Ημέρες LUX 2018 στους κινηματογράφους Ανδόρα και Αστορ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΒΡΑΒΕΙΑ 06 NOV 2018  /  Flix Team

Οι κινηματογράφοι Ανδόρα και Αστορ φιλοξενούν τις Ημέρες LUX 6 - 8 Νοεμβρίου 2018.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε το 2007 το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX. Επιδίωξή του είναι να ενισχύσει την κυκλοφορία ευρωπαϊκών ταινιών στην Ευρώπη και να δώσει έναυσμα για διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάνω σε σημαντικά κοινωνικά θέματα. Oι τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το Βραβείο LUX προβάλλονται σε 24 γλώσσες και στις 28 χώρες μέλη, στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Ημερών LUX. Οι προβολές είναι ταυτόχρονες σε όλη την Ευρώπη και, αμέσως μετά, γίνεται ζωντανή μετάδοση του Q&A με τους σκηνοθέτες.

Φέτος, η Weird Wave έχει την τιμή να φιλοξενεί τις Ημέρες LUX στους δύο χειμερινούς της κινηματογράφους: την Ανδόρα στους Αμπελόκηπους και το Αστορ στο κέντρο της Αθήνας. Οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο για τους θεατές και είναι προγραμματισμένες ως εξής:

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ - THE OTHER SIDE OF EVERYTHING (DRUGA STRANA SVEGA) / Ντοκιμαντέρ / Σερβία / 2017 / 104'
Τρίτη 6/11 στις 20.00 στον κινηματογράφο Ανδόρα

the other side of everything 607

Σκηνοθεσία: Μίλα Τουράιλιτς
Με τους: Srbijanka Turajlić, Stevan Turajlić, Nina Turajlić, Nada Lazarević
Η σκηνοθέτης μας δίνει, με πολλή ευαισθησία, ένα πορτρέτο της μητέρας της, Σρμπιτζάνκα Τουράτζιλιτς, η οποία αγωνίστηκε με πάθος εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μέσα από το πορτρέτο αυτό φανερώνεται, ως ένα σημείο, η ταραγμένη ιστορία μιας ολόκληρης χώρας.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ - WOMAN AT WAR (KONA FER Í STRÍÐ / Δραματική Περιπέτεια / Ισλανδία / 2018 / 101' / Διανομή Weird Wave
Τετάρτη 7/11 στις 20.00 στον κινηματογράφο Ανδόρα

woman at war 607

Σκηνοθεσία: Μπένεντικτ Έρλινγκσον
Με τους: Halldóra Geirharðsdóttir, Davíð Þór Jónsson, Ómar Guðjónsson, Jóhann Sigurðarson
Η ταινία είναι μια ηρωική, οικολογική περιπέτεια. Είναι η ιστορία μιας 50χρονης γυναίκας η οποία, φαινομενικά, ζει μια ήσυχη ζωή ενώ, στα κρυφά, έχει πλούσια ακτιβιστική δράση κι έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου.

ΣΤΥΞ - STYX / Δραματική Περιπέτεια / Γερμανία / 2018 / 94' / Διανομή Weird Wave
Πέμπτη 8/11 στις 20.00 στον κινηματογράφο Αστορ

styx 607

Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Φίσερ
Με τους: Susanne Wolff, Gedion Oduor Wekesa, Alexander Beyer, Inga Birkenfeld
Η ταινία απεικονίζει την μεταμόρφωση που υφίσταται μια δυναμική και επιτυχημένη γυναίκα του δυτικού κόσμου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με ιστιοπλοϊκό στον Ατλαντικό Ωκεανό. Όταν η 40χρονη Ρίκε συναντάει μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες που κινδυνεύουν να πνιγούν και προσπαθεί να τους βοηθήσει, συνειδητοποιεί πόσο ασήμαντη και αδύναμη είναι στην πραγματικότητα και πόσο αδιάφορος είναι ο κόσμος γύρω της.

Δείτε τις τρεις ταινίες που διεκδικούν το φετινό Βραβείο LUX (σε ταυτόχρονη πανευρωπαϊκή προβολή) αποκλειστικά στους κινηματογράφους Ανδόρα και Αστορ.