Buzz

Πού βρισκόμαστε με τη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν;

στα 10

Οι 12 ένορκοι, πέντε άντρες κι επτά γυναίκες, δυσκολεύονται ν' αποφασίσουν ομόφωνα για τις δύο σοβαρότερες κατηγορίες, που προβλέπουν ποινή ως και ισόβιας κάθειρξης.

Πού βρισκόμαστε με τη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν;
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, πάντα σόουμαν, δεν κάνει βήμα χωρίς το πι του και τη δικηγόρο του, Ντόνα Ροτάνο

Διάλειμμα για περισυλλογή συμβούλευσε ο Δικαστής Τζέιμς Μπερκ να κάνουν οι 12 ένορκοι στη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το Σαββατοκύριακο - και να συνεχίσουν τη δουλειά τους τη Δευτέρα. Με μια σύνθετη κατηγορία και, επιπλέον, με το αμερικανικό δίκαιο που διαφέρει όχι απλώς από το ελληνικό, αλλά και από τη μια πολιτεία στην άλλη, τουλάχιστον ως προς τις ποινές, παρακάτω συνοψίζουμε την παρούσα κατάσταση της δίκης - για να το ξαναπιάσουμε κι εμείς, σαν τους ενόρκους, αλλά με λιγότερο βάρος ευθύνης, από Δευτέρα.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, σ' αυτήν εδώ και σημαντικότερη δίκη του, είναι υπόλογος για πέντε κατηγορίες, για τις οποίες ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

1.Σεξουαλική επίθεση (βάσει των καταθέσεων των Μίριαμ Χέιλι και Αναμπέλα Σιόρα)
2.Εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού (Χέιλι)
3.Σεξουαλική επίθεση (βάσει των καταθέσεων των Τζέσικα Μαν και Αναμπέλα Σιόρα)
4.Βιασμός πρώτου βαθμού, με δόλο (Μαν)
5.Βιασμός τρίτου βαθμού (Μαν)

Διαβάστε ακόμη: Do the right thing... Η κατάθεση της Ρόζι Πέρεζ στη δίκη Γουάινστιν είναι μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα

harvey weinstein 607

Οι σοβαρότερες από αυτές τις κατηγορίες είναι οι 1 και 3, η «σεξουαλική επίθεση» (predatory sexual assault), η οποία εμπεριέχει την έννοια του επαναλαμβανόμενου εγκλήματος. Γι' αυτό και για να κριθεί από τους ενόρκους ένοχος ο Χάρβεϊ Γουάινστιν για μία από αυτές τις δυο κατηγορίες, πρέπει να γίνουν δεκτές οι καταθέσεις είτε της Χέιλι και της Σιόρα για την 1η κατηγορία, είτε της Μαν και της Σιόρα για την 3η κατηγορία. Και, όπως φαίνεται, οι ένορκοι έχουν δυσκολία να αποδεχτούν ομόφωνα τη μαρτυρία της Αναμπέλα Σιόρα. Εάν, ωστόσο, ο Γουάινστιν κριθεί ένοχος για σεξουαλική επίθεση, η ποινή του θα είναι από, το λιγότερο, δεκαετή, ως ισόβια κάθειρξη.

Την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, οι δώδεκα ένορκοι, πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, ανακοίνωσαν ότι έχουν αποφασίσει την ετυμηγορία τους για τις τρεις κατηγορίες, 2, 4 και 5. Η δεύτερη κατηγορία προέρχεται από τη Μίριαμ Χέιλι, παλαιότερα βοηθού παραγωγής στο «Project Runway» (ο Γουάινστιν ήταν παραγωγός του τηλεοπτικού παιχνιδιού και η σύζυγός του, Τζορτζίνα Τσάπμαν, κριτής), ότι το 2006 την εξανάγκασε να της κάνει στοματικό σεξ. Η τέταρτη και πέμπτη κατηγορία προέρχονται από γυναίκα που μένει ανώνυμη και καταδεικνύουν δύο περιπτώσεις βιασμού το 2013.

Διαβάστε ακόμη: Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν: Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν απαντά το τηλέφωνό του στην αίθουσα του δικαστηρίου, στη διάρκεια της δίκης του

χάρβεϊ γουάινστιν 607

Οι ένορκοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν έχουν ομόφωνη ετυμηγορία για τις κατηγορίες 1 και 3, τις σοβαρότερες. Οι δικηγόροι του Χάρβεϊ Γουάινστιν δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν τη μερική ετυμηγορία: μια τέτοια έκβαση σημαίνει ότι οι κατήγοροι μπορούν, αργότερα, να ξανακαλέσουν τον κατηγορούμενο σε δίκη με άλλους ενόρκους και δικαστή. Ωστόσο, ο Δικαστής Μπερκ αρνήθηκε να βάλει τελεία στη διαδικασία και προέτρεψε τους ενόρκους να δουλέψουν λίγο ακόμη ώστε να συμφωνήσουν σε όλες τις αποφάσεις τους. Μ' αυτή την καθοδήγηση, η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι νομικές συζητήσεις γύρω από τη δίκη και τα σχόλια παρατηρητών δικηγόρων συγκλίνουν στο ότι, πιθανότατα, οι ένορκοι έχουν καταλήξει στην κρίση τους για τις μικρότερες κατηγορίες, βρίσκοντας τον Χάρβεϊ Γουάινστιν ένοχο. «Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για τον Γουάινστιν και τους συνηγόρους του,» δήλωσε η Νίμα Ραχμάνι, έγκριτη δικηγόρος στην Καλιφόρνια και πρώην κατήγορος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. «Και είναι πιθανό να γίνουν ακόμα χειρότερα. Οι κατήγοροι θα πρέπει, αυτή τη στιγμή, να έχουν τρελαθεί από τη χαρά τους.»

Διαβάστε ακόμη: Εξωδικαστικός συμβιβασμός ύψους 25 εκατομμυρίων για την πλειοψηφία των θυμάτων του Χάρβεϊ Γουάινστιν