Buzz

Η Μεσόγειος όπως δεν την έχετε ξαναδεί...

στα 10

Στο συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα», τα θηλαστικά, ψάρια και πτηνά συμβιώνουν κάτω από την ανθρώπινη απειλή.

Flix Team
Η Μεσόγειος όπως δεν την έχετε ξαναδεί...
©Alex Voyer Boréales

Η φάλαινα-φυσητήρας. Η φώκια Monachus monachus. Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Μια οικογένεια πελαργών. Ενας θαλάσσιος αετός. Μια γάτα από τις Κυκλάδες. Εκτός από εμάς, είναι κι αυτοί μόνιμοι κάτοικοι της Μεσογείου - όμως πώς αυτά τα πλάσματα συμβιώνουν μαζί μας; Πώς καταφέρνουν να γεννήσουν, να αναθρέψουν τα μικρά τους και να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία από την ανθρώπινη δραστηριότητα;

Διαβάστε ακόμη: 15 χρόνια Animasyros: ένα success story!

Με πρωταγωνιστές αυτά τα ξεχωριστά θηλαστικά, ψάρια και πτηνά ασχολείται το «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» του Φρεντ Φουγκέα, παραγωγού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη βραβευμένων ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, που έρχεται στις οθόνες από το CineDoc και το DPF.

mediterranean© Paulo de Oleiveira

Η εντυπωσιακή κινηματογράφηση μάς παρουσιάζει για πρώτη φορά τη Μεσόγειο μέσα από τα μάτια των ζώων που την κατοικούν και μεταφέρει το επείγον μήνυμα της ανάγκης να προστατεύσουμε το φυσικό πλούτο που κληρονομήσαμε. «Είναι σημαντικό οι κάτοικοι της Μεσογείου να δουν τη θάλασσα που τους περιβάλλει, με έναν πρωτόγνωρο τρόπο», λέει ο σκηνοθέτης, Φρεντ Φουγκέα. «Θα εκπλαγούν όταν συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μόλις δέκα λεπτά μακριά από την πόλη τους - και πόσο ευαίσθητος είναι αυτός ο κόσμος. Υπάρχει μια γαλλική παροιμία που λέει, "πρέπει να ακούμε τη μακραίωνη θάλασσα..." και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το κάνουμε».

mediterranean © Les Films Engloutis

Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκαν σε δώδεκα χώρες αλλά εστίασαν στην Ελλάδα, καθώς εδώ συνυπάρχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά είδη της Μεσογείου και σπάνιοι οικότοποι όπως τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας που είναι καθοριστικά για την επιβίωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η Anemon Productions, που είναι συμπαραγωγός της ταινίας στην Ελλάδα, πραγματοποίησε γυρίσματα στον Κυπαρισσιακό κόλπο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, την Αμοργό, τη Σαντορίνη, τη Μακρόνησο, την Αλόννησο και τη Γυάρο, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm και το WWF Ελλάς.

mediterranean © Fabrice Guérin

Το ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» αποτελεί μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή της Boréales-Federation και της Anemon, σε συμπαραγωγή με τα κανάλια BBC, France Televisions, RAI, Terra Mater και ΕΡΤ και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ. Η διανομή της ταινίας διοργανώνεται από το CineDoc σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund (CPF) το οποίο γιορτάζει τα 5 χρόνια δράσης του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων. Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη προβληθεί σε νησιά των Κυκλάδων, όπως η Πάρος, η Κίμωλος και η Σύρος ενώ σχεδιάζεται η προβολή του σε πολλές ακόμη περιοχές αλλά και στην Κύπρο.

Οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» ξεκινούν την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου

MEDITERRANEAN: LIFE UNDER SIEGE - TRAILER GR from Anemon on Vimeo.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτ, 06 Οκτωβρίου, 20.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα, Σίνα 31.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Fred Fougea, τη διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund, Aννυ Μητροπούλου και εκπροσώπους των Συλλόγων ΑΡΧΕΛΩΝ & MOm.

Σάββατο & Κυριακή, 08 & 09 Οκτωβρίου, 16.00, Κινηματογράφος Δαναός, Λεωφ. Κηφισίας 109, ΑΘΗΝΑ (Μετρό Πανόρμου)
Θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου, Αχίλλειον Δημοτικό Κινηματοθέατρο, Αργοναυτών 54, Βόλος.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Ν.Βότση 3, Θεσσαλονίκη.

Διοργάνωση: CineDoc | Σε συνδιοργάνωση: Cyclades Preservation Fund, Anemon Productions, Κινηματογράφος Δαναός, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνώ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δήμος Βόλου, Αχίλλειον Δημοτικό Κινηματοθέατρο Βόλου | Σε συνεργασία: ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, MOm Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας | Xορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, Culture Now

Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα | Mediterranean: Life Under Siege
Σκηνοθεσία: Frederic Fougea | 90’ | 2022 | Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα
Facebook Event
Εισιτήρια

mediterranean