Buzz

Ο Κεν Λόουτς και οι ηθοποιοί του γυρίζουν το δικό τους προεκλογικό βίντεο: Θα ψηφίσεις με το «Εγώ» ή με το «Εμείς»;

στα 10

«Βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα ιστορικό σταυροδρόμι...»

Ο Κεν Λόουτς και οι ηθοποιοί του γυρίζουν το δικό τους προεκλογικό βίντεο: Θα ψηφίσεις με το «Εγώ» ή με το «Εμείς»;

Εχοντας όπως πάντα στο πλευρό του τον πιστό του σεναριογράφο Πολ Λάβερτι, ο Κεν Λόουτς συνεχίζει (άλλοτε με υπέροχες, άλλοτε με λιγότερο άρτιες ταινίες) το στρατευμένο του πολιτικό λόγο. Ταινίες που επιχειρούν να ξαναθυμίσουν τη χαμένη μας συλλογική συνείδηση, την διαπροσωπική μας αλληλεγγύη, τον αφανισμένο μας κοινωνικό ιστό. «Ζούμε σε εποχές που αν ο καθένας κοιτά μόνο τον εαυτό του, θα αφανιστούμε» έλεγε ο ήρωάς του στο «Jimmy's Hall» - θυμάστε;

Ενα τέτοιο προεκλογικό σποτάκι έστησαν μαζί με τον Λάβερτι και έβαλαν την πιο πρόσφατή τους «κινηματογραφική οικογένεια», το καστ του «Δυστυχώς Απουσιάζατε» να δώσουν πρόσωπο στην Αγγλία της Εργατικής Τάξης.

Θυμηθείτε τι είχε πει ο Πολ Λάβερτι στο Flix: «Ο σύγχρονος άνθρωπος νιώθει συνεχώς ένοχος: δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα, εσύ φταις – είσαι τεμπέλης, χαζός ή αποτυχημένος. Αυτό σου λέει το σύστημα.»

Ken Loach elections video 607 1

Ken Loach elections video 607 2

Δείτε κι αυτό: Truth, Actually: Ο Χιου Γκραντ έχει κάτι να πει στον Μπόρις Τζόνσον για την προεκλογική του διαφήμιση

Θέματα όπως η ανεργία, οι εργασίες που αφήνουν 0 χρόνο για οικογενειακή ζωή, τα κομμένα επιδόματα, το (κάποτε πρότυπο και σήμερα) σακατεμένο Σύστημα Υγείας, το περιβάλλον, συνοδεύονται από εικόνες από συσσίτια, νοσοκομεία, άστεγους, παράγκες, διαδηλώσεις.

«Επιτρέπεται να ζουν έτσι 14 εκατομμύρια άνθρωποι, 4 εκατομμύρια παιδιά, στην 5η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο;»

Μόλις απαντήσει κανείς αυτό, ίσως είναι έτοιμος να απαντήσει και στην τελευταία ατάκα του βίντεο: θα ψηφίσεις με το «εγώ» ή με το «εμείς;»


Διαβάστε περισσότερα: