Buzz

Moving Silence 2015: Το βωβό σινεμά βρίσκει τον ήχο που του αξίζει

στα 10

Για πέμπτη χρονιά, από τις 12 έως και τις 16 Μαρτίου, το Moving Silence επιστρέφει στην Αθήνα για να πειραματιστεί πάνω σε όλα όσα ακούμε όταν βλέπουμε βωβό σινεμά.

Flix Team
Moving Silence 2015: Το βωβό σινεμά βρίσκει τον ήχο που του αξίζει

Το «Moving Silence» δεν χρειάζεται πια συστάσεις.

Συνεχίζοντας τις διαδρομές της στην εξερεύνηση του βωβού και πειραματικού σινεμά και πως αυτό μιλάει απόλυτα για το σήμερα, η πλατφόρμα «Moving Silence» που δημιουργήθηκε από καλλιτέχνες στο Βερολίνο το 2009 και από τότε ταξιδεύει αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο, επιστρέφει για πέμπτη φορά στην Ελλάδα για να προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπουμε την ιστορία του σινεμά από τις απαρχές του μέχρι και το σήμερα.

Από τις 12 έως και τις 16 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Γκέτε στην Αθήνα και στον κινηματογράφο «Ιρις», γνωρίστε ασυνήθιστες προτάσεις κινηματογραφικών, μουσικών, εικαστικών δρώμενων με πηγή έμπνευσης το «Πορτραίτο».

Jesus - Der Film 607 Jesus - Der Film

Ανάμεσά τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, το μνημειώδες κινηματογραφικό εγχείρημα «Ιησούς – Το Φιλμ» (1986) του κινηματογραφιστή και καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Εικαστικών Τεχνών του Μπράουνσβαϊγκ, Μίχαελ Μπριντρουπ, εμβληματικής μορφής του γερμανικού πειραματικού και όχι μόνο σινεμά με νέο live soundtrack από Ελληνες μουσικούς, παρουσία του δημιουργού. Στην ίδια θεματική θα προβληθούν 11 ταινίες μικρού μήκους του σήμερα συνοδεία ζωντανής μουσικής ενασχολούνται με πορτραίτα προσώπων και γεωγραφικών χώρων, ενώ Ελληνες και Γερμανοί φοιτητές κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών θα συναντηθούν στην Αθήνα και υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Μίχαελ Μπριντρουπ θα συμμετάσχουν στο κινηματογραφικό εργαστήριο «Vice Versa Portraits» και θα προσωπογραφήσουν στην οθόνη ο ένας τον άλλον και παρουσιάζουν τα πορτραίτα τους συνεργαζόμενοι με Ελληνες μουσικούς. H έκθεση GIF-Art «Jiggling Golems», προσβάσιμης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τα live events της διοργάνωσης ολοκληρώνει τη γνωριμία με τη Βωβή Κινηματογραφική Κουλτούρα.


Τη μουσική συνοδεία του φετινού προγράμματος αναλαμβάνουν οι Ελληνες μουσικοί και sound artists Adam_is (Μιχαήλ Αδάμης), Azmon>Nehum, Γιώργος Αξιώτης, Balsamsaft and Guests (Αννα Παγκάλου & Ανάργυρος Δενιόζος), Νίκος Βελιώτης, Duo Violoncelli (Γεωργία Δημητρίου & Γιώργος Ταμιωλάκης), Dtsak+mplag, Ευθύμης Θεοδόσης, Herden Lollia, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Mellankeffekt (Γιάννης Κανέλης), Τζελίνα Πάλλα, Mislav Rezic, Voltnoi Brege καθώς και ο Μεξικανός μουσικός DEKJ που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.Για την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος Moving Silence 2015 φροντίζει ο κινηματογραφιστής Ματίας Φριτς και για την επιμέλεια του μουσικού μέρους της διοργάνωσης η αρχιτέκτων και μουσικός Θάλεια Ιωαννίδου, Αθήνα, για την επιμέλεια της έκθεσης η ιστορικός τέχνης και μουσικός Μαριάννα Ζήκου, Ιωάννινα. Stage Manager είναι ο μουσικός παραγωγός Νεκτάριος Παππάς.

Moving Silence 2015 607

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του Μoving Silence 2015

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 20:30 / Goethe-Institut Athen, Ομήρου14-16, Αθήνα

Πορτραίτα & Χαρακτήρες / 11 ταινίες μικρού μήκους εξερευνούν πορτραίτα και χαρακτήρες – προσώπων, γεωγραφικών χώρων ή φετίχ. Είτε με αναφορές στην εποχή του βωβού σινεμά είτε στο σχεδιασμό 3D-χαρακτήρων, όλα τα φιλμάκια διεισδύουν στην ιδιαίτερη συναισθηματική κατάσταση των υποκειμένων/αντικειμένων τους, μεταφέροντας γνωρίσματα του χαρακτήρα τους – άλλοτε κρατώντας απόσταση, άλλοτε παίζοντας μαζί τους και κάποιες φορές αφηγούμενα κάτι περισσότερο για το πρόσωπο πίσω από την κάμερα. Βρείτε εδώ αναλυτικά τις ταινίες που θα προβληθούν αλλά και τους μουσικούς που θα τις συνοδεύσουν.

Jesus - Der Film 607

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 21:00 / Κινηματογράφος «Ιρις», Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55, Αθήνα

80s Underground Classic «Ιησούς – Το Φιλμ» (127´) Σενάριο & Σκηνοθεσία: Μίχαελ Μπριντρουπ και πολλοί άλλοι / Παρουσιάζει ο Καθηγητής Μίχαελ Μπριντρουπ / Το «Ιησούς – Το Φιλμ» είναι μια πειραματική ταινία του 1986 και μνημειώδες πλέον έργο της ιστορίας του κινηματογράφου. Ασπρόμαυρο, γυρίστηκε σε ρωσικό super 8 υλικό από 22 κινηματογραφιστές και ομάδες super 8 της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας σε 15 μήνες και αφηγείται σε ελεύθερη απόδοση τη ζωή του Ιησού. Ο Michael Brynntrup, εμπνευστής και συντονιστής του κινηματογραφικού αυτού εγχειρήματος, υποδύεται και τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Μετά την παγκόσμια πρώτη του στο Φόρουμ της Μπερλινάλε το 1986 η ταινία προβλήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Το 2014 αποκαταστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε με πόρους του Ταμείου Στήριξης «Κινηματογραφικής Κληρονομιάς» του Ιδρύματος Προώθησης του Κινηματογράφου της Γερμανίας. Τώρα παρουσιάζεται στην Αθήνα με νέο live soundtrack Ελλήνων μουσικών. Βρείτε εδώ τους Ελληνες μουσικούς που θα συνοδεύσουν την προβολή του «Ιησούς - Το Φιλμ».

CheUnDalou 607

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 19.00 / «Circuits and Currents» (Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια)

Workshop «Vice Versa Portraits» / Ο Καθηγητής Μίχαελ Μπριντρουπ έρχεται στην Αθήνα με 8 φοιτητές του από το τμήμα κινηματογράφου. Μαζί με 8 φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας θα γυρίσουν ανά ζευγάρια ο ένας το πορτραίτο του άλλου σε ένα κινηματογραφικό εργαστήρι που θα διαρκέσει από τις 12 έως και τις 16 Μαρτίου. Τα 16 πορτραίτα των Γερμανών και Ελλήνων φοιτητών που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν με ζωντανή μουσική τη Δευτέρα 16 Μαρτίου μαζί με την πρεμιέρα του συλλογικού φιλμ «CheUn Dalou» που δημιούργησαν οι Γερμανοί φοιτητές ως κινηματογραφική απόκριση στο κλασικό βωβό έργο του Μπουνιουέλ «Un Chien Andalou» του 1929. Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήρι και τους συμμετέχοντες.

Gif Art Moving Silence 2015

13, 14 και 16 ΜΑΡΤΙΟΥ / Εκθεση «Jiggling Golems» – GIF-Animation

Προσβάσιμη σ’ όλους τους χώρους της διοργάνωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε εκδήλωση. Εχετε διάθεση να εξερευνήσετε τη βωβή κινηματογραφική κουλτούρα των GIFs. Φέρτε μαζί σας Smartphone ή Laptop ή Tablet. Επιμέλεια και παρουσίαση: Μαριάννα Ζήκου, ιστορικός τέχνης και μουσικός. Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση εδώ.


Μοving Silence 2015 / Μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της πλατφόρμας Moving Silence (Βερολίνο) σε συνεργασία με το project space των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας «Circuits and Currents» και τον κινηματογράφο του πολιτιστικού ομίλου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ίρις» και με την υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, του κινηματογραφικού τομέα του πολιτιστικού ομίλου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ανώτατης Σχολής Εικαστικών Τεχνών του Braunschweig, του Förderkreis der Hochschule für Bildende Künste Braunschweig e.V. & Bürgerstiftung Braunschweig και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) / Είσοδος ελεύθερη / Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3661000 ή στο e-mail: progr@athen.goethe.org