
«Δυο χρόνια πριν, στις 20 Αυγούστου του 2015, πέθανε η Νανά. Ηταν μια καλή φίλη, πάντα εκεί όταν τη χρειαζόσουν. Ηταν σαν μια γλυκιά γιαγιά για πολλούς ανθρώπους. Ηταν ένα φλογερό άτομο που ήξερε τι ήθελε και αγωνιζόταν για να το πετύχει. Αν είχα πέντε μόνο λέξεις για την περιγράψω θα χρησιμοποιούσα τις εξής: ανοιχτόκαρδη, πρόσχαρη, θετική, γενναιόδωρη και σπουδαία αφηγήτρια. Η Νανά θα μείνει για πάντα στο μυαλό μας. Από σήμερα το ντοκιμαντέρ που φτιάξαμε μαζί είναι διαθέσιμο για όλους. Στη μνήμη της.»
Με αυτό το σημείωμα, η Λάρα Κρίστεν χαρίζει το «Nana», το πορτρέτο που έφτιαξε για τη Νανά Χατζή το 2015 ως μέρος της πτυχιακής της εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν γνωρίζουν την «πρωταγωνίστριά» του να συστηθούν με μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της LGBTQΙ κοινότητας στην Ελλάδα και μια από τις πιο αγαπημένες μορφές στη Θεσσαλονίκη όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της.
Η Νανά Χατζή γεννήθηκε στις Σέρρες το 1943 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Μετα από δύο γάμους απέκτησε 4 παιδιά: το ένα από αυτά δεν είναι πλέον στη ζωή, ενώ τα άλλα τρία, με δική τους επιλογή, δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τη Νανά - εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού φύλου της. Το 1969 βρίσκει τη Νανά στη Γερμανία, ως μετανάστρια - θα μείνει εκεί για 6 περίπου χρόνια, και θα συνεχίσει τις διαδικασίες του επαναπροσδιορισμού φύλου της, έχοντας πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες για την ολοκλήρωσή του. Εργάζεται σε ένα εργοστάσιο, κι έπειτα ως σεξεργάτρια. Το 1975 επιστρέφει στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Από τότε και στο εξής αρχίζει σιγά σιγά να δραστηριοποιείται στις τρανς και LGBTQI διεκδικήσεις, στα θέματα για τα δικαιώματα των διεμφυλικών γυναικών και των LGBTQI ατόμων γενικότερα.
Δείτε εδώ ολόκληρο το «Νανά» της Λάρα Κρίστεν εδώ και διαβάστε περισσότερα για την ταινία και τη δημιουργό της στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook
Διαβάστε και δείτε ακόμη
- Ο πολύ απλός λόγος για τον οποίο το Χόλιγουντ (και όλος ο κόσμος) χρειάζεται τρανς ηθοποιούς
- Οταν ο Babadook έγινε gay icon!
- «Check it»: Ο Λούις Σι Κέι θέλει πολύ να δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ
- «Καλιαρντά»: Η Πάολα έκανε τη λάλα της - και πολλά παραπάνω