Buzz

Το «Mauthausen» στην 77η Επέτειο Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Mαουτχάουζεν της Αυστρίας

στα 10

To έργο «Mauthausen» των Ιάκωβου Καμπανέλλη και Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ.

Flix Team
Το «Mauthausen» στην 77η Επέτειο Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Mαουτχάουζεν της  Αυστρίας

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 το πρωί, στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, θα πραγματοποιηθεί η 77η Επέτειος Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με φετινή θεματική την «Πολιτική Αντίσταση».

Kατόπιν πρότασης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, στην κεντρική εκδήλωση της Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης, θα προβληθεί βίντεο με ομιλία της κυρίας Κατερίνας I. Καμπανέλλη, για τον πατέρα της, Ιάκωβο Καμπανέλλη [1921-2011], κορυφαίο Ελληνα θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό, επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν, τη μνήμη του οποίου φέτος η Ελλάδα τιμά, ανακηρύσσοντας, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη».

Την ίδια ημέρα, 15/05, η καντάτα του «Mauthausen», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (ερμηνεία) και τον Αρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), στο πλαίσιο τελετής μνήμης για τους 3.700 Έλληνες, που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και στη μνήμη των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Mauthausen

Η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης (φωνή-βιολοντσέλο) της καντάτας του «Mauthausen» έμελλε να είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε -στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη- με την άδεια του παγκόσμιου Ελληνα δημιουργού, ένα μόλις μήνα πριν την εκδημία του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021.

Την κυκλοφορία των τραγουδιών της καντάτας του «Mauthausen» συνόδευσε η ταινία μικρού μήκους «Mauthausen: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος» (MAUTHAUSEN: When The War Is Over), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά - Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis, η οποία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival των ΗΠΑ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Mauthausen

Με την εμπιστοσύνη της κυρίας Κατερίνας Ι. Καμπανέλλη και την άδεια της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν και του μουσείου Mauthausen Memorial, ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και η ομάδα του, μέσω της εταιρείας παραγωγής Syllipsis, εκείνες τις ημέρες ξεκινάνε γυρίσματα στις εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου στο Μαουτχάουζεν, για ένα ποιητικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, που βασίζεται σε αδημοσίευτο χειρόγραφο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν, Μάιος 1988 - Ανέκδοτο Κείμενο για Τηλεοπτικό Γύρισμα.

Συγχρόνως, στις 11 Μαΐου 2022, στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας και στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος της φετινής διοργάνωσης με θέμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», προβάλλεται και το βραβευμένο οπτικοακουστικό επίγραμμα Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ | Η ΠΟΛΙΣ (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά - Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis, όπου ο Αρίσταρχος μελοποιεί και ερμηνεύει το ομώνυμο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Mauthausen