«Είναι η πρεμιέρα ΜΟΥ και αν θέλω μο..νί στο κόκκινο χαλί, αυτό θα μου δίνεις!» Χάρβεϊ Γουάινστιν

BUZZ 12 MAR 2020  /  Πόλυ Λυκούργου

Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ αποκαλύπτει, ή μάλλον απλώς επιβεβαιώνει, ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν είχε εύκολη και τη λεκτική βία και τον εξευτελισμό στον εργασιακό χώρο.

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση των 23 χρόνων φυλάκισης του Χάρβεϊ Γουάινστιν, πολύς κόσμος ανακουφίστηκε. Οι γυναίκες που είχαν υποστεί τη χειρότερη μορφή βίας από αυτόν ίσως και να ελπίζουν πια σε έναν πιο δίκαιο τιμωρητικό κόσμο. Αλλά και γυναίκες και άντρες της κινηματογραφίας που δεχόντουσαν το καθημερινό του άξεστο και ανελέητο bullying, ίσως και να βάλουν στόχο μία λιγότερο τοξική βιομηχανία.

Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ πάντως, με ένα ποστ της στο Instagram αφηγήθηκε χθες τη δική της προσωπική εφιαλτική ιστορία με τον Γουάινστιν. Φροντίζει να τονίσει ότι «όχι, δεν συγκρίνεται με την σεξουαλική κακοποίηση τόσων και τόσων γυναικών», αλλά ταυτόχρονα κάτι δείχνει. Κάτι προσθέτει στο τρισδιάστατο πια πορτρέτο ενός bully που δεν σταματούσε μπροστά σε τίποτα και σε κανέναν και δεν σεβόταν τίποτα και κανέναν.

Διαβάστε κι αυτό: H Τζένιφερ Ανιστον «πρέπει να σκοτωθεί», ο Μπεν Αφλεκ και οι εκκλήσεις βοηθείας στα αμαρτωλά e-mail του Χάρβεϊ Γουάινστιν

Weinstein Beckinsale 607 1

Διαβάστε τη μαρτυρία της που χρονολογείται από το μακρινό 2001 - και την πρεμιέρα του «Serendipity»:

Aυτές οι φωτογραφές είναι από την πρεμιέρα του «Serendipity» στην Νέα Υόρκη, στις 5 Οκτωβρίου του 2001. Ολοι αρχικά αρνηθήκαμε να παραστούμε. Το να συνεχίσεις κανονικά με μία πρεμιέρα, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την 11η Σεπτεμβρίου σε μία πόλη που ακόμα φλέγεται, μάς φάνηκε το πιο αναίσθητο, άκαιρο, άστοχο πράγμα. Αλλά ο Χάρβεϊ επέμενε. Οπότε ήρθαμε όλοι στην Νέα Υόρκη και με, κάποιο τρόπο, το καταφέραμε.

Το επόμενο πρωί ο Χάρβεϊ με πήρε τηλέφωνο και με κάλεσε με την μικρή μου κόρη στο σπίτι του για να παίξουν με τη δική του. Συμφώνησα. Οταν φτάσαμε, αμέσως εμφανίστηκε μία γκουβερνάντα και πήρε τα κορίτσια σε άλλο δωμάτιο. Πήγα να ακολουθήσω, αλλά ο Χάρβεϊ με σταμάτησε - «όχι εσύ μένεις εδώ».

Οταν εγώ κάνω πρεμιέρες, εσύ θα έρχεσαι με κολλητό φόρεμα και θα κουνάς τον κώλο και τα βυζιά σου. Δε θα εμφανίζεσαι σα γαμ..μένη λεσβία, ηλίθιο γαμ..μένο μ...νί!»

Weinstein Beckinsale 607 2

Τη στιγμή που έκλεισε η πόρτα άρχισε να ουρλιάζει. «Ηλίθιο μ..νί, Μ...ΝΙ, μού κατέστρεψες την πρεμιέρα!» Δεν είχα ιδέα σε τι αναφερόταν και άρχισα να τρέμω. Εκείνος συνέχισε να ουρλιάζει. «Οταν εγώ κάνω πρεμιέρες, εσύ θα έρχεσαι με κολλητό φόρεμα και θα κουνάς τον κώλο και τα βυζιά σου. Δε θα εμφανίζεσαι σα γαμ..μένη λεσβία, ηλίθιο γαμ..μένο μ...νί!»

Ξέσπασα σε κλάμματα από το σοκ. Προσπάθησα να ψελλίσω κάτι τύπου "Χάρβεϊ, όλη η πόλη θρηνεί, άνθρωποι ακόμα ψάχνουν τους συγγενείς τους, δεν μπορώ να εμφανιστώ σε μια πρεμιέρα ντυμένη για bachelor party». Κι εκείνος απάντησε...

Δεν με ενδιαφέρει. Είναι η πρεμιέρα ΜΟΥ και αν θέλω μο..νί στο κόκκινο χαλί, αυτό θα μου δίνεις!»

Weinstein Beckinsale 607 3

Ούρλιαζε. Εξαλλος. Κατάφερα να πάρω το παιδί μου και να φύγουμε από εκεί μέσα. Κι αυτή ήταν μόνο μία από τις πολλές εμπειρίες μαζί του. Η οποία φυσικά δεν είναι «έγκλημα». Αλλά κάτι δείχνει. Επίσης, φυσικά και τιμωρήθηκα. Και για αυτό και για άλλα «όχι» που του είπα κατά καιρούς. Το άκουσμα ότι μπαίνει φυλακή για 23 χρόνια είναι μία τεράστια ανακούφιση για μένα. Χαίρομαι εκ μέρους όλων των γυναικών που κακοποιήθηκα και βιάστηαν και εύχομαι να σταθεί αυτό ως μάθημα προς αποφυγή στη δική μας βιομηχανία, αλλά και σε όλους τους άλλους εργασιακούς χώρους εκεί έξω.

Μπορεί να μην είναι εγκλήματα, αλλά το απάνθρωπο bullying και ο αρρωστημένος συναισθηματικός εκβιασμός και εξευτελισμός πρέπει να καταγράφονται όταν οι γυναίκες μιλούν (κι εγώ τότε ΜΙΛΗΣΑ) και πρέπει να βρίσκουν επέμβαση και τιμωρία. Ελπίζω και εύχομαι η κινηματογραφική βιομηχανία να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει ως παραβατικές όλες αυτές τις συμπεριφορές κατάχρησης εξουσίας, να τις αποκαλύπτει και να τις εξολοθρεύει, για το καλό και των δύο φύλων.

Διαβάστε περισσότερα:

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.