Buzz

Στο «Man at Home» των Στρατή Βογιατζή και Κωνσταντίνου Κουκούλη σπίτι είναι η δύναμη ενός άστεγου

στα 10

Ετοιμο για την πρεμιέρα του στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Man at Home» βρίσκει τη δύναμη μέσα στην ανθρώπινη αδυναμία.

Στο «Man at Home» των Στρατή Βογιατζή και Κωνσταντίνου Κουκούλη σπίτι είναι η δύναμη ενός άστεγου

O Μάσιμο είναι από την Αιθιοπία και ζει σαν άστεγος σε ένα πάρκο στη περιοχή του Βοτανικού στο κέντρο της Αθήνας. Πέρνα τις ώρες του ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα μέσα στο παράπηγμά του και αναζητά τη τροφή αλλά και υλικά για τα έργα του στους κάδους απορριμάτων ενός σουπερμάρκετ. Μοναδική έμψυχη συντροφιά του είναι μια γάτα. Καπνίζει από τις γόπες των τσιγάρων που πετάνε από τα αυτοκίνητα γύρω του και περιφέρεται ανάλαφρα και φευγαλέα ανάμεσα στη τυπική πραγματικότητα και στο δικό του ουτοπικό και βαθειά βιωμένο προσωπικό του χώρο.

Αυτός είναι ο ήρωας του «Man at Home», του ντοκιμαντέρ των Στρατή Βογιατζή και Κωνσταντίνου Κουκούλη που αφηγείται φαινομενικά την ιστορία ενός άστεγου, κι όμως περισσότερο τη διαδρομή ενός ανθρώπου που προσπαθεί να κάνει την αδυναμία του δύναμη και να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί παρά μόνο βυθισμένος μέσα στη μοναξιά της καθημερινότητας ενός ανθρώπου χωρίς σπίτι.

Διαβάστε ακόμη: 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του προγράμματος

Man at Home 607

Man at Home 607

Man at Home 607

Man at Home 607

Οπως αναφέρουν οι δημιουργοί του (θυμηθείτε τον Στρατή Βογιατζή από τον «Τυφλό Ψαρά» αλλά και το Caravan Project, μέσα από το οποιό γεννήθηκε το «Man at Home»):

«Οπως ένας μοναχός αφοσιώνεται στο δικό του προσωπικό δρόμο, έτσι και ο Μάσσιμο βιώνει την προσωρινή του κατάσταση ως μια διαδικασία ενδυνάμωσης της συνειδητότητάς του, ως μια εμπειρία μύησης μέσα στον ίδιο του τον εαυτό. Ο Mάσιμο αποφάσισε να αποτραβηχτεί από τη κοινωνία για να στοχαστεί πάνω σε αυτήν, επέλεξε να καταδυθεί στον εαυτό του για συναντήσει τη δική του αλήθεια. Σαν σύγχρονος Διογένης, μας μιλά για το νόημα της ζωής, για την αξία του γέλιου, την υποκρισία της κοινωνίας και μας ξεναγεί στον ονειρικό κόσμο που έχει δημιουργήσει μέσα από τη ζωγραφική του. Ο ίδιος αν και βρώμικος και μουσκεμένος εκπέμπει φως μέσα από το άθλιο παράπηγμα του, που ξαφνικά μεταμορφώνεται και αποκτά μια ιερότητα. Δεν μεμψιμοιρεί, δεν γκρινιάζει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μοναχά τη παρατηρεί. Δεν τη βιώνει ως συμφορά αλλά ως ένα μονοπάτι αυτεπίγνωσης, μια εμπειρία μετάβασης από ένα αδύναμο και εξαρτημένο κοινωνικό συμβόλαιο που είχε πριν σε μια κατάσταση αφύπνισης και εσωτερικότητας. "Πριν όταν άνηκα στη κοινωνία ήμουν αδύναμος, αυτό εδώ - δείχνοντας το παράπηγμα του -είναι η ισχυρή μου συνείδηση".»

Man at Home / Σκηνοθεσία, Σενάριο: Στρατής Βογιατζής & Κωνσταντίνος Κουκούλης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στρατής Βογιατζής / Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή / Εταλονάζ: Μιχάλης Ρίζος / Ηχητικός Σχεδιασμός: Λεωνίδας Δανέζης / Μίξη Ηχου: Βάλια Τσέκου / Μουσική: Alcalica / Παραγωγή: caravan project / Χορηγός: Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

To «Man at Home» προβάλλεται στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας το Σάββατο 04/03 στις 17:45 και στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης την Κυριακή 05/04 στις 13.00.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Man at Home»:

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 3 μέχρι και τις 12 Μαρτίου 2017

Διαβάστε περισσότερα για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Man at Home 607

Tags: Man at Home