Buzz

Οι «Απάχηδες των Αθηνών» πάνε θερινό στο Τατόι

στα 10

Για μια προβολή, στις 12 Σεπτεμβρίου, η ταινία του Δημήτρη Γαζιάδη θα προβληθεί σε μια από τις τοποθεσίες γυρισμάτων της, στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου.

Flix Team
Οι «Απάχηδες των Αθηνών» πάνε θερινό στο Τατόι

Μετά την πρώτη προβολή της στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η αποκατεστημένη κόπια της πρώτης «άδουσας και ηχητικής» ελληνική ταινία θα προβληθεί σε έναν από τους χώρους όπου γυρίστηκε, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά και στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου στις 15 Σεπτεμβρίου, με τη συνοδεία της ορχήστρας της ΕΛΣ σε διεύθυνση του Στάθη Σούλη.

Διαβάστε αναλυτικά: «Οι Απάχηδες των Αθηνών»: Αποκατάσταση τώρα για την πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία

Δείτε εδώ μερικές από τις σκηνές των «Απάχηδων των Αθηνών» γυρισμένες στο Τατόι:

απάχηδες 607

απάχηδες 607

απάχηδες 607

απάχηδες 607

«Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, σε μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα (1921), είναι η πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία (1930), που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη. Η κόπια, σε θετικό, βρέθηκε, πριν τέσσερα χρόνια, στην Γαλλική Ταινιοθήκη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία η οποία συνοδευόταν από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών.

Η αποκατάσταση της εικόνας πραγματοποιήθηκε, για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Σελίν Ρουιβό της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata στην Μπολόνια από αυτή τη μοναδική κόπια, σε βάση νιτρικής κυτταρίνης με γαλλικούς μεσότιτλους. Την ανασύσταση της μουσικής που συνόδευε την ταινία ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής (επιμέλεια και προσαρμογή της μουσικής επένδυσης: Γιάννης Τσελίκας, μουσικολογική έρευνα: Γιάννης Σαμπροβαλάκης). Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Απάχηδες