Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

στα 10

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2020.

Flix Team
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εταιρεία παραγωγής Glory Films και ο Δήμος Κιμώλου συνδιοργανώνoυν το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Το φεστιβάλθα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ. Αρωγός του φεστιβάλ είναι η ανήσυχη εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες και χορηγός του η εταιρεία Ορυκτών Μπεντομάιν.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου Manuel de Coco υπογραμμίζει: «Στόχος μας είναι το φεστιβάλ να καθιερωθεί ως θεσμός, για το λόγο αυτό, παρότι η οικονομική υποστήριξη για το 2020 ήταν ελάχιστη, προτίμησα να συνεχιστεί έστω και με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, όπως και με λιγότερες προβολές ταινιών, από το να διεξαχθεί online ή να ακυρωθεί. O πολιτισμός πάντα βρίσκει διεξόδους ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας.» Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου θα προβληθούν ταινίες και ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Το διαγωνιστικό τμήμα αποτελείται από έξι ταινίες μεγάλου μήκους, ενώ τρία ντοκιμαντέρ συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκτός συναγωνισμού. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία του νησιού.

kimolos

Ταινία Έναρξης

Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει την Τρίτη 1/9 με την προβολή του ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ «Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου» σε σκηνοθεσία του Μανώλη Παπανικήτα. Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 27 λεπτών περιγράφει τις καλύτερες στιγμές του φεστιβάλ 2019. Ενα πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο φεστιβάλ για το φεστιβάλ.

Την ίδια μέρα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το αίνιγμα της Κέρου» σε σκηνοθεσία του Κώστα Μαχαίρα, το οποίο επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας.

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν έξι ταινίες μυθοπλασίας από όλο τον κόσμο, παραγωγής 2019. Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχουν επιλεχθεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Manuel de Coco, ο οποίος διατηρεί την ίδια προσέγγιση ως προς το ύφος των ταινιών, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του και για δεύτερη χρονιά σε αληθινές ιστορίες, αυτοβιογραφίες και δράματα εποχής.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

a certain kind of silence A Certain Kind of Silence

Ταινίες διαγωνιστικού τμήματος

  1. Nomades / Μαρόκο /Γαλλία (Δράμα) 87’
  2. A Certain Kind of Silence / Τσεχία (Ψυχολογικό Θρίλερ) 96’
  3. Send me to the Clouds / Kίνα (Ψυχολογικό Δράμα) 99’
  4. A Dark, Dark Man / Καζακστάν (Αστυνομική/Μαύρη Κωμωδία) 130’
  5. A Dose of Happiness / Bουλγαρία (Δράμα/Αυτοβιογραφία) 100’
  6. Arracht / Ιρλανδία (Δραματική/Εποχής) 84’

Οι ταινίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (San Sebastian Film Festival, Busan International Film Festival, Karlovy Vary International Film Festival, Tallin Black Nights Film Festival κ.ά.), θα διεκδικήσουν το Χρυσό Δέντρο, καθώς και τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και το Βραβείο ΕΡΤ που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι Αριστοτέλης Μεταξάς (Διευθυντής Φωτογραφίας, Μέλος ΔΣ ΕΡΤ) και μέλη οι Φραντσέσκα Μπαρτελίνι (Ηθοποιός και Σκηνοθέτης, Ιταλία), Κάρλος Αλαστρουέι (Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Ισπανία), Κάτια Πανταζή (Παραγωγός, Ελλάδα), Ιλία Αντονένκο (Σκηνοθέτης, Διευθυντής Φεστιβάλ, Ρωσία).

πλαστικά

Tαινία Λήξης

Το φεστιβάλ κλείνει την Δευτέρα 7/9 με το ντοκιμαντέρ «Eνα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά» παραγωγής 2019 σε σκηνοθεσία - παραγωγή του Σωτήρη Δανέζη με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 56 λεπτών έχει θέμα τα πλαστικά μίας χρήσης, τη ρύπανση που προκαλούν στις ελληνικές θάλασσες και τις προσπάθειες για την σταδιακή κατάργησή τους. Εκπρόσωποι του Ιδρύματος καθώς και του προγράμματος SeaChange Greek Islands θα βρίσκονται στο φεστιβάλ και θα διοργανώνουν δράσεις καθαρισμών ακτών και βυθών.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα δημιουργηθούν οι εξής πρακτικές οργάνωσης για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης:

  • Στα σημεία προβολών θα τοποθετηθεί ψύκτης και θα διατίθενται οικολογικά κυπελάκια πολλαπλής χρήσης. Η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στην μείωση των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης.
  • Επίσης, στα σημεία προβολών οι θεατές που καπνίζουν θα μπορούν να παραλάβουν πήλινα τασάκια.
  • Οι κατάλογοι του φεστιβάλ θα εκτυπωθούν σε οικολογικό χαρτί.

Μέρος των ενεργειών υλοποίησης ενός «πράσινου» φεστιβάλ στους χώρους των προβολών πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Κιμωλίστες και τον Δήμο Κιμώλου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου υλοποιείταιαποκλειστικά με την οικονομική υποστήριξη της ΕΡΤ.

kimolos 607

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.