Buzz

Το Οσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου στον Χάρβεϊ Γουάινστιν;

στα 10

Μπλοφάρει ή είναι αλήθεια; Κανείς δεν ξέρει. Ενα είναι το γεγονός: ο Χάρβεϊ Γουάινστιν μετά τη δίκη του δεν προφυλακίστηκε. Βρίσκεται σε ιδιωτικό δωμάτιο του νοσοκομείου Bellevue.

Το Οσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου στον Χάρβεϊ Γουάινστιν;

Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, ο μεγαλοπαραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε ως βιαστής. Μπορεί σε δύο κατηγορίες (ανάμεσά τους και η πολύ σοβαρή της Αναμπέλα Σιόρα, η οποία δεν έγινε 100% πιστευτή) να απαλλάχθηκε, όμως κρίθηκε ένοχος για εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού και για βιασμό τρίτου βαθμού, ετυμηγορία που συνεπάγεται φυλάκιση το λιγότερο πέντε, το μέγιστο 25 χρόνων και δια βίου καταχώρησή του ποινικού του μητρώου ως βιαστής.

Διαβάστε αναλυτικά: O Xάρβεϊ Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για τις δυο από τις πέντε κατηγορίες και γλυτώνει τα ισόβια

Ομως αυτό ισχύει μόνο για τις κατηγορίες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Μετά την ετυμηγορία, ακολουθεί η εφαρμογή της ποινής: στις 11 Μαρτίου θα επιβληθεί η ποινή του και πρέπει να φυλακιστεί. Μετέπειτα όμως, θα χρειαστεί να ταξιδέψει στο Λος Αντζελες και να αντιμετωπίσει τη νέα δίκη του εκεί. Οι εισαγγελείς του Λος Αντζελες έχουν καταθέσει στοιχεία για δύο περιστατικά και οι κατηγορίες περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, βιασμό (forcible rape), εξαναγκαστική στοματική συνουσία (forcible oral copulation), εξαναγκαστική διείσδυση (sexual penetration by use of force), σεξουαλική κακοποίηση με σωματικό περιορισμό του θύματος (sexual battery by restraint), ανάμεσα σε άλλες. Αν όλα αυτά αποδειχθούν, ο Γουάνστιν αντιμετωπίζει 28 χρόνια κάθειρξης (η οποία προστίθεται στα ήδη 25).

Δεν έχουν βγει ακόμα ημερομηνίες για τη δίκη στο Λος Αντζελες Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα (σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian) πότε θα γίνει η δεύτερη δίκη. Ενα σενάριο θέλει τον Γουάινστιν να ταξιδεύει στο Λος Αντζελες αμέσως μετά την επιβολή της καταδίκης του (11 Μαρτίου), ένα άλλο να προβεί σε δικαστικό διακανονισμό. Πάντως, και τα μισά χρόνια να επιβληθούν και στις δύο περιπτώσεις, ο Γουάινστιν πιθανότοτα να μη ξαναβγεί ποτέ από τη φυλακή.

Διαβάστε κι αυτό: Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε ως βιαστής. Και τώρα;

Harvey Weinstein 607 1

Που βρίσκεται σήμερα; Σε ιδιωτικό δωμάτιο του νοσοκομείου Bellevue. Παρόλες τις πρώτες ειδήσεις (ότι οδηγήθηκε αμέσως μετά την κατηγορία του στις Φυλακές Ράικερς Αϊλαντ) αυτό δεν έγινε ποτέ. Το ασθενοφόρο που θα τον πήγαινε στις φυλακές, άλλαξε δρομολόγιο και τον έφερε στο νοσοκομείο Bellevue που ακόμα, μέχρι σήμερα, παραμένει. Οι πρώτες ειδήσεις τον ήθελαν να υποφέρει από έμφραγμα (όχι, δεν είναι απίθανο). Αυτό μετά από τις πρώτες εξετάσεις καταρρίφθηκε (Πηγή: CNN) αλλά ο Γουάινστιν παρέμεινε «σε ιδωτικό φυλασσόμενο δωμάτιο του νοσοκομείου, όχι με χειροπέδες όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και με μέλη της οικογένειάς του στο πλευρό του».

Harvey Weinstein 607 3

Π, όπως παρωδία; Ο Γουάινστιν όταν ξεκίνησε η τελική ευθεία της δικαστικής του υπόθεσης άρχισε να εμφανίζεται στο δικαστήριο με Π. Η δικηγόρος του, Ντόνα Ροτούνο, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται σε «χρόνια πάθηση και αποτυχημένη εγχείρηση στη μέση του». Μάλιστα ήταν η ίδια και η νομική ομάδα του Γουάιστιν που τον συμβούλεψαν να το χρησιμοποιεί «ενώ ο ίδιος δεν ήθελε να πιστέψει ο κόσμος και οι ένορκοι ότι ζητά λύπηση». Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο, χωρίς στοιχεία. Ειδικά όταν ο χειρούργος του Γουάινστιν αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη για του λόγου το αληθές.

Φυσικά και κυριαρχεί δυσπιστία: τον Οκτώβριο ο Γουάινστιν εθεάθη (προκαλώντας αντιδράσεις) σε stand up σκηνή της Νέας Υόρκης, χωρίς κανένα Π, να διασκεδάζει με παρέα φίλων. Δε θα ήταν επίσης, ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά, που νομική ομάδα συμβουλεύει πελάτη να ξεφύγει δια της (σωματικής ή ψυχικής) ασθένειας.

Διαβάστε ακόμα: Do the right thing... Η κατάθεση της Ρόζι Πέρεζ στη δίκη Γουάινστιν είναι μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα

Harvey Weinstein 607 2

Η δικαιοσύνη είναι τυφλή «Κύριε Δικαστά, ο πελάτης μου δέχεται τη θεραπεία 5 ιατρών αυτή τη στιγμή. Αντιμετωπίζει οξύ πόνο από την αποτυχημένη επέμβαση στη μέση του. Ταυτόχρονα, κάνει ενέσεις στα μάτια, ώστε να μην τυφλωθεί» δήλωσε η Ροτούνο. Και ο Γουάινστιν δεν μεταφέρθηκε ακόμα στη φυλακή.

Υπάρχει περίπτωση να απαλλαγεί από την ποινή του; Ολο αυτό συμβαίνει όσο η Ροτούνο και το επιτελείο της ετοιμάζουν πυρετωδώς την κατάθεση Εφεσης. Πολλοί τώρα ξεσηκώνονται και θεωρούν ότι όλο αυτό το είναι θέατρο και η μοναδική ευκαιρία του Γουάνστιν να μειώσει την ποινή του. Νομικά αυτό δεν προβλέπεται (βλ. δεδικασμένη υπόθεση Μπιλ Κόσμπι), αλλά μετά τις φωτογραφίες στα σόσιαλ, όπου ο Γουάνστιν κάθεται στο ιδιωτικό του δωμάτιο και μιλά στο κινητό ή βλέπει τηλεόραση, η κοινή γνώμη έχει ξεσηκωθεί: «κανένας κοινός θνητός δε θα είχε τέτοια μεταχείριση μετά από την καταδίκη του» γράφουν στο twitter.

Eμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα Είναι η μόνη ψύχραιμη στάση. Περιμένουμε τι θα συμβεί από τις 11 Μαρτίου και πώς θα διαχειριστούν οι Εισαγγελείς του Λος Αντζελες τη δεύτερη δίκη.

Διαβάστε περισσότερα: