Buzz

Αφιέρωμα «Μητέρα Ινδία» στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης

στα 10

Συντονισμένη με την τιμώμενη χώρα της 84ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης ξεκινάει τις προβολές της, αφιερώνοντας στην Ινδία.

Flix Team
Αφιέρωμα «Μητέρα Ινδία» στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης

Το αφιέρωμα με τίτλο «Μητέρα Ινδία», θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 8 έως την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και στο πλαίσιό του θα προβληθούν τρεις εμβληματικές ινδικές ταινίες γυρισμένες σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες, που πραγματεύονται τη θέση της γυναίκας στην Ινδία.

Mother India

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 20.00 | Γη Ποτισμένη με Ιδρώτα του Μεχμπούμ Καν (Mother India, Ινδία, 1957)

Η Ναργκίς, μία από τις μεγαλύτερες σταρ του Μπόλιγουντ - είκοσι οκτώ ετών ότανυποδύθηκε το ρόλο - υποδύεται τη Ράντζα, μία δυναμική χωριατοπούλα που έρχεταιαντιμέτωπη με μία σειρά δοκιμασιών. Ο άνδρας της μένει ανάπηρος σε ένα εργατικόατύχημα. Η ίδια προσπαθεί να αντισταθεί σε έναν κακό τοκογλύφο, ο οποίος τη θέλειερωτικά. Η θύελλα καταστρέφει τη σοδειά και το σπιτικό της. Από τους δύο γιους πουεπιβιώνουν της καταστροφής, ο ένας μεγαλώνει και αναπτύσσει πίστη και υπακοή στηνπαράδοση, ενώ ο άλλος εξαγριώνεται στην κακοτυχία της οικογένειας και ξεκινάβεντέτα ενάντια στον τοκογλύφο. Η τελευταία αλλά και μεγαλύτερη δοκιμασία για τηνΡάντζα έρχεται όταν καλείται να αποφασίσει ανάμεσα στην αγάπη της για το παιδί τηςαλλά και στην αφοσίωσή της για την κοινότητα.

Company Limited

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 21.00 | Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης Σατγιαζίτ Ρέι (Company Limited, Ινδία, 1971)

Στις αρχές του ’70 στην Καλκούτα, ο Σαμάλ, ένας φιλόδοξος αυτοδημιούργητοςυπεύθυνος πωλήσεων είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να πάρει προαγωγήστην πολυεθνική εταιρεία όπου εργάζεται. Οι προσπάθειές του συμπίπτουν με τηνεπίσκεψη στην πόλη της κουνιάδας του, Τατούλ, για την οποία νιώθει έλξη. Ο Σαμάλπροσπαθεί να την εντυπωσιάσει με το νέο τρόπο ζωής του: ζει στο άνετο διαμέρισμαπου του έχει παραχωρήσει η εταιρεία, ο επτάχρονος γιος του φοιτά εσωτερικός σεαγγλικό σχολείο, ενώ ο ίδιος περνά τις ελεύθερες ώρες του σε ιδιωτική λέσχη. Ωστόσο,στην πορεία ο Σαμάλ έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο τον εαυτό του και χάνει τοσεβασμό της Τατούλ, η οποία πρεσβεύει διαφορετικές ηθικές αξίες από εκείνον.

Soni

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στις 21.00 | Σόνι του Ιβάν Αϊρ (Soni, Ινδία, 2018)

Η Σόνι, μια νεαρή γυναίκα αστυνομικός στο Νέο Δελχί, έχει αναλάβει να αντιμετωπίσειμαζί με την προϊσταμένη και μέντορά της Καλπάνα, μια σειρά από βίαια και ειδεχθήεγκλήματα κατά γυναικών, υφιστάμενη ταυτόχρονα τον καθημερινό σεξισμό και τηναπαξίωση, τόσο από τους συναδέλφους της, όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.Παρά την επίμονη και περήφανη στάση της, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιοπερίπλοκα και η συμμαχία των δύο γυναικών θα δοκιμαστεί όταν η Σόνι θακατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας και θα ζητηθεί να αποσπαστεί σε νέα θέση, μεπολύ λιγότερες ευθύνες.


Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης | Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378404) | Γενική είσοδος: 4€ | CineΚάρταF: 3€ | CineΚάρταF Gold: Δωρεάν | Κάτοχοιεισιτηρίου 84 ης ΔΕΘ: Δωρεάν

Mother india poster