Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτές είναι οι 5 ταινίες που το Netflix απειλεί ότι θα «αποσύρει» από το Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Μια μέρα πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, η ένταση Netflix - Καννών κόβεται με το μαχαίρι.

Αυτές είναι οι 5 ταινίες που το Netflix απειλεί ότι θα «αποσύρει» από το Φεστιβάλ Καννών

Update 12.04: Διαβάστε στο τέλος του κειμένου τη δήλωση του Τεντ Σαράντος, Διευθυντής Περιεχομένου του Netflix, για την, όντως, άρνηση συμμετοχής ταινιών παραγωγής/διανομής του Netflix στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Το κινηματογραφικό τοπίο αλλάζει κι αυτό δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει το μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του κόσμου. Οι Κάννες και το Netflix, η online πλατφόρμα που φέτος προγραμματίζει να επενδύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγωγή περιεχομένου, εκδήλωσαν μια σχέση αγάπης και μίσους ήδη από την περσινή, 70ή διοργάνωση του Φεστιβάλ Καννών, με τις προβολές των ταινιών «Okja» και «The Meyerowitz Stories» στο Διαγωνιστικό Τμήμα.

Δείτε ακόμη: Οταν το σήμα του Netflix έπαιξε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ των Καννών. Και λίγο μετά, για δεύτερη!

Ο Τιερί Φρεμό, πιεζόμενος για μια ολόκληρη χρονιά από τη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία και ειδικά τους Γάλλους αιθουσάρχες που είδαν να προωθούνται στο «δικό τους» Φεστιβάλ ταινίες που δεν θα προβάλλονταν ποτέ στις αίθουσές τους, έκανε τις ηχηρές δηλώσεις του, ανακοινώνοντας ότι φέτος, τον Μάιο του 2018, ταινίες φτιαγμένες για πλατφόρμες streaming (δηλαδή το Netflix, αποκλειστικά προς το παρόν), δεν θα συμπεριληφθούν στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και «μπορούν αν θέλουν να συμμετάσχουν εκτός συναγωνισμού».

the other side of the wind 607ιδιωτική προβολή του «The Other Side of the Wind»

Το Netflix, από την πλευρά του, δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, αλλά οι φήμες θέλουν τον διαδικτυακό κολοσσό ν' αποσύρει εξ ολοκλήρου τις ταινίες του από το φετινό Φεστιβάλ. Κι αυτές δεν είναι τυχαίες: είναι πέντε κι είναι από εκείνες που αναμφίβολα θα συζητιούνταν έντονα στην Κρουαζέτ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τo «Roma», το νέο πολυαναμενόμενο πόνημα του Αλφόνσο Κουαρόν, το «Norway» του Πολ Γκρίνγκρας, βασισμένο στην πραγματική τρομοκρατική επίθεση του ρατσιστή Αντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία το 2011, το νέο φιλμ του («Blue Ruin» και «Green Room») Ζερεμί Σολνιέ με τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ και το έντονα σινεφιλικό πακέτο του ντοκιμαντέρ για τον Ορσον Γουελς, «They'll Love Me When I'm Dead» του Μόργκαν Νέβιλ και την ολοκληρωμένη κι η κόπια του «The Other Side of the Wind», που ο Ορσον Γουελς είχε αφήσει ημιτελή και το Netflix συμπλήρωσε, μόνταρε κι αποκατέστησε με την επιμέλεια του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς.

Διαβάστε ακόμη: 71ο Φεστιβάλ Καννών: Αλλαγή στις μέρες και τις προβολές, όχι - προβλέπουμε - στη λίστα των θαμώνων

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε ως αύριο, Πέμπτη 12 Απριλίου, για να δούμε αν ο αποκλεισμός των ταινιών του Netflix πράγματι θα ισχύσει, αλλά σ' ένα κλίμα διαρκώς μεταβαλλόμενο κι όπου οι αλλαγές δεν επιτρέπουν ακόμα συμπεράσματα, παρά μόνο απόψεις, η δική μας είναι ότι η άρνηση κάνει κακό στο σινεμά, όπου κι αν αυτό προβάλλεται.

Update 12.04: Διαβάστε παρακάτω τη δήλωση του Τεντ Σαράντος, Διευθυντής Περιεχομένου του Netflix, για την, όντως, άρνηση συμμετοχής ταινιών παραγωγής/διανομής του Netflix στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Σε συνέντευξή του στο Variety, παραμονή της ανακοίνωσης του Επίσημου Προγράμματος του 71ου Φεστιβάλ Καννών, ο Τεντ Σαράντος δήλωσε απερίφραστα ότι δεν θα υπάρξουν ταινίες παραγωγής/διανομής του Netflix στο φετινό φεστιβάλ κι εξήγησε γιατί, με μια δόση κυνισμού και τη χαρακτηριστική αυτοπεποίθηση μιας εξαιρετικά δυνατής εταιρείας. Διαβάστε παρακάτω:

«Θέλουμε οι ταινίες μας να συναγωνίζονται επί ίσοις όροις με κάθε άλλο κινηματογραφικό δημιουργό. Υπάρχει το ρίσκο του να πάνε οι ταινίες μας και οι σκηνοθέτες μας στο φεστιβάλ και να τους συμπεριφερθούν με έλλειψη σεβασμού. Εκείνοι επέβαλλαν αυτό το κλίμα. Δεν θεωρώ ότι θα είναι καλό για εμάς να βρεθούμε εκεί.»

«Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος ο Τιερί απαγόρευσε και τις σέλφι. Δεν ξέρω ποιες άλλες εξελίξεις στα μέσα θα θελήσει να στοχοποιήσει ο Τιερί.»

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να συμμετάσχουμε εκτός συναγωνισμού. Ο κανόνας που επιβλήθηκε απευθυνόταν έμμεσα στο Netflix κι ο Τιερί το δήλωσε άμεσα όταν ανακοίνωσε τον κανόνα.»

«Λατρέψαμε το Φεστιβάλ πέρσι. Λατρεύουμε την εμπειρία για τους δημιουργούς μας και για τους σινεφίλ. Απλώς το φεστιβάλ επέλεξε να γιορτάσει μάλλον τη διανομή, παρά την τέχνη του σινεμά. Εμείς είμαστε ταγμένοι 100% υπέρ της τέχνης του σινεμά. Και, παρεμπιπτόντως, το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο φεστιβάλ στον κόσμο.»

«Ο Τιερί, όταν ανακοίνωσε την αλλαγή του, σχολίασε ότι η ιστορία του ίντερνετ και η ιστορία των Καννών είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Φυσικά είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Αλλά εμείς επιλέγουμε να ταχθούμε με το μέλλον του σινεμά. Αν οι Κάννες επιλέγουν να μείνουν κολλημένες στην ιστορία του σινεμά, δεν υπάρχει πρόβλημα.»

Διαβάστε ακόμη: