Buzz

Σε ηλικία 76 ετών, πέθανε ο Κότζι Γουακαμάτσου

στα 10

Ο προκλητικός, υπερ-παραγωγικός Γιαπώνέζος σκηνοθέτης υπέκυψε χτες στα τραύματά του, χτυπημένος από ένα ταξί στο Τόκιο.

Σε ηλικία 76 ετών, πέθανε ο Κότζι Γουακαμάτσου

Το ατύχημα έγινε στις 12 Οκτωβρίου και ο Γουακαμάστου νοσηλευόταν από τότε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και τη μέση. Ο σκηνοθέτης είχε μόλις επιστρέψει στο Τόκιο από το φεστιβάλ του Μπουσάν, όπου είχε κερδίσει το βραβείο του καλύτερου Ασιάτη σκηνοθέτη της χρονιάς.

Γεννημένος στην πόλη Μιγιάγκι της Ιαπωνίας, ο Γουακαμάτσου μετακόμισε στο Τόκιο ως έφηβος και ξεκίνησε να δουλεύει για την τοπική μαφία, καταλήγοντας στην φυλακή για έξι μήνες. Η εμπειρία της κράτησής του και η σκληρή συμπεριφορά των φρουρών της φυλακής, καθόρισαν την προσωπικότητά του για πάντα, μεταμορφώνοντας σε έναν άντρα με αριστερές απόψεις κι έντονη αντικαθεστωτική νοοτροπία.

Βγαίνοντας από την φυλακή, με την βοήθεια των πρώην συνεργατών του στράφηκε στο σινεμά όπου σκηνοθέτησε δεκάδες softcore ταινίες του είδους του pink eiga, αν και σχεδόν όλες είχαν πίσω από τις ερωτικές τους σκηνές, ένα πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο.

Ο ίδιος δεν είδε ποτέ τον εαυτό του σαν πορνογράφο και όπως έλεγε λίγο πριν το θανατό του «οταν έγινα πενήντα αποφάσισα να κάνω ταινίες που κάποιος θα μπορούσε να δει σε πενήντα ή εκατό χρόνια και να σκεφτούν “έτσι λοιπόν ήταν η ζωή τότε”. Τέτοιου είδους ταινίες προσπαθώ ακόμη να κάνω».

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Γουακαμάτσου είχε αναγνωριστεί όχι μόνο ως ένας πρωτοπόρος δημιουργός που ξεπέρασε τα όρια του pink eiga, αλλά ως ένας από τους μεγάλους του Ιαπωνικού σινεμά. Οι ταινίες του έβρισκαν το δρόμο τους για τα μεγάλα φεστιβάλ με το «Caterpilar» να διαγωνίζεται το 2010 στο Βερολίνο, το «1.25 The Day he Chose his own Fate» να κάνει την πρεμιέρα του στις Κάννες και το «The Millennial Rapture» να συμμετέχει στο τελευταίο φεστιβάλ της Βενετιάς.

Και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Γουακαμάτσου έχοντας σκηνοθετήσει ήδη 105 φιλμ, έδειχνε να περνά μια από τις πιο δημιουργικές φάσεις της καριέρας του, έχοντας ήδη σχέδια για τις δύο επόμενες ταινίες του. «Αυτό που θέλω είναι να λέω την αλήθεια» έλεγε ο ίδιος. «Το σινεμά είναι ασφαλώς και διασκέδαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να λέει την αλήθεια».