλοι αποχαιρετισμοί του 2012

Είναι προφανές ότι θα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θυμάται κανείς το 2012 στην Ελλάδα. Ενας από αυτούς θα είναι και ο θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, όχι μόνο για τη σημασία του για το ελληνικό σινεμά, αλλά και για τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός πως ο Αγγελόπουλος έφυγε από τη ζωή πάνω στο γύρισμα μια νέας ταινίας που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η χρονιά, όμως, είχε κι άλλες απώλειες στο παγκόσμιο σινεμά. Οι σημαντικότερες ήταν η αιφνίδια αυτοκτονία του Τόνι Σκοτ που περιβλήθηκε από ένα μυστήριο για τα γεγονότα που οδήγησαν εκεί τον διάσημο σκηνοθέτη (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο θάνατος του Χάρι Σαββίδη, ενός από τους μεγαλύτερους διευθυντές φωτογραφίες του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά (διαβάστε περισσότερα εδώ), η απώλεια του συνθέτη Μάρβιν Χάμλις που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στα 70s με το Οσκαρ του για «Τα Καλύτερα Μας Χρόνια» του Σίντνεϊ Πόλακ (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο τραγικός θάνατος του Ιάπωνα Κότζι Γουακαμάτσου, ενός από τους πρωτοπόρους του ιαπωνικού σινεμά (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο θάνατος του Μπεν Γκαζάρα, μόνιμου «φίλου» του Τζον Κασαβέτη (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο θάνατος του Χαλ Ντέιβιντ, στιχουργού του Μπερτ Μπάκαρακ (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο θάνατος του Ρέι Μπράντμπερι, συγγραφέα του «Φαρενάιτ 451» (διαβάστε περισσότερα εδώ), η απώλεια του μεγάλου κριτικού κινηματογράφου Αντριου Σάρις (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο θάνατος του σεναριογράφου Τονίνο Γκουέρα (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο θάνατος του αγαπημένου ηθοποιού του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Ερλαντ Γιόζεφσον (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο άδικος θάνατος της Γουίτνι Χιούστον (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο J.R. που έφυγε για πάντα, Λάρι Χάγκμαν (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο θάνατος του Γκορ Βιντάλ (διαβάστε περισσότερα εδώ), η τραγική απώλεια του Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν, που όλοι θα θυμούνται πάντα ως τον αθώο γίγαντα στο «Πράσινο Μίλι» (διαβάστε περισσότερα εδώ), η αναχώρηση της σπουδαίας Νόρα Εφρον (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο θάνατος του υπέροχου δευτεραγωνιστή Ερνεστ Μποργκνάιν (διαβάστε περισσότερα εδώ) και ο αποχαιρετισμός στον Κρις Μαρκέρ (διαβάστε περισσότερα εδώ) που μας έμαθε λίγο καλύτερο σινεμά...

Δείτε τους περισσότερους από αυτούς στο συγκινητικό βίντεο του TCM με μουσική υπόκρουση το «Wait» των M83.