Buzz

Κάννες 2018 | Μέρα 7η | Σπάικ Λι εναντίον Λαρς φον Τρίερ σημειώσατε Love vs. Hate

στα 10

Με μια ολοήμερη στάση στην Ελλάδα, η πρώτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του Φεστιβάλ Καννών «άρπαξε» λάμψη και συζητήσεις από την επιστροφή δύο μεγάλων άτακτων «παιδιών» του σινεμά, του Σπάικ Λι και του Λαρς φον Τρίερ.

Flix Team
Κάννες 2018 | Μέρα 7η | Σπάικ Λι εναντίον Λαρς φον Τρίερ σημειώσατε Love vs. Hate

Η Δευτέρα είχε χαρακτήρα... ελληνικό στο Φεστιβάλ Καννών. Η αρχή έγινε με την επίσημη πρεμιέρα, στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα, της πολυαναμενόμενης ταινίας του Ετιέν Καλός, «Θεριστές», μια συμπαραγωγή της Νότιας Αφρικής, της Ελλάδας (με την Heretic σε ρόλο παραγωγού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και της Πολωνίας, με συγχρηματοδότηση από το ελληνογαλλικό ταμείο συμπαραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του CNC.

Τη ζεστασιά και τον ενθουσιασμό που σφράγισαν την προβολή της ταινίας, ακολούθησε το πρόγραμμα Thessaloniki Goes to Cannes.

πανουσόπουλος 607

Για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, πήρε την ίσως χρησιμότερη πρωτοβουλία για τα τρέχοντα κι επόμενα βήματα του ελληνικού σινεμά, προβάλλοντας σε μια αίθουσα της Αγοράς του Φεστιβάλ Καννών, αποσπάσματα από πέντε ταινίες σε εξέλιξη (works in progress), παρουσία των παραγωγών/σκηνοθετών τους, που απευθύνθηκαν σε χρηματοδότες και φεστιβάλ.

Η αίθουσα γέμισε, με σημαντικά πρόσωπα της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας και οι ταινίες που παρουσιάστηκαν ήταν τα «Σ' Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ηξερε να Κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Open Door» του Φλόρενς Πάπας, «Seeds of Columbus» της Μαριάννας Οικονόμου, «The Waiter» του Στηβ Κρικρή και «Where Art Thou?» του Δημήτρη Αθυρίδη.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το φετινό Thessaloniki Goes to Cannes και τις ταινίες που παρουσάστηκαν

Αμέσως μετά, το ελληνικό περίπτερο στο Palais des Festivals, δίπλα στην (ελαφρώς φουρτουνιασμένη) θάλασσα, γέμισε κόσμο, με την πρόσκληση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το καθιερωμένο meet and greet.

Με την προβολή των «Θεριστών» ολόφρεσκη, με την ταινία του Γιώργου Ζώη, «The Third Kind», να έχει κάνει μόλις πριν δυο μέρες την επίσημη πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής και το «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου να ετοιμάζεται για τη σημερινή πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό του ίδιου τμήματος, ο κόσμος είχε πολλές αφορμές να έρθει στο ελληνικό περίπτερο: σημαντική ανάμεσά τους, το ενδιαφέρον για τη θέσπιση του cash rebate για τις ξένες συμπαραγωγές στην Ελλάδα. Μια γεύση παρακάτω:

cannes εκκ 607Η παραγωγός Μισέλ Ρέι Γαβράς, η σκηνοθέτης Ζακλίν Λέντζου και η παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα (Blonde)

cannes εκκ 607Ο Κώστας Γαβράς με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΚΚ, Βασίλη Κοσμόπουλο

cannes εκκ 607_Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, με τη διανομέα Ειρήνη Σουγανίδου (Feelgood) και τον Βασίλη Κοσμόπουλο)

cannes εκκ 607Στο κέντρο η ηθοποιός Δάφνη Πατακιά, με τη σκηνοθέτη Μέμη Κούπα και τον casting director Μάκη Γαζή

cannes εκκ 607Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, με τον σκηνοθέτη των «Θεριστών», Ετιέν Καλός και τον Κώστα Αϊβαλιώτη της Hellas Film του ΕΚΚ

cannes εκκ 607Η Αγγελική Βέργου, της Αγοράς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο παραγωγός Γιώργος Καρναβάς (Heretic)

cannes εκκ 607Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (Heretic), η Ιωάννα Στάη (Heretic Outreach) και ο παραγωγός Κώστας Κεφαλας (Faliro House)

cannes εκκ 607Η Βένια Βέργου του Hellenic Film Commission του ΕΚΚ

cannes εκκ 607Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης

Το ελληνικό ενδιαφέρον συνεχίστηκε και το βράδυ στο πάρτι των «Θεριστών» στην ταράτσα του Ξενοδοχείου V, με τις μουσικές του Κορμοράνου.

Παρτι

Πάρτι

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

*To γεγονός της ημέρας ήταν φυσικά η επιστροφή του Λαρς φον Τρίερ στο Φεστιβάλ *- οκτώ χρόνια μετά την ανακήρυξή του ως «persona non grata». Το «The House That Jack Built» συνοδεύτηκε τόσο στο απογευματινό photo call όσο και στο βραδυνό κόκκινο χαλί από τον ίδιο, τον Ματ Ντίλον, τον Μπρούνο Γκαντζ, αλλά όχι και την Ούμα Θέρμαν. To ρεπορτάζ θέλει αποχωρήσεις και αποδοκιμασίες στην επίσημη πρεμιέρα, αφού πως αλλιώς θα κρατηθεί η παράδοση ενός από τους πιο προκλητικούς σκηνοθέτες της ιστορίας του Φεστιβάλ των Καννών.

Το «Σπίτι του Τζακ» βασίζεται στην πρόφαση μιας ταινίας για έναν serial killer και έρχεται με την φήμη του σοκ, αλλά αν περιμένετε ένα «Seven», ή μια «Σιωπή των Αμνών» είναι σίγουρο ότι θα απογοητευθείτε βαθιά. Ναι, η βία είναι εκεί και κατά στιγμές είναι εξαιρετικά σκληρή αν και πάντα σερβιρισμένη με μια μερίδα μαύρου, ειρωνικού χιούμορ από αυτό που χαρακτηρίζει τον σπουδαίο Δανό –και που συχνά τον φέρνει μπροστά σε προβλήματα. Ομως η βία δεν είναι η ουσία. Βλέπετε, ο Τζακ, ένας μηχανικός στην Αμερική της δεκαετίας του 70 ο οποίος ονειρεύεται να χτίσει το τέλειο σπίτι, βλέπει την κλίση του στον φόνο ως την έκφραση μιας καλλιτεχνικής φλέβας, κάθε φρικτή του πράξη δεν είναι τίποτα λιγότερο από την απόπειρά του να δημιουργήσει ένα αριστούργημα.

Διαβάστε εδω τη γνώμη του Flix για το «The House that Jack Built» του Λαρς φον Τρίερ**

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Trier Cannes 2018

Στο κόκκινο χαλί του «Blackkklansman», την παράσταση έκλεψε φυσικά ο ίδιος ο Σπαικ Λι, φορώντας ένα λευκό κι ένα μαύρο παπούτσι και στα χέρια του τις λέξεις Love και Hate ως άλλος Ρόμπερτ Μίτσαμ στη «Νύχτα του Κυνηγού». Μαζί του ο Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον (γιος του Ντένζελ), ο Ανταμ Ντράιβερ, η Λόρα Χάριερ και ο Τόφερ Γκρέις.

Το «BlacKkKlansman», η καλύτερη ταινία του Σπάικ Λι εδώ και χρόνια και μια από τις ωραιότερες του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα, ξεκινά με το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος», τη σκηνή όπου η Σκάρλετ Ο' Χάρα ψάχνει απεγνωσμένα ανάμεσα στην τεράστια έκταση των τραυματιών του εμφυλίου. Και τελειώνει με σκηνές από έναν άλλο εμφύλιο, αυτόν που έγινε πέρσι, το 2017, στη Σάρλοτσβιλ. Ναι, η Αμερική δεν έχει μεγαλώσει αρκετά, ο ρατσισμός είναι ολοζώντανος κι ο Σπάικ Λι, γράφοντας και σκηνοθετώντας ακριβώς μια ταινία για το φλεγόμενο «τώρα», έχει την ωριμότητα να το κάνει με χιούμορ κι αυτό το τόσο δικό του coolness που ξεχειλίζει από κάθε σκηνή του φιλμ.

Διαβάστε εδω τη γνώμη του Flix για το «BlacKkKlansman» του Σπάικ Λι

BlacKkKlansman i

BlacKkKlansman i

BlacKkKlansman i

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018

BlacKkKlansman i

Κι εδώ μια ακόμη ειδική μνεία στην Κέιτ Μπλάνσετ που χθες είχε τα γενέθλιά της και πρόσθεσε ακόμη μια υπέροχη εμφάνιση στο κόκκινο χαλί για χάρη του Σπάικ Λι:

Cate Blanchett

Cate Blanchett

Cate Blanchett

Cate Blanchett

Cate Blanchett

Cate Blanchett

Cate Blanchett

Και εδώ το πιο all - star χαλί μέχρι σήμερα στο 71ο Φεστιβάλ Καννών, λαμπερό σαν τα κοσμήματα της Chopard και εξαιρετικά αφιερωμένο στον Σπάικ Λι.

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Τζέιν Φόντα

H Κρίστεν Στίουαρτ νιώθει άνετα χωρίς παπούτσια H Κρίστεν Στίουαρτ νιώθει άνετα με...

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 ...ή χωρίς παπούτσια

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Κρις Τάκερ

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Η Αβα Ντιβερνέ με τον Τσανγκ Τσεν - μέλη της κριτικής επιτροπής

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Ναόμι Κάμπελ

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Η Ναόμι Κάμπελ ξανά (για να το εμπεδώσουμε)

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Αλεσάντρα Αμπρόσιο

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Μπέλα Χαντίντ

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Γουίνι Χάρλοου

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Βιρζινί Λεντουαγιέν

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Αλεξάντρ Ντεσπλά

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018 Γκασπάρ Νοέ

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

To 71o Φεστιβάλ Καννών σαν να ήσασταν εκεί:

BlacKkKlansman Red Carpet Cannes 2018