Φεστιβάλ / Βραβεία

«The Harvesters» του Ετιέν Καλός: Μια ελληνική συμπαραγωγή στο Φεστιβάλ των Καννών

στα 10

Η πρώτη μεγάλου μήκους του ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικάνου σκηνοθέτη, θα προβληθεί στο Un Certain Regard.

«The Harvesters» του Ετιέν Καλός: Μια ελληνική συμπαραγωγή στο Φεστιβάλ των Καννών

Με τις μικρού μήκους του να έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως αυτά της Βενετίας, του Βερολίνου, των Καννών, του Σάντανς και του Τέλουραϊντ, ο Ετιέν Καλός ήταν εδώ και καιρό ένας από τους σκηνοθέτες που βρισκόταν στο ραντάρ των μεγάλων φεστιβάλ και το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του αναμενόταν με ανυπομονησία.

Το «Harvesters», ένα project που είχε αναπτυχθεί μέσω του Cinefondation Residence Program και είχε επιλεχθεί για το Sundance Institute Mahindra Global Filmmaker Award, αλλά και για το Sundance Cinedreach Feature Film Fellowship, είναι μια συμπαραγωγή της Νότιας Αφρικής, της Ελλάδας (με την Heretic σε ρόλο παραγωγού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και της Πολωνίας, με συγχρηματοδότηση από το ελληνογαλλικό ταμείο συμπαραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του CNC.

the harvesters 607

Η ιστορία του φιλμ διαδραματίζεται στη διάρκεια του ετήσιου θερισμού του καλαμποκιού στην επαρχία της Free State της Νότιας Αφρικής, το τελευταίο προπύργιο της μόνης λευκής κοινότητας της ηπείρου, των Αφρικάνερς.

Ο Γιάνο είναι ένας υπάκουος και ευαίσθητος Αφρικάνερ έφηβος ο οποίος βλέπει τον κόσμο του να καταρρέει όταν οι αυστηροί θρησκευόμενοι γονείς του φέρνουν στο σπίτι τον Πίτερ, ένα συνομήλικό του νεαρό ορφανό μεγαλωμένο στους δρόμους, που προσπαθεί να ξεπεράσει τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Για τον Γιάνο αυτό το καινούριο μυστηριώδες παιδί μοιάζει με κάτι σαν ζώο με τα στερητικά του συμπτώματα, τις ψείρες στα μαλλιά και τις σεξουαλικές του ορέξεις.

the harvesters 607

Ομως ακόμη κι έτσι ο Γιάνο θα κάνει ό,τι του πουν και φέρεται στον Πίτερ σαν να ήταν αδελφός του, αλλά γρήγορα η σχέση τους θα γίνει τόσο ανταγωνιστική, ανατρεπτική κι επικίνδυνη που θα θέσει σε κίνδυνο την οικογένεια του Γιάνο κι όλα όσα θεωρεί δικά του.

Τοποθετημένο σε μια συντηρητική αγροτική κοινωνία όπου η δύναμη και η αρρενωπότητα επιβραβεύονται, το «The Harvesters» («Οι Θεριστές») αποτελεί μια ιστορία ενηλικίωσης για ένα αγόρι το οποίο ξεχωρίζει από την κρυφή ομοφυλοφιλία του, αλλά ταυτόχρονα τις τελετουργίες που οδηγούν στην ενηλικίωση μια ολόκληρη γενιά νεαρών Αφρικάνερ – την πρώτη γενιά που γεννήθηκε μετά το απαρτχάιντ- καθώς αγωνίζονται να περάσουν στην ενήλικη ζωή μέσα στο χάος της μεταποικιοκρατικής Αφρικής.

the harvesters 607

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

Διαβάστε ακόμη: