Buzz

Ο «Marty» λέει αντίο. Πέθανε ο Ερνεστ Μποργκνάιν

στα 10

Βραβευμένος με Οσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία του Ντέλμπερτ Μαν «Marty», ο Αμερικάνος ηθοποιός πέθανε χτες σε ηλικία 95 ετών.

Ο «Marty» λέει αντίο. Πέθανε ο Ερνεστ Μποργκνάιν

Εμοιαζε να έχει γεννηθεί για να παίζει τον κακό και ο ρόλος στον οποίο ξεχώρισε στο «Από Εδώ ως την Αιωνιότητα» ήταν ακριβώς αυτό που θα περίμενες, στον ρόλο ενός βίαιου λοχία που τρομοκρατεί και τελικά σκοτώνει τον χαρακτήρα του Φρανκ Σινάτρα.

Μόνο που μόλις δυο χρόνια αργότερα, ο Ντέλμπερτ Μαν θα του έδινε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο στο «Marty», αυτόν ενός μοναχικού χασάπη στο Μπρονξ, που ψάχνει λίγη αγάπη και θα έδειχνε πέραν πάσης αμφιβολίας πως η γκάμα του ήταν πολύ πιο ευρεία απ όσο το σκληρό παρουσιαστικό του άφηνε να εννοηθεί.

Το «Marty» του έφερε ένα Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου και μια καριέρα στο σινεμά και στην τηλεόραση που κράτησε επτά ολόκληρες δεκαετίες, μετρώντας περισσότερες από εκατό ταινίες, ανάμεσά τους ρόλους σε φιλμ όπως «Johny Guitar», η «Αγρια Συμμορία», το «Και οι 12 ηταν Καθάρματα», το «Ναυάγιο του Ποσειδώνα».

Γεννημένος το 1917, ο Ιταλικής καταγωγής Ερμές Εφρον Μποργκνίνο, είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την τηλεόραση, δεν την εγκατέλειψε ποτέ, κέρδισε μάλιστα τη φήμη του εξαιρετικού κωμικού μέσα από σειρές όπως το «McHale's Navy» μιας σειράς που υπήρξε από τις πιο πετυχημένες στην μικρή οθόνη τη δεκαετία του 60.

Ο Μποργκνάιν εξακολουθούσε να παίζει στο σινεμά και στην τηλεόραση ως το τέλος της ζωής του, ακόμη κι αν οι ρόλοι που είχε δεν ήταν πάντα αντάξιοι του. Η τελευταία ταινία του το «The Man Who Shook the Hand of Vicente Fernandez» (του προφανώς Ελληνικής καταγωγής Ελίας Πετρίντες) είναι γυρισμένη μόλις λίγους μήνες πριν τον θάνατό του.

Δείτε στο video αποσπάσματα από τις ταινίες του και μια ανασκόπηση της ζωής και της καριέρας του, από μια βραβευσή του για το σύνολο της δουλειάς του στη μικρή και την μεγάλη οθόνη.