Buzz

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Maysoon» της Νάνσυς Μπινιαδάκη

στα 10

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της διεθνούς κινηματογραφικής ταινίας «Maysoon» της Νάνσυ Μπινιαδάκη με πρωταγωνιστές τη Σαμπρίνα Αμάλι και τον Φλόριαν Στέττερ.

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Maysoon» της Νάνσυς Μπινιαδάκη

Η «Maysoon» είναι η ιστορία μιας νεαρής Αιγύπτιας, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα της για να κερδίσει την αγάπη και την ελευθερία, και συνειδητοποιεί ότι το να είσαι ξένος σε μια κοινωνία είναι μια, δύσκολη συνθήκη, ακόμη και σε μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, όπου η δημοκρατία και η δικαιοσύνη θεωρούνται δεδομένες», λέει η σκηνοθέτις Νάνσυ Μπινιαδάκη, η οποία έγραψε και το σενάριο, όπως και το στο βραβευμένο κινηματογραφικό της ντεμπούτο «Η Επιφάνεια των Πραγμάτων».

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται η Σαμπρίνα Αμάλι ("Crescendo"/"Freibad") και ο Φλόριαν Στέττερ ("Unspoken"/"Kreuzweg"). Άλλους ρόλους ερμηνεύουν οι Σούζαν Μπόρμαν, Ζόι Βαλκς, Ντέμπορα Κάουφαν, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Πάτρικ Σίγκελ, Τζόζεφ Μοχάμεντ και Μέντι Μέσκαρ.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας: πάνω από μια δεκαετία μετά την Αραβική Άνοιξη, η νεαρή Αιγύπτια Μαϊσούν ζει ευτυχισμένη στο Βερολίνο με τον φίλο της Τόμπι και τα δύο παιδιά τους. Εξαιτίας όμως κάποιων προσωπικών προβλημάτων και απωθημένων συμβάντων από το πολιτικό της παρελθόν, η ζωή της αρχίζει να παραπαίει και η Μαϊσούν καταλήγει να φοβάται ότι θα χάσει τα πάντα για άλλη μια φορά: οικογένεια, σπίτι, ελευθερία.

«Θέλω να αφηγηθώ την ιστορία μιας γυναίκας που πρέπει να παλέψει για πράγματα που συχνά θεωρούμε δεδομένα, και έτσι, να στοχαστώ πάνω σε δύο πολύ βασικά για μένα θέματα: τι σημαίνει ανεξαρτησία για μία γυναίκα, και τι σημαίνει να είσαι ξένος σε μια κοινωνία», λέει η Νάνσυ Μπινιαδάκη.

maysoon

Σχετικά με την σκηνοθέτιδα

Η Νάνσυ Μπινιαδάκη είναι Ελληνίδα σκηνοθέτις που ζει στο Βερολίνο. Η «Μαϊσούν» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της μετά από πολλές μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία «The Surface of Things/ «Η Επιφάνεια των Πραγμάτων» ήταν ελληνογερμανική συμπαραγωγή και έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2017. Η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερου Νέου Έλληνα σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας 2018.

Η μικρού μήκους ταινία της "Der Mond und Ich" ("The Moon and I", 2015) για το γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF/KiKa βραβεύτηκε με το "Grimme Preis" και ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό του Prix de Jeunesse International. Με την μικρού μήκους ταινία της "Still Counting" (1998) έλαβε μέρος στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στη Ρώμη το 1999. Έχει επίσης σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ για την εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ.

Ταυτόχρονα έχει ασχοληθεί με το θέατρο. Υπέγραψε το κείμενο και τη δραματουργία της θεατρικής παράστασης «Seid Doch Laut», η οποία έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο του 2022. Στην Αθήνα είχε σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις και αμέτρητα βίντεο για τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά.. Το 2004 ήταν Βοηθός Σκηνοθέτη στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.


Η «Maysoon» είναι μια ευρωπαϊκή παραγωγή των Watchmen Productions, σε συμπαραγωγή με την Graal Films και την Unafilm, το γερμανικό κανάλι rbb Rundfunk Berlin-Brandenburg, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ. Η Γερμανική εταιρία διανομής είναι η GRANDFILM και τις παγκόσμιες πωλήσεις θα αναλάβει η γαλλική εταιρεία MPM Premium.

Το σενάριο αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο σεναρίου «Script to Film» του Mediterranean Film Institute 2018 και κέρδισε το Initiative Film Development Award στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα EAVE 2020 και στο Φόρουμ Συμπαραγωγών του Φεστιβάλ του Βερολίνου 2021.

Η «Maysoon» αναπτύχθηκε από το Πρόγραμμα MEDIA Creative Europe, και έχει λάβει χρηματοδότηση για την παραγωγή από την γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβερνητική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης BKM, από το Medienboard Berlin-Brandenburg, Hessen Film & Medien, DFFF German Federal Film Fund, την Ελληνική Ραδιοτηλεόραση και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Δημιουργήθηκε ως μέρος της πρωτοβουλίας LEUCHTSTOFF από την rbb και την Medienboard Berlin-Brandenburg.

maysoon