20 χρόνια μετά, ο Ρένος Χαραλαμπίδης παρουσιάζει το «No Budget Story», όπως το είχε ονειρευτεί!

BUZZ 20 NOV 2017  /  Flix Team

Με μουσική που υπογράφει ο ίδιος, ο Ρένος Χαραλαμπίδης παρουσιάζει το «No Budget Story» ακριβώς είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του στην εκδοχή που πάντα επιθυμούσε.

«Η ταινία όλα αυτά τα χρόνια ήταν για εμένα μια εκρεμμότητα. Επρεπε να αποκτήσει δική της μουσική,μιάς και όταν είχε βγει στις αίθουσες είχα ανασφάλεια και κατέφυγα στην μουσική επιμέλεια από γνωστές μελωδίες που άκουγα όταν έγραφα το σενάριο και προσπέρασα το ενδεχόμενο να γραφτεί πρωτότυπο soundtrack. Είχα αρχίσει να συνθέτω από τότε τα βασικά μουσικά θέματα αλλά οι ελλείψεις μου σαν μουσικός δεν μου επέτρεψαν να κάνω αυτό που μου ζητούσε η ταινία. Το πλήρωμα του χρόνου όμως ήρθε και έφερε την ωριμότητα μου σαν συνθέτη και την δημιουργία του soundtrack.»

Αυτά αναφέρει ο Ρένος Χαραλαμπίδης με αφορμή την επετειακή προβολή της πρώτης ταινίας του μεγάλου μήκους «No Budget Story» στις 28 Νοεμβρίου στις 22:30 στο θέατρο Χυτήριο.

No Budget Story

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση για το μουσικό «director's cut» της ταινίας:

Τον Νοέμβριο του 1997 έγινε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η πρώτη προβολή μιας ταινίας που άφησε δυνατά την σφραγίδα της στο ελληνικό σινεμά αλλά και σε μια ολόκληρη εποχή,της δεκαετίας του ‘90.Το ασπρόμαυρο «Νο Budget Story», ενός είκοσιεξάχρονου τότε σκηνοθέτη-ίσως του νεώτερου που γνώρισε η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα- εξυμνήθηκε απο το Variety, ουσιαστκά εγκαινιάζοντας το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά».

Κι όμως σύμφωνα με τον δημιουργό η ταινία δεν είχε ολοκληρωθεί. Επρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να βρει την μουσική της. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο σκηνοθέτης :«Η ταινία όλα αυτά τα χρόνια ήταν για εμένα μια εκρεμμότητα.Έπρεπε να αποκτήσει δική της μουσική,μιάς και όταν είχε βγει στις αίθουσες είχα ανασφάλεια και κατέφυγα στην μουσική επιμέλεια από γνωστές μελωδίες που άκουγα όταν έγραφα το σενάριο και προσπέρασα το ενδεχόμενο να γραφτεί πρωτότυπο soundtrack. Είχα αρχίσει να συνθέτω από τότε τα βασικά μουσικά θέματα αλλά οι ελλείψεις μου σαν μουσικός δεν μου επέτρεψαν να κάνω αυτό που μου ζητούσε η ταινία.Το πλήρωμα του χρόνου όμως ήρθε και έφερε την ωριμότητα μου σαν συνθέτη και την δημιουργία του soundtrack.» Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική περίπτωση,τουλάχιστον στην Ελλάδα,που κινηματογραφική ταινία ξαναπαρουσιάζεται με διαφορετική μουσική.

Το φίλμ διαπραγματεύεται τον ουτοπικό πόθο ενός νέου που φαντασιώνεται πως είναι σκηνοθέτης,να κάνει μια ποιητική-διαστημική ταινία αυστηρά προσωπικής έκφρασης.Που δηλαδή δεν ενδιαφέρει κανέναν,ούτε καν τον ίδιο,αλλά θρέφει την προσωπική του ματαιοδοξία.Για να βρεί χρηματοδότηση,το περιβόητο «μπάτζετ»,θα μπλέξει με τον καλλιτεχνικό υπόκοσμο.Θα βγει τελικά κερδισμένος αφού θα μάθει καλύτερα τον εαυτό του ξεχνώντας ή καλύτερα αδιαφορώντας για το σινεμά που δεν έχει μέσα του πραγματική ζωή.Πρόκειται για μιά ταινία αυτογνωσίας,όπως κατά βάθος όλες οι ταινίες του Χαραλαμπίδη. Ρομαντικός κινηματογράφος κατευθείαν απο την φωτιά της νιότης.

Το «No Budget Story» το πρωτοείδαμε σαν ρομαντική κωμωδία αλλά σήμερα έχοντας και μιά συνολικότερη αίσθηση του κινηματογραφικού σύμπαντος του Ρένου,ο χρόνος αποκαλύπτει μιά άλλη πλευρά της ταινίας που έχει να κάνει με την ποιητική της διάθεση. Η προβολή στις 28 Νοεμβρίου στις 22:30 στο ΧΥΤΗΡΙΟ είναι μια νέα πρεμιέρα.Μιά πρεμιέρα που περίμενε 20 χρόνια. Η ταινία επιτέλους είναι έτοιμη. Με την μουσική γραμμένη από τον σκηνοθέτη.Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.