Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018: H Εϊζια Αρτζέντο επιτίθεται στον Χάρβεϊ Γουάινστιν και στη βιομηχανία που δεν τον σταμάτησε

στα 10

Από τη σκηνή, στη διάρκεια της απονομής, η Εϊζια Αρτζέντο είχε μερικά πολύ σημαντικά πράγματα να πει.

Κάννες 2018: H Εϊζια Αρτζέντο επιτίθεται στον Χάρβεϊ Γουάινστιν και στη βιομηχανία που δεν τον σταμάτησε

Η ηθοποιός και κόρη του Ντάριο Αρτζέντο ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που μίλησαν εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν, κατηγορώντας τον για βιασμό. Το ότι αυτό το γεγονός είχε λάβει χώρα στις Κάννες, έκανε την επιλογή του φεστιβάλ να την φέρει απόψε στη σκηνή μια κίνηση με σαφές νόημα.

Δείτε ακόμη: Κάννες 2018: Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε Εντα

Και η Εϊζια Αρτζεντο κάθε άλλο παρά μάσησε τα λόγια της: «Το 1997 βιάστηκα από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, εδώ στις Κάννες. Ημουν 21 ετών. Αυτό το φεστιβάλ ήταν για εκείνον τόπος κυνηγιού».

«Θέλω να κάνω μια πρόβλεψη. Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν θα είναι καλοδεχούμενος ποτέ ξανά εδώ. Θα ζήσει ατιμασμένος, απαρνημένος από μια κοινότητα κινηματογραφιστών που κάποτε τον αγκάλιασε και κάλυψε τα εγκλήματά του. Κι ακόμη κι απόψε ανάμεσά σας, υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν δώσει λόγο για τη συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες, για συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν σε αυτή τη βιομηχανία.»

«Ξέρετε ποιοι είστε. Αλλά ακόμη πιο ουσιαστικά, ξέρουμε εμείς ποιοι είστε. Και δεν θα σας επιτρέψουμε να την γλιτώσετε δίχως συνέπειες για περισσότερο καιρό.»

asia argento cannes main

Το φεστιβάλ έδωσε φέτος βήμα στις γυναίκες, από την επιτροπή και τη συμμετοχή τους στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, μέχρι το κόκκινο χαλί, και που για πρώτη φορά είχε μια τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, κι αυτή η συμβολική πράξη του το βράδυ της απονομής δείχνει πως η ευαισθητοποίησή του πάνω στο θέμα προφανώς δεν ήταν μόνο για τις εντυπώσεις.


Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

To 71o Φεστιβάλ Καννών σαν να ήσασταν εκεί: