Buzz

Ενα άγαλμα του Χάρβεϊ Γουάινστιν έκανε την εμφάνισή του στο Χόλιγουντ

στα 10

Tρεις μέρες πριν την 90η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ, δύο αιρετικοί καλλιτέχνες στήνουν κοντά στο Dolby Theater ένα άγαλμα του Χάρβεϊ Γουάινστιν, καυτηριάζοντας έτσι την υποκρισία της βιομηχανίας: για πόσα πρέπει να περηφανεύεται και να βραβεύει και για πόσα να ντρέπεται το Χόλιγουντ;

Ενα άγαλμα του Χάρβεϊ Γουάινστιν έκανε την εμφάνισή του στο Χόλιγουντ

Ενα «χρυσό» άγαλμα εμφανίστηκε στη Hollywood Boulevard, τρεις μέρες πριν την 90η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ. Απεικονίζει τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, τον άνθρωπο που πλέον αποτελεί επιθετικό προσδιορισμό, συνώνυμου της σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Χάρβεϊ φοράει τη μισάνοιχτη ρόμπα του (όπως οι περισσότερες καταγγελίες των 50+ γυναικών τον περιέγραφαν στα «επαγγελματικά» τους ραντεβού).

Με το ένα χέρι, κρατάει ένα Οσκαρ - περισσότερο ως προέκταση των γεννητικών του οργάνων και φαλλικό σύμβολο- και με το άλλο προσκαλεί τους περαστικούς να κάτσουν δίπλα του. Στον «καναπέ των ακροάσεων» - όπως, για χρόνια, αναφέρονται οι καταγγέλουσες στο φαινόμενο των παραγωγών που για να τους επιλέξουν για ένα ρόλο σε μία ακρόαση, πρέπει πρώτα να ξαπλώσουν στον καναπέ τους.

Διαβάστε επίσης: Η Ούμα Θέρμαν δεν είναι θυμωμένη με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, αλλά με τον εαυτό της και τον Ταραντίνο

harvey weinstein statues 607 4

Ετσι τιτλοφορείται και το έργο «Casting Couch» - ίσως για να γίνει ακόμα πιο έντονη η καταγγελία των καλλιτεχνών: δεν ήταν, μόνο, ο Χάρβεϊ Γουάνστιν. Είναι η εδώ και δεκαετίες παγιωμένη, γλοιώδης, «ανταλλακτική» συμπεριφορά.

Αυτό εξήγησαν με δηλώσεις τους οι καλλιτέχνες «Plastic Jesus» (φωτογράφος που ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο) και «Joshua ‘Ginger’ Monroe», υπεύθυνοι και για τις καρικατούρες ενός γυμνού Ντόναλντ Τραμπ που εμφανιστηκε στις πλατείες μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ την άνοιξη του 2016.

Δείτε κι αυτό: To φρικτό τέλος του Χάρβεϊ Γουάινστιν όπως το οραματίστηκαν οι TENLo

harvey weinstein statues 607 1

«Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που γίνεται στο Χόλιγουντ που είναι υπέροχο κι αξίζει να βραβεύεται και να το τιμάμαι στα Οσκαρ» είπε ο Plastic Jesus. «Ομως, κάτω από την λαμπερή επιδερμίδα υπάρχει κι ένα συστημικό σκοτάδι, στα σπλάχνα της βιομηχανίας, που συχνά το σκουπίζουμε κάτω από το χαλάκι και το ξεχνάμε...»

Ακόμη: Oscars 2018: Κι άλλες «πινακίδες-κατηγορώ» στο Χόλιγουντ!

harvey weinstein statues 607 2

Ο Plastic Jesus ποζάρει με το δημιούργημά του

«Οι καναπέδες των ακροάσεων υπάρχουν ακόμα, είναι κομμάτι της χολιγουντιανής κουλτούρας...»

Για αυτό και οι καλλιτέχνες επέλεξαν ένα τέτοιο «μνημείο» κι όχι έναν όρθιο Γουάινστιν όπως ήταν η πρώτη τους ιδέα.

Το άγαλμα αποτελείται από πλέξιγκλας και ακρυλική ρητίνη και κατασκευάστηκε σε μία περίοδο δύο μηνών. Θα μείνει σε δημόσια έκθεση, όλο το σαββατοκύριακο, αν το επιτρέψει ο καιρός.

Εχει ενδιαφέρον πώς έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής ο κόσμος. Οι περαστικοί κι όσοι επιλέγουν να κάτσουν δίπλα στον "Γουάινστιν" και να βγάλουν selfies.

«Αυτό είχαμε στο μυαλό μας: να δούμε τις αντιδράσεις και να μετατραπεί όλη αυτή η εμπειρία σε ένα πείραμα, ένα interactive project».

harvey weinstein statues 607 5

Ο Plastic Jesus έχει υπογράψει κι άλλα καυστικά πρότζεκτ σε προηγούμενες οσκαρικές περιόδους: όπως τον Οσκαρ να σνιφάρει κοκαΐνη, ή το άγαλμα του «εσταυρωμένου» Κάνιε Γουέστ.

Διαβάστε περισσότερα: