Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Καννών γιορτάζει τα 50 χρόνια του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

στα 10

Τα 50 χρόνια του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» θα γιορτάσει το Φεστιβάλ Καννών, με καινούρια κόπια 70mm και οικοδεσπότη τον Κρίστοφερ Νόλαν.

Το Φεστιβάλ Καννών γιορτάζει τα 50 χρόνια του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

«Μια από τις πρώτες μου αναμνήσεις στο σινεμά είναι να βλέπω το "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ σε κόπια 70mm στην πλατεία Λέστερ στο Λονδίνο με τον πατέρα μου. Η ευκαιρία να είμαι μέρος στην επαναδημιουργία της κόπιας και το να την παρουσιάσω σε όλη της την αναλογική δόξα στο Φεστιβάλ Καννών είναι για μένα τιμή και προνόμιο.»

Με αυτά τα λόγια χαιρετίζει ο Κρίστοφερ Νόλαν - μεγάλος υπέρμαχος του φιλμ έναντι του ψηφιακού γυρίσματος - την πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Καννών ως παρουσιαστής της ειδικής προβολής του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» από κόπια (unrestored όπως επισημαίνει το Φεστιβάλ, δηλαδή που δεν έχει υποστεί ανακαίνιση, αλλά έχει τυπωθεί εκ νέου από το αυθεντικό αρνητικό) 70mm, με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας το 1968.

Δείτε ακόμη: «2001: An Interstellar Odyssey»: Το mash-up που όλοι περιμέναμε είναι εδώ!

2001 A Space Odyssey 607

«Είμαι ευτυχής που οι Κάννες επέλεξαν να τιμήσουν το "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος". Αν ο Στάνλεϊ ήταν ζωντανός, ξέρουμε ότι θα θαύμαζε τις ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν. Και έτσι, εκ μέρους της οικογένειας του Στάνλεϊ, θέλω προσωπικά να τον ευχαριστήσω που συμφώνησε να παρουσιάση αυτήν την πολύ εξαιρετική προβολή», δήλωσε η σύζυγος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό σημείωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για το Φεστιβάλ Καννών να φιλοξενεί την 50ή γιορτή μιας από τις πιο απίστευτες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Και να υποδέχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ τον Κρίστοφερ Νόλαν, η παρουσία του οποίου δημιουργεί ένα πολύτιμο δεσμό ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, χωρίς τον οποίο το σινεμά δεν θα είχε ιστορία.»

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 8 μέχρι και τις 19 Μαΐου

2001 A Space Odyssey 607