Buzz

Κινηματογραφικοί Τζον Λένον και Λέοναρντ Κοέν στο Γαλλικό Ινστιτούτο!

στα 10

Το CineDoc, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζουν για πρώτη φορά στις 14 Νοεμβρίου, δύο ντοκιμαντέρ για δύο από τις μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας της μουσικής.

Flix Team
Κινηματογραφικοί Τζον Λένον και Λέοναρντ Κοέν στο Γαλλικό Ινστιτούτο!

Το «The Day that John Lennon Died» του Μάικλ Γουάλντμαν επιστρέφει στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, τη μέρα που ο θάνατος του Τζον Λένον καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη ως το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ακολουθώντας τα βήματα του Λένον λεπτό προς λεπτό ως τη στιγμή της δολοφονίας του, το ντοκιμαντέρ του Γουάλντμαν καλύπτει μέσα σε 60 λεπτά ό,τι ήταν και θα είναι ποτέ ο πιο ταλαντούχος από τους Beatles, μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με συνεργάτες του και την παρουσία της Γιόκο Ονο και των Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον και Ρινγκο Σταρ.

Το «Βird on a Wire» του Τόνι Πάλμερ από την άλλη ήταν προορισμένο να βγει στις αίθουσες το 1972, μετά από παραγγελία του μάνατζερ του Λέοναρντ Κοέν, Μάρτι Μάσατ. Η αρχική κόπια χάθηκε και μόλις στο τέλος του 2009 ανακαλύφθηκαν 290 μπομπίνες με αρχειακό υλικό. Ο Κοέν μαζί με τον Πάλμερ συνέθεσαν από την αρχή την ταινία, χαρίζοντας έτσι στον μεγάλο ρομαντικό της ροκ μια συλλεκτική κινηματογραφική στιγμή από την τότε περιοδεία του στην Ευρώπη.

Και τα δύο ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 20.00, ενώ παράλληλες προβολές θα γίνουν την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στο Δαναό, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο Λιθογραφείο στην Πάτρα, στις 18 Νοεμβρίου στον Παύλο Ζάνα και στις 21 Νοεμβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του CineDoc.