Buzz

Εξωδικαστικός συμβιβασμός ύψους 25 εκατομμυρίων για την πλειοψηφία των θυμάτων του Χάρβεϊ Γουάινστιν

στα 10

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times το αστικό κομμάτι της υπόθεσης θα κλείσει αν όλα τα μέρη υπογράψουν την προτεινόμενη συμφωνία.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός ύψους 25 εκατομμυρίων για την πλειοψηφία των θυμάτων του Χάρβεϊ Γουάινστιν

Μπορεί να μην αφορά το ποινικό μέρος της υπόθεσης αφού η διαδικασία για την εκδίκαση των κατηγοριών του για βιασμό προχωρά κανονικά, αλλά η προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ των δικηγόρων του Γουάινστιν και δεκάδων γυναικών που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση ο ίδιος δεν θα χρειαστεί να παραδεχτεί την ενοχή του για τις υποθέσεις αυτές και οι γυναίκες που τον κατηγορούν θα λάβουν ποσά έως 500 χιλιάδες δολάρια ή λιγότερα ανάλογα με την σοβαρότητα των κατηγοριών.

Προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί από το δικαστήριο και να υπογραφεί από όλα τα μέρη, αλλά ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες που συμμετείχαν στην συλλογική αγωγή ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στην συμφωνία ενώ άλλες όπως η ηθοποιός Κάθριν Κένταλ δηλώνουν απογοητευμένες από τους όρους του συμβιβασμού. Σύμφωνα με την ίδια συμφώνησε, επειδή δεν ήθελε να μπλοκάρει τη διαδικασία για τις υπόλοιπες γυναίκες αλλά όπως είπε: «δεν μου αρέσει, αλλά δεν ξέρω πως να τον κυνηγήσω. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω».

Δείτε ακόμη: Εν τω μεταξύ ο Μπομπ Γουάινστιν...

harvey Weinstein court 607 O Γουαινστίν με διαφορετικό υφος πέρσι στο δικαστήριο

Ακόμη χειρότερα, το ποσό των 25 εκατομμυρίων δεν θα πληρωθεί από τον ίδιο τον Γουάινστιν, αλλά από τις ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την διαδικασία της χρεοκοπίας της Weinstein Company κι αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου συμβιβασμού ύψους 47 εκατομμυρίων που θα κλείσει όλες τις ανοιχτές οφειλές της εταιρίας και από τα οποία 12 εκατομμύρια θα πάνε στους δικηγόρους που ανέλαβαν τους αδελφούς Γουάινστιν και την εταιρία τους στα αστικά δικαστήρια, ενώ τουλάχιστον ένα ακόμη θα πάει στον ίδιο για μελλοντικά δικαστικά έξοδα. Με αυτό τον τρόπο οι ασφαλιστικές εταιρίες αποποιούνται την ευθύνη να υπερασπιστούν δικαστικά ξανά τον Γουάινστιν στο μέλλον.

Ο Τόμας Γκιούφρα δικηγόρος των γυναικών που δεν συμμετέχουν στην συμφωνια την χαρακτήρισε «ηθικά λανθασμένη» και υποστήριξε ότι οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να την αποδεχτούν μετά από πιέσεις της δικηγόρου τους Ελίζαμπεθ Φίγκαν, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα πάρει ένα σημαντικό ποσοστό από τις αποζημιώσεις τους. Η ίδια από την άλλη δήλωσε πώς «δεδομένου ότι αρκετά δικαστήρια απέρριψαν ήδη τις απαιτήσεις των γυναικών και του ότι η Weinstein Company είναι χρεοκοπημένη παλέψαμε σκληρά για να κάνουμε σίγουρο ότι τα θύματα δεν θα μείνουν δίχως αποζημίωση. Οι πελάτισσές μου σήκωσαν ένα μεγάλο βάρος παλεύοντας για όλα τα θύματα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο κάθε γυναίκα που κακοποιήθηκε από τον Γουάινστιν θα μπορεί να έχει πρόσβαση».

Δείτε ακόμη: Ασκήθηκε επισήμως δίωξη εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν