Industry

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε ως βιαστής. Και τώρα;

στα 10

Τι ακολουθεί την ετυμηγορία των ενόρκων και πώς αντέδρασαν οι πρωταγωνιστές του θρίλερ.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε ως βιαστής. Και τώρα;

Από χτες, Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο πιο δυνατός παίκτης του σύγχρονου σινεμά, ο πιο καθοριστικός παραγωγός του αμερικανικού κινηματογράφου, καταδικάστηκε ως βιαστής.

Ο Γουάινστιν κρίθηκε αθώος ως προς τις δύο σοβαρότερες κατηγορίες εναντίον του, αυτές της σεξουαλικής επίθεσης (predatory sexual assault, με κατηγόρους τις Μίριαμ Χέιλι, Τζέσικα Μαν και Αναμπέλα Σιόρα), αποφεύγοντας, έτσι, την πιθανότητα ποινής ισόβιας φυλάκισης - αλλά κρίθηκε ένοχος για εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού και για βιασμό τρίτου βαθμού, ετυμηγορία που συνεπάγεται φυλάκιση το λιγότερο πέντε, το μέγιστο 29 χρόνων.

Διαβάστε αναλυτικά: O Xάρβεϊ Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για τις δυο από τις πέντε κατηγορίες και γλυτώνει τα ισόβια

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο ίδιος ο Χάρβεϊ Γουάινστιν ένιωσε πόνους στην καρδιά - που, εδώ που τα λέμε, μπορεί να ήταν και πραγματικοί - κι οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, από το οποίο έφυγε λίγες ώρες αργότερα, υγιής, για να μεταφερθεί στη φυλακή, χωρίς δυνατότητα εγγύησης, μέχρι ο Δικαστής Μπερκ να διατυπώσει την ποινή του και την αιτιολόγησή της: αυτό θα γίνει στις 11 Μαρτίου.

Η συνήγορος του Γουάινστιν, η δαιμόνια δικηγόρος Ντόνα Ροτάνο, δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση των ενόρκων (επτά γυναικών και πέντε ανδρών) και προετοιμάζεται για έφεση. «Προφανώς η σημερινή μέρα είναι γλυκόπικρη. Ξέραμε πολύ καλά, τη μέρα που ξεκίνησε αυτή η δίκη, ότι οι πιθανότητές μας ήταν 35 προς 0,» είπε η Ροτάνο στους δημοσιογράφους. «Ο Χάρβεϊ είναι απίστευτα δυνατός. Δέχτηκε την ετυμηγορία σαν άντρας. Ξέρει ότι θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ του και ξέρει ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει.»

weinstein trial 607

Καθώς οι θαρραλέες γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του Γουάινστιν στο δικαστήριο, ή εκείνες που στάθηκαν στο πλευρό τους και υποστήριξαν το κίνημα #metoo (από την Ντάριλ Χάνα και την Ασλεϊ Τζαντ ως την πρωτοστάτη Ρόουζ ΜακΓκάουαν που, ωστόσο, δέχτηκε την οικονομική αποζημίωση αντί θα συνεχίσει στο δικαστήριο), πανηγυρίζουν για την έκβαση της δίκης, η Αναμπέλα Σιόρα παραμένει σοβαρή. Η δική της κατηγορία ήταν εκείνη που θα επέφερε στον Γουάινστιν τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης κι ήταν εκείνη που δεν φάνηκε να πείθει απολύτως τους ενόρκους (να θυμόμαστε πως η ετυμηγορία του «μη ενόχου» δεν σημαίνει πως ο υπόδικος είναι αθώος, αλλά πως τα στοιχεία δεν κρίνονται επαρκή).

Η ηθοποιός δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της δίκης, «Η κατάθεσή μου ήταν επώδυνη αλλά αναγκαία. Μίλησα εκπροσωπώντας τον εαυτό μου κι αντλώντας δύναμη από τα περισσότερα από ογδόντα θύματα του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Καθώς ελπίζουμε να συνεχιστούν τα ορθά αποτελέσματα που οδηγούν σε απόλυτη δικαιοσύνη, δεν μπορούμε ποτέ να μετανιώσουμε που σπάσαμε τη σιωπή μας. Γιατί με την αλήθεια στρώνουμε το δρόμο προς έναν πιο δίκαιο πολιτισμό, απελευθερωμένο από μάστιγα της βίας εναντίον των γυναικών.»

Διαβάστε ακόμα: Do the right thing... Η κατάθεση της Ρόζι Πέρεζ στη δίκη Γουάινστιν είναι μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα

Σε κάθε περίπτωση, όπως κι αν εξελιχθεί η καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο χρόνος του στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν έχει τελειώσει. Ο Γουάινστιν θα δικαστεί και σε δικαστήριο του Λος Αντζελες, για δύο ακόμα κατηγορίες βιασμού, καθώς στην Αμερική ο κατηγορούμενος συνήθως δικάζεται όπου έχει διαπραχθεί το ενδεχόμενο έγκλημα. Αυτές οι κατηγορίες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον ποινή 28 χρόνων φυλάκισης. Δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα γίνει η δίκη στην Καλιφόρνια, παρά μόνο ότι, όντως θα γίνει, μετά την ανακοίνωση της ποινής από τον Δικαστή Μπερκ στη Νέα Υόρκη στις 11 Μαρτίου. Και το σίγουρο είναι ότι, αυτή τη φορά, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν θα ταξιδέψει στο Λος Αντζελες, καταχωρημένος ως σεξουαλικός παραβάτης.