Οι γυναίκες stand-up κωμικοί επιτίθενται στον Χάρβεϊ Γουάινστιν που βρέθηκε στο κοινό

BUZZ 26 OCT 2019  /  Πόλυ Λυκούργου

Σε ποιους ζήτησαν να αποχωρήσουν από το comedy club, μετά το περιστατικό; Στον Γουάινστιν και την παρέα του; Οχι. Στις γυναίκες που μίλησαν.

Το «Actors' Hour» είναι μία ευκαιρία για νέους ηθοποιούς να ανέβουν στη σκηνή νοεϋρκέζικου κλαμπ κωμωδίας και να έχουν για δέκα λεπτά το μικρόφωνο. Από κάτω κάθονται κυνηγοί ταλέντων, παραγωγοί κι ατζέντηδες που ψάχνουν την επόμενη γενιά.

Δύο δεκαετίες και 100+ κατηγορίες γυναικών πριν, ίσως ένιωθες ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία της ζωής σου να βγεις στη σκηνή και να δεις σ' ένα τραπέζι απέναντί σου να κάθεται ο Χάρβεί Γουάινστιν και το entourage του.

Θυμηθείτε κι αυτό: Νέες κατηγορίες μπορούν να στείλουν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν σε ισόβια κάθειρξη

Weinstein women 607

Οταν όμως αυτό συμβαίνει τώρα, όπου οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό και εξαφάνιση των γυναικών που δεν υπέκυπταν στις ορέξεις του από το χάρτη, δύο πράγματα μπορείς να νιώσεις πλησιάζοντας το μικρόφωνο και βλέποντας τον Γουάνστιν μπροστά σου: αηδία - καθώς αυτός ο άνθρωπος δεν νιώθει καμία ντροπή. Και οργή, γιατί βρίσκει ακόμα συμμάχους που τον περιμένουν να επιστρέψει και να αντλήσουν λίγη ακόμα βρώμικη δύναμη από τα αποφάγια του.

Αυτή η επίθεση σ' έναν άνθρωπο που δεν προκάλεσε κανέναν, ήθελε να πιει ένα ποτό και να ξεχάσει για λίγες ώρες πόσο έχει ανατραπεί η ζωή του, είναι τουλάχιστον άπρεπη και αγενής» | What. The. Actual. Fuck.

Οι περισσότεροι θαμώνες μούδιασαν και δεν είπαν τίποτα. Ακόμα και οι ίδιοι οι διοργανωτές στην ερώτηση «ποιος τον κάλεσε, εφόσον η βραδιά ήταν μόνο με προσκλήσεις» δεν είχαν τι να πουν. Μόνο ότι εμφανίστηκε και κανείς δεν τόλμησε να τον διώξει (αργότερα εξέδωσαν επίσημη δήλωση και -σχεδόν- απολογήθηκαν υποστηρίζοντας ότι «ήταν βέβαιοι ότι θα τον αναλάμβανε το ταλέντο και το φλέγμα των κωμικών»).

Διαβάστε κι αυτό: Ο Μπραντ Πιτ εξηγεί για πρώτη φορά την τολμηρή στάση του απέναντι στον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Harvey Weinstein Actors Hour 607

Πολύ ωραία λοιπόν. Και τι έκαναν όταν τον ανέλαβαν κάποιες γυναίκες κωμικοί και τον εξευτέλισαν από τη σκηνή ή πλησιάζοντας στο τραπέζι του; Τις προστάτεψαν; Οχι. Αντιθέτως, στριμώχτηκαν από τη συνοδεία του Γουάινστιν, με επιχειρήματα τύπου «αυτή η επίθεση σ' έναν άνθρωπο που δεν προκάλεσε κανέναν, ήθελε να πιει ένα ποτό και να ξεχάσει για λίγες ώρες πόσο έχει ανατραπεί η ζωή του, είναι τουλάχιστον άπρεπη και αγενής» και κατέληξαν να διώξουν από το κλαμπ τις γυναίκες που μίλησαν (What. The. Actual. Fuck.?)

Η Κέλι Μπάκμαν, φανερά ταραγμένη, όταν είπε «συγγνώμη, δεν ήξερα ότι έπρεπε απόψε να φέρουμε μαζί μας σπρέι και σφυρίχτρα σε περίπτωση απόπειρας βιασμού» γιουχαΐστηκε. Αργότερα, η Μπάκμαν δήλωσε ότι «δεν γίνεται να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά σε όλο αυτό - όποιος έχει το μικρόφωνο, έχει και την ευθύνη να μιλήσει....»


Η Ζόι Στάκλες στο διάλειμμα πλησίασε στο τραπέζι του Γουάινστιν και δείχνοντάς τον φώναξε «Σοβαρά τώρα, δε θα πει κανείς τίποτα; Δε θα μιλήσει κανείς;» Κι όταν, ζήτησαν από εκείνη να φύγει, συνέχισε «Με χαρά! Θα φύγω από εδώ μέσα με χαρά, εφόσον κανείς δεν θα μιλήσει, αλλά θα επιτρέπει να καθόμαστε δύο μέτρα από έναν βιαστή!»


Μία 3η κωμικός, η Αμπερ Ρόλο, η οποία έκανε και live την ανταπόκριση όλου του συμβάντος στο twitter, πλησίασε το τραπέζι του και τον αποκάλεσε «τέρας». «Είσαι ένα τέρας, θα έπρεπε όχι μόνο να μην έχεις μούτρα να εμφανίζεσαι, αλλά να σβηστείς εντελώς....» Τότε ένας από την παρέα του Γουάινστιν την αποκάλεσε «μουνί». Και σε ποιον ζήτησαν να αποχωρήσει; Στη Ρόλο.


Το περιστατικό θα ήταν κάτι μικρό κι ασήμαντο μπροστά στη δικογραφία που έτσι κι αλλιώς έχει σχηματιστεί και από την οποία αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει. Ομως δεν είναι. Γιατί δείχνει ξεκάθαρα την τάση των ανθρώπων. Να τρέμουν ακόμα κι όταν ο πάλαι ποτέ ισχυρός έχει ξεπέσει. Να μη θέλουν «μπλεξίματα».

Το ακόμα χειρότερο είναι το entourage του. Σε όλη αυτή την υπόθεση, τα σοβαρότερα άρθρα έχουν αφήσει τον Γουάινστιν και κοιτούν γύρω του. Στο καλά οργανωμένο δίκτυό του. Ποιοι τον στήριζαν; Ποιοι τον έκρυβαν; Ποιοι έκαναν τα στραβά μάτια; Ποιοι χειροκροτούσαν;

Κάποιοι από αυτούς, βρέθηκαν την Τετάρτη στο τραπέζι του. Και γιούχαραν τις γυναίκες που δεν το βούλωσαν.

Διαβάστε περισσότερα:

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.