Παραγωγικότατος συγγραφέας, έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια, πάντα ξεπερνώντας τα όρια και καταφέρνοντας, με ασύλληπτο θάρρος, να κάνει αυτόν τον κόσμο λίγο λιγότερο μάταιο.
10 πράγματα που θέλετε να ξέρετε για τον Γκορ Βιντάλ
Στα 23 του χρόνια, το 1948, έγραψε το τρίτο μυθιστόρημά του, «The City and the Pillar», προκαλώντας σκάνδαλο και οργή στην αμερικανική κοινωνία, μια και ήταν ένα από τα πρώτα λογοτεχνικά έργα που μιλούσε ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία, με τον κεντρικό ήρωα να προσπαθεί να εκφράσει στον κύκλο του ότι είναι gay.
Ηταν (μαζί με τον Κρίστοφερ Φράι), ο «γιατρός» του σεναρίου του «Μπεν Χουρ» για τον Γουίλιαμ Γουάιλερ το 1959. Ο Βιντάλ προσέθεσε ένα ολόκληρο ερωτικό side story ανάμεσα στον Μπεν Χουρ και τον Μεσάλα, που απορρίφθηκε από τον Τσάρλτον Χέστον.
Το 1959 διασκεύασε σε κινηματογραφικό σενάριο το «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι», που έγινε ταινία με σκηνοθέτη τον Τζόζεφ Μάνκιεβιτς και πρωταγωνιστές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Κάθριν Χέπμπορν και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ.
Το 1968 εξέδωσε το διάσημο trans μυθιστόρημά του, «Myra Breckinridge», στην αρχή του οποίου ο ήρωας κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου και στη συνέχεια κατακτά τον κόσμο της showbiz. Το βιβλίο έγινε δυο χρόνια αργότερα ταινία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο top-5 των cult ταινιών στην ιστορία του σινεμά.
Εγραψε το σενάριο για τον «Καλιγούλα» του 1979, αλλά ο σκηνοθέτης Τίντο Μπρας και ο πρωταγωνιστής Μάλκολμ ΜακΝτάουελ το «λείαναν» στη συνέχεια, με αποτέλεσμα ο Βιντάλ να το απαρνηθεί.
Ακτιβιστής τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική αρένα, ο Βιντάλ έγραψε σ’ ένα άρθρο του στο περιοδικό Esquire το 1969: «Ολοι είμαστε αμφισεξουαλική στην αρχή. Αυτό είναι ένα γεγονός της ανθρώπινης φύσης. Κι όλοι αντιδρούμε σε ερεθίσματα από το δικό μας φύλο και από το αντίθετο. Κάποιες κοινωνίες, σε κάποιες περιόδους, κυρίως θέλοντας να διατηρήσουν την προμήθεια των μωρών, αποδοκίμασαν την ομοφυλοφιλία. Άλλες κοινωνίες, κυρίως μιλιταριστικές, την εξύψωσαν. Αλλά πέρα από φυλετικά ταμπού, η ομοφυλοφιλία είναι μια σταθερά παράμετρος της ανθρώπινης κατάστασης και δεν είναι ούτε ασθένεια, ούτε αμαρτία, ούτε έγκλημα… παρά τις έντονες προσπάθειες της δικής μας πουριτανικής φυλής να την παρουσιάσει μ’ αυτόν τον τρόπο. Η ομοφυλοφιλία είναι τόσο φυσική όσο και η ετεροφυλοφιλία. Προσέξτε ότι χρησιμοποιώ τη λέξη ‘φυσική’ (natural) και όχι ‘φυσιολογική’ (normal).
Οταν ρωτήθηκε για το σκάνδαλο Πολάνσκι, απάντησε: «Ειλικρινά, χέστηκα. Κοιτάξτε, δεν μπορώ να κάθομαι να κλαίω κάθε φορά που μια νεαρή πόρνη αισθάνεται ότι έπεσε θύμα εκμετάλλευσης.»
Ηδη από τη δεκαετία του 1960, ο Γκορ Βιντάλ έκανε μικρές εμφανίσεις σε ταινίες: μπορείτε να τον εντοπίσετε στο «Roma» του Φεντερίκο Φελίνι, το «Bob Roberts», το «Gattaca», ακόμα και το «Igby Goes Down» που σκηνοθέτησε, άλλωστε, ο ανηψιός του, Μπερ Στιρς. Εχει συμμετάσχει – έστω μόνο με τη φωνή του – στους «Simpsons» και στο «Family Guy». Εχει εμφανιστεί ακόμα και στο «Da Ali G Show», όπου ο Σάσα Μπάρον Κόεν - Αλι Τζι τον μπερδεύει με τον κομμωτή Βιντάλ Σασούν!
Εκείνος πρώτος, στα πλαίσια της μόνιμα ενεργής πολιτικής του δράσης με την παράταξη των Δημοκρατικών, αποκάλεσε δημόσια τον Τζορτζ Μπους «τον πιο ηλίθιο άνθρωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Μπορείτε να τον ακούσετε να μιλά για τη ζωή του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος άντρας στο Χόλιγουντ, στο ντοκιμαντέρ «Celluloid Closet».
Tags: gore vidal, γκορ βιντάλ