Buzz

23 χρόνια φυλάκισης στον Χάρβεϊ Γουάινστιν

στα 10

Tο δικαστήριο της Νέα Υόρκης αποφάνθηκε για την ποινή του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Του επιβάλει 23 χρόνια φυλάκισης. Ο ίδιος δήλωσε «απολύτως μπερδεμένος» και ότι «ανησυχεί για το που βαδίζει αυτή η χώρα».

23 χρόνια φυλάκισης στον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, ο μεγαλοπαραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε ως βιαστής. Μπορεί σε δύο κατηγορίες (ανάμεσά τους και η πολύ σοβαρή της Αναμπέλα Σιόρα, η οποία δεν έγινε 100% πιστευτή) να απαλλάχθηκε, όμως κρίθηκε ένοχος για εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού και για βιασμό τρίτου βαθμού, ετυμηγορία που συνεπάγεται φυλάκιση το λιγότερο 5, το μέγιστο 29 χρόνων και δια βίου καταχώρησή του ποινικού του μητρώου ως βιαστής.

Διαβάστε αναλυτικά: O Xάρβεϊ Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για τις δυο από τις πέντε κατηγορίες και γλυτώνει τα ισόβια

Αντί προφυλάκισης, ιδιωτικό δωμάτιο στο νοσοκομείο Παρόλες τις πρώτες ειδήσεις (ότι οδηγήθηκε αμέσως μετά την κατηγορία του στις Φυλακές Ράικερς Αϊλαντ) αυτό δεν έγινε ποτέ. Το ασθενοφόρο που θα τον πήγαινε στις φυλακές, άλλαξε δρομολόγιο και τον έφερε στο νοσοκομείο Bellevue που παρέμεινε μέχρι σήμερα. Οι πρώτες ειδήσεις τον ήθελαν να υποφέρει από έμφραγμα, με τις πρώτες εξετάσεις αυτό καταρρίφθηκε, αλλά τελικά έκανε μία στεφανιογραφία κι ένα μπαλονάκι. (Πηγή: CNN) Μετά από αυτό, ο Γουάινστιν παρέμεινε «σε ιδωτικό φυλασσόμενο δωμάτιο του νοσοκομείου, όχι με χειροπέδες όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και με μέλη της οικογένειάς του στο πλευρό του».

Διαβάστε αναλυτικά: Το Οσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου στον Χάρβεϊ Γουάινστιν;

weinstein 607 2

Οι Εισαγγελείς ζήτησαν την ανώτατη ποινή φυλάκισης, η υπεράσπισή του πίεσε για μόνο 5 χρόνια εγκλεισμού του. Τα επιχειρήματα ήταν «πρότερος έντιμος βίος», «η φιλανθρωπική του δραστηριότητα» και, φυσικά, «η εύθραυστη υγεία του». Μάλιστα, το συνέχισαν, ζητώντας «έλεος».

«Δείξτε έλεος» Με γράμμα τους προς τον Δικαστή Τζέιμς Μπερκ τη Δευτέρα, η ομάδα υπεράσπισης του Γουάινστιν επικαλέστηκε ότι «ο κύριος Γουάινστιν δεν μπορεί να βγει έξω χωρίς να του επιτεθούν, έχει χάσει τη δουλειά του και, για να το θέσουμε απλά, η πτώση του στην εποχή των social media είναι ιστορική. Είτε το αξίζει, είτε όχι, η επίθεση που έγινε στον ίδιο και η ζημιά στην φήμη του ξεπερνούν κάθε προηγούμενο που έχει συμβεί σε υπόδικο υπόθεσης της Νέας Υόρκης αλλά και όλης της επικράτειας..»

Διαβάστε κι αυτό: H Τζένιφερ Ανιστον «πρέπει να σκοτωθεί», ο Μπεν Αφλεκ και οι εκκλήσεις βοηθείας στα αμαρτωλά e-mail του Χάρβεϊ Γουάινστιν

weinstein 607 1

Σήμερα, Τετάρτη 11 Μαρτίου, το Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε για το μέγεθος της ποινής: 23 φυλάκισης.

Σύμφωνα με το Variety και το Hollywood Reporter ο Γουάινστιν κατέφθασε στο δικαστήριο σε αναπηρική καρέκλα και με χειροπέδες. Πριν του αποφανθεί η ποινή του, έδωσε ένα «ντελίριο απολογίας» όπου δήλωσε «μετανιωμένος», αλλά και «μπερδεμένος».

«Μετανιώνω βαθιά για όσα σας έκανα, λυπάμαι πολύ για όλες τις γυναίκες. Πραγματικά από τα βάθη της ψυχής μου λυπάμαι για αυτή την κατάσταση».

Είμαι απολύτως μπερδεμένος. Νομίζω ότι οι άντρες είμαστε εντελώς μπερδεμένοι με όλο αυτό... ένα συναίσθημα ότι χιλιάδες άντρες και γυναίκες θα τραβιούνται στα δικαστήρια. Ανησυχώ για το που βαδίζει αυτή η χώρα. Δεν είναι αυτή η Αμερική.»

weinstein trial 607

Η υπεράσπιση βρίσκει την ποινή «εξωπραγματική» «Φυσικά και είναι εξαιρετικά αυστηρή» δήλωσε η Ντόνα Ροτούνο, έξω από το δικαστήριο. «Η showbiz φήμη του τον καταδίκασε.»

Ολο αυτό είναι γελοίο.»

Λίγο πριν την ανακοίνωση της ποινής, η Ροτούνο είχε επιχειρήσει να κερδίσει το δικαστήριο παρουσιάζοντας «τη μακριά λίστα ασθενειών» από τις οποίες πάσχει ο πελάτης της.

«Ο κύριος Γουάινστιν αντιμετωπίζει μία πληθώρα ιατρικών θεμάτων. Υπάρχει μία μακριά λίστα ασθενειών που τον καθιστούν σοβαρά άρρωστο. Εχει ιστορικό καρδιάς στην οικογένειά του - μία κατάσταση που η φυλάκισή του θα επηρεάσει δραματικά και δε θα επιτρέψει τη σωστή ιατρική περίθαλψη του...»

weinstein 607 4

Το δικαστικό σύστημα λειτούργησε Η Βοηθός Εισαγγελέα Τζόαν Ιλούτσι έκανε τις πρώτες δηλώσεις μετά την απόφαση. «Η γραμμή υπεράσπισης έκανε τα πάντα, χρησιμοποίησε όλα τα πιθανά επιχειρήματα για να τον γλιτώσει, αλλά το δικαστικό σύστημα λειτούργησε.»

Ο κατηγορούμενος έκανε ταινίες. Περπατούσε κόκκινα χαλιά, πήγαινε στα πάρτι, συναναστρεφόταν σταρς και κρατούσε τα όνειρα πολλών ανθρώπων στα χέρια του. Και τι έκανε με όλη αυτή την εξουσία; Μέθυσε. Οι γυναίκες δεν ήταν καν άνθρωποι για αυτόν.»

weinstein 607 3

Oι πρώτες δηλώσεις των γυναικών Η Τίνα Τσεν, Πρόεδρος της #Time's Up οργάνωσης, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση:

Πρώτα από όλα, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη δύναμη και τη γενναιότητα που έδειξαν οι Μίμι Χέιλι, Τζέσικα Μαν, Αναμπέλα Σιόρα, Ντον Ντάνινγκ, Ταρέλ Γουλφ και Λόρα Γιανγκ και τόσο θαρραλέα κατέθεσαν στη δική. Επίσης, παραμένουμε στο πλευρό των 100+ γυναικών που υπέφεραν, κακοποιήθηκαν και βιάστηκαν από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης είναι ισόβιο. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η σημερινή ετυμηγορία θα προσφέρει μία κάποια γαλήνη στα θύματα του.

Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης είναι ισόβιο.»

Επίσης ελπίζουμε όλες αυτές οι γυναίκες να ξέρουν πόσα πολλά έκαναν γενικότερα για την κοινωνία μας. Πόσο ενέπνευσαν ακόμα περισσότερα θύματα να τολμήσουν και να βγουν μπροστά, να μιλήσουν, να ζητήσουν βοήθεια. Πόσο βοήθησαν στο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και το σύστημα για το ποια είναι η σωστή διαδικασία μίας τέτοιας καταγγελίας. Πόσο επέδρασαν στο να αλλάξουν οι δομές μιας επιχείρησης για το πώς διαχειρίζονται ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Η κοινωνική αλλαγή που έφεραν όλες αυτές οι γυναίκες μεταμόρφωσε τον κόσμο μας.

silence breakers 607

The Silence Breakers «Εκείνες που έσπασαν το φράγμα της σιωπής», οι 24 γυναίκες που κατηγόρησαν τον Γουάινστιν (ανάμεσά τους και οι Ασλεϊ Τζαντ, Ροζάνα Αρκετ, Ρόουζ Μαγκόουαν) έβγαλαν κι εκείνες τη δική τους ανακοίνωση:

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν θα μείνει για πάντα στην Ιστορία ως καταδικασμένος βιαστής. Θα πάει στη φυλακή. Ομως καμία ποινή φυλάκισης δεν μπορεί να επισκευάσει κατεστραμμένες ζωές, κατεστραμμένες καριέρες, κατεστραμμένους ανθρώπους.

Harvey Weinstein 607 3

Εκκρεμεί η δίκη στο Λος Αντζελες Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Θα χρειαστεί να ταξιδέψει στο Λος Αντζελες και να αντιμετωπίσει τη νέα δίκη του εκεί; Οι εισαγγελείς του Λος Αντζελες έχουν καταθέσει στοιχεία για δύο περιστατικά και οι κατηγορίες περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, βιασμό (forcible rape), εξαναγκαστική στοματική συνουσία (forcible oral copulation), εξαναγκαστική διείσδυση (sexual penetration by use of force), σεξουαλική κακοποίηση με σωματικό περιορισμό του θύματος (sexual battery by restraint), ανάμεσα σε άλλες. Αν όλα αυτά αποδειχθούν, ο Γουάνστιν αντιμετωπίζει 28 χρόνια κάθειρξης (η οποία προστίθεται στα ήδη 23). Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα (σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian) πότε θα γίνει η δεύτερη δίκη. Ενα σενάριο θέλει τον Γουάινστιν να ταξιδεύει στο Λος Αντζελες αμέσως μετά την επιβολή της ποινής του ένα άλλο να προβεί σε δικαστικό διακανονισμό.

Πάντως, και τα μισά χρόνια να επιβληθούν και στο Λος Αντζελες, ο 62χρονος Γουάινστιν πιθανότοτα να μη ξαναβγεί ποτέ από τη φυλακή.

Διαβάστε περισσότερα: