Buzz

Τα καλύτερα χρόνια του Μάρβιν Χάμλις

στα 10

Πέθανε στα 68 του χρόνια ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του Χόλιγουντ, ο άνθρωπος που χάρισε στη Μπάρμπρα Στρέιζαντ το «The Way We Were», διασκέυασε τον Σκοτ Τζόπλιν για το «Κεντρί» και αντικατέστησε τον Τζον Μπάρι για τη μουσική του «Κατάσκοπου που με Αγάπησε».

Τα καλύτερα χρόνια του Μάρβιν Χάμλις

O Μάρβιν Χάμλις γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1944 από Βιεννέζους γονείς και ακολουθώντας το παράδειγμα του μουσικού πατέρα του, ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία επτά ετών, όταν και έγινε δεκτός σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Julliard Schools Pre-College Division.

Το ότι μεγάλωσε βλέποντας τα αγαπημένα του μιούζικαλ, όπως το «My Fair Lady», το «Gypsy», το «West Side Story» και το «Bye Bye Birdie» μπορεί να εξηγήσει πολλά για το πως ξεκίνησε να εργάζεται ως πιανίστας για τις πρόβες του «Funny Girl» με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ και στη συνέχεια έγινε ο «προσωπικός πιανίστας» του παραγωγού Σαμ Σπίγκελ, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να γράψει το πρώτο του soundtrack για το «The Swimmer» του Φρανκ Πέρι με τον Μπαρτ Λάνκαστερ το 1968.

Από τότε και μέχρι το 2009 που έγραψε τη μουσική για το «The Informant» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο Χάμλις έγραψε μουσική για περισσότερες από 45 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες το «Take the Money and Run» και το «Bananas» του Γούντι Αλεν, το «Συνηθισμένοι Ανθρωποι» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το «Η Εκλογή της Σόφι» του Αλαν Πάκουλα, το «Φράνκι και Τζόνι» του Γκάρι Μάρσαλ και το «Ο Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε», για το οποίο αντικατέστησε τον Τζον Μπάρι ο οποίος δεν μπορούσε να δουλέψει εκείνη την εποχή στη Μ. Βρετανία για φορολογικούς λόγους, γράφοντας μαζί με την τότε σύντροφο του, Κάρολ Μπάγιερ Σέιγκερ, το τραγούδι των τίτλων «Nobody Does it Better» που ερμήνευσε η Κάρλι Σάιμον.

Οι σημαντικότερες στιγμές του μετριούνται με τα τρία Οσκαρ που κέρδισε, όλα την ίδια χρονιά, το 1974, στην 46η απονομή της Ακαδημίας: το Οσκαρ μουσικής και τραγουδιού για το «The Way We Were» του Σίντνεϊ Πόλακ και το Οσκαρ διασκευασμένης μουσικής για την εξαιρετική δουλειά του πάνω στα θέματα του Σκοτ Τζόπλιν για το «Κεντρί» του Τζορτζ Ρόι Χιλ, ενώ παραμένει ένας από τους ελάχιστους μουσικούς που έχει βραβευθεί και με τα τέσσερα μεγαλύτερα βραβεία της Αμερικής (Οσκαρ, Εμμυ, Τόνι, Γκράμι).

Ο Χάμλις, όμως, εργάστηκε και στο θέατρο με σημαντικότερη δουλειά του τη μουσική για το «A Chorus Line» του 1975 που του χάρισε βραβείο Τόνι και Πούλιτζερ, για την τηλεόραση αλλά και ως διευθυντής ορχήστρας για μερικές από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Αμερικής.

Πέθανε στα 68 του χρόνια, μετά από μια σύντομη αρρώστια.

Δείτε παρακάτω το φινάλε από τα «Καλύτερά Μας Χρόνια» του Σίντνεϊ Πόλακ με την φίλη και στενή συνεργάτη του Χάμλις, Μπάρμπρα Στρέιζαντ και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, όπου και ακούγεται το «The Way We Were», μία από τις ανεξίτηλες στιγμές της κινηματογραφικής και μουσικής ιστορίας ενός μεγάλου δημιουργού.