Buzz

Στα 88 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Ερλαντ Γιόζεφσον

στα 10

Στα 88 του χρόνια πέθανε ο Ερλαντ Γιόζεφσον, ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός που, παράλληλα με τη θεατρική του καριέρα, συνέδεσε το όνομα του με τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν, τον Αντρέι Ταρκόφσκι και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Στα 88 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Ερλαντ Γιόζεφσον
Ο Ερλαντ Γιόζεφσον κρατάει αγκαλία την Λιβ Ούλμαν. Μαζί τους ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν και ο διευθυντής φωτογραφίας Σβεν Νίκβιστ.

Περισσότερο γνωστός από τη συνεργασία του με τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν σε μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του Σουηδού σκηνοθέτη («Η Ωρα του Λύκου», «Φάνι και Αλέξανδρος», «Σκηνές από ενα Γάμο», «Saraband») αλλά και στις δύο ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι («Νοσταλγία», «Η Θυσία»), ο Ερλαντ Γιόζεφσον γεννήθηκε το 1923 στη Στοκχόλμη, διαπρέποντας ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και ποιητής σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Για περισσότερα από 50 χρόνια υπήρξε ενεργός ηθοποιός του θεάτρου (από το 1966 μέχρι το 1975 διετέλεσε και διευθυντής του Βασιλικού Θεάτρου της Στοκχόλμης), ενώ δεν σταμάτησε ποτέ την κινηματογραφική του συνεργασία με μεγάλους δημιουργούς.

Ο Γίοζεφσον γνώρισε τον Μπέργκμαν σε ηλικία 16 ετών, όταν συμμετείχε σαν ερασιτέχνης σε μια παράσταση του «Εμπορου της Βενετίας» σε σκηνοθεσία του Μπέργκμαν. Εκτοτε συνεργάστηκαν σε πολλές ταινίες του Μπέργκμαν, κάνοντας και οι δύο τους τεράστια επιτυχία με το «Σκηνές Από Ενα Γάμο» του 1973.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Λιλιάνα Καβάνι στο «Beyond Good And Evil» όπου υποδύθηκε τον Φρίντριχ Νίτσε, στην «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» του Φίλιπ Κάουφμαν το 1988, για να αναφέρουμε μόνο δύο από τις διεθνείς συνεργασίες του.

Ειρωνικά, ο Γιόζεφσον πρωταγωνίστησε τόσο στο κύκνειο άσμα του Αντρέι Ταρκόσφκι «Η Θυσία» (διαβάστε εδώ κριτική της ταινίας με αφορμή την κυκλοφορία της σε Blu Ray από την Kino Lorber) όσο και στην τελευταία ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, το «Saraband» του 2003. μια άτυπη συνέχεια του «Σκηνές Από Ενα Γάμο» με τη Λιβ Ούλμαν.

Ο Γιόζεφσον συμμετείχε επίσης στο διεθνές καστ του «Βλέμματος του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου αντικαθιστώντας τότε τον Τζιαν Μαρία Βολόντέ ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας.

Χάνοντας τη μάχη με την ασθένεια του Πάρκινσον, ο Ερλαντ Γιόζεφσον πέθανε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης.