Buzz

O Xάρβεϊ Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για τις δυο από τις πέντε κατηγορίες και γλυτώνει τα ισόβια

στα 10

Οι 12 ένορκοι, πέντε άντρες κι επτά γυναίκες, έκριναν ένοχο σήμερα Δευτέρα τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για εγκληματική σεξουαλική πράξη και βιασμό τρίτου βαθμού και αναμένεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης από 5 έως 25 χρόνια.

Flix Team
O Xάρβεϊ Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για τις δυο από τις πέντε κατηγορίες και γλυτώνει τα ισόβια

Ενοχος κρίθηκε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν για εγκληματική σεξουαλική πράξη και βιασμό τρίτου βαθμού, αλλά βρέθηκε αθώος για τις δυο κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης («predatory sexual assault»), η οποία εμπεριείχε την έννοια του επαναλαμβανόμενου εγκλήματος. Οι 12 ένορκοι, πέντε άντρες κι επτά γυναίκες συνεδρίαζαν για τεσσεράμισι ημέρες πριν καταλήξουν σε μια απόφαση.

Ο Γουάινστιν ήταν υπόλογος για πέντε κατηγορίες, για τις οποίες ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

1.Σεξουαλική επίθεση (βάσει των καταθέσεων των Μίριαμ Χέιλι και Αναμπέλα Σιόρα)
2.Εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού (Χέιλι)
3.Σεξουαλική επίθεση (βάσει των καταθέσεων των Τζέσικα Μαν και Αναμπέλα Σιόρα)
4.Βιασμός πρώτου βαθμού, με δόλο (Μαν)
5.Βιασμός τρίτου βαθμού (Μαν)

Διαβάστε ακόμα: Πού βρισκόμαστε με τη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν;

harvey weinstein 607

Από αυτές κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες 2 και 5 ενώ αθωώθηκε για τις 1, 4 και 3. Αυτό σημαίνει ότι ο Γουάνστιν εκτίσει ποινή φυλάκισης η οποία ξεκινάει από 5 και μπορεί να φτάσει μέχρι και 25 χρόνια. Αλλά επειδή κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες δυο κατηγορίες και σοβαρότερες όλων, γλυτώνει την ποινή των 10 ετών μέχρι ισόβιας κάθειρξης. Οι ένορκοι βρήκαν αθώο τον κατηγορούμενο και για τον βιασμό πρώτο βαθμού, με δόλο, προς την Τζέσικα Μαν, μια ανερχόμενη τότε ηθοποιό και κομμώτρια, η οποία τον κατηγόρησε πως την βίασε στο ξενοδοχείο Double Tree της Νέας Υόρκης στις 18 Μαρτίου 2013, λέγοντας πως αν και πιστεύουν πράγματι ότι την βίασε, δεν την «εξανάγκασε με βία» να το κάνει - όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο, το αμερικανικό δίκαιο έχει πολλές και λεπτομερείς διακυμάνσεις.

Την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, οι δώδεκα ένορκοι, πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, ανακοίνωσαν ότι έχουν αποφασίσει την ετυμηγορία τους για τις τρεις κατηγορίες, 2, 4 και 5. Η δεύτερη κατηγορία προέρχεται από τη Μίριαμ Χέιλι, παλαιότερα βοηθού παραγωγής στο «Project Runway» (ο Γουάινστιν ήταν παραγωγός του τηλεοπτικού παιχνιδιού και η σύζυγός του, Τζορτζίνα Τσάπμαν, κριτής), ότι το 2006 την εξανάγκασε να της κάνει στοματικό σεξ. Η τέταρτη και πέμπτη κατηγορία προέρχονται από γυναίκα που μένει ανώνυμη και καταδεικνύουν δύο περιπτώσεις βιασμού το 2013.

Οι ένορκοι, ωστόσο, είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν ομόφωνη ετυμηγορία για τις κατηγορίες 1 και 3, τις σοβαρότερες. Οι δικηγόροι του Χάρβεϊ Γουάινστιν δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν τη μερική ετυμηγορία: μια τέτοια έκβαση σημαίνει ότι οι κατήγοροι μπορούν, αργότερα, να ξανακαλέσουν τον κατηγορούμενο σε δίκη με άλλους ενόρκους και δικαστή. Ωστόσο, ο Δικαστής Μπερκ αρνήθηκε να βάλει τελεία στη διαδικασία και προέτρεψε τους ενόρκους να δουλέψουν λίγο ακόμη ώστε να συμφωνήσουν σε όλες τις αποφάσεις τους. Μ' αυτή την καθοδήγηση, η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρωί της Δευτέρας ο δικηγόρος υπεράσπισης του Γουάινστιν, Αρθουρ Αϊντάλα, υπέβαλε πρόταση για κακοδικία. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. Θεωρώντας την ετυμηγορία εις βάρος του Γουάινστιν μια επιτυχία του κινήματος #metoo, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την ανακοίνωση της ποινής του Γουάινστιν, από τον Δικαστή Μπερκ, τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμα: Do the right thing... Η κατάθεση της Ρόζι Πέρεζ στη δίκη Γουάινστιν είναι μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα