Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας: Οι Artfools σε μεγάλα κινηματογραφικά κέφια

στα 10

Η πρωταγωνιστική κινηματογραφική διοργάνωση της Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε με το πιο πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα των 11 χρόνων της.

Flix Team
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας: Οι Artfools σε μεγάλα κινηματογραφικά κέφια

«Counterfeit Kunkoo» της Ινδής Ρίμα Σγκούπτα, «Nuclear Shadows» του Πολωνού Μάρεκ Λεστζέφσκι, «The Invisible hand of Adam Smith» του Σλοβένου Σλόμπονταν Μακσιμόβι. «Maniera Greca» του Κυρηναίου Παπαδημάτου, «Το Μπάκπακ» του Μιχάλη Μαθιουδάκη, «Χορεύετε;» του Κωνσταντίνου Αντάραχα. Πρώτο, δεύτερο και τρίτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα τμήματα Διεθνούς και Ελληνικού Διαγωνιστικού, αντίστοιχα.

Με αυτές τις διακρίσεις ολοκληρώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας – Artfools στον κινηματογράφο Victoria στο κέντρο της πόλης, σε μια τελετή λήξης που παρουσίασαν με χιούμορ και χαλαρότητα οι οικοδεσπότες Σεραφείμ Σίλας και Ολυμπία Καλαμπαλίκη. Στο εθνικό τμήμα, Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης απένειμε επίσης η πενταμελής κριτική επιτροπή στην ταινία «Νοτούρνο» του Ρούσσου Κασιωτάκη, το «Animation Mascarpone» του Γερμανού Γιόνας Ρίμερ απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία animation, το «Circuit» της Ελβετής Ντέλια Χες ειδική διάκριση στο τμήμα Eco Films, ενώ έξι βραβεία και διακρίσεις δόθηκαν στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ.

Λάρισα 2019

Λάρισα 2019

Συνολικά, 45 ταινίες στο διεθνές τμήμα, 29 στο ελληνικό, 33 στο animation, 13 στο Eco Films και 10 στην κατηγορία Νέοι Γάλλοι Μικρομηκάδες (που συνδιοργανώνεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας) προβλήθηκαν στο εξαήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ, επιλεγμένες από μια μακρά λίστα 588 υποβολών! Αριθμοί που δείχνουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη τόσο των δημιουργών όσο και του κοινού στο θεσμό, που φέτος συμπλήρωσε τα 11 χρόνια του.

Κι όλα αυτά, πέρα από τα αφιερώματα, τις ειδικές προβολές, τις εκθέσεις και τις διαλέξεις που συνόδεψαν τον κεντρικό κορμό της διοργάνωσης. Στις τρεις αίθουσες όπου «έτρεχε» το πρόγραμμα –Victoria, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας- φιλοξενήθηκαν ακόμη η νέα ταινία του Αγγελου Φραντζή «Ακίνητο Ποτάμι», παρουσία του σκηνοθέτη, το βραβευμένο στη Χαλκίδα ντοκιμαντέρ-ποτρέτο του αείμνηστου κωμικού Κώστα Τσάκωνα «Όλο Γελούσε» του Θόδωρου Μαραγκού, ο οποίος και εγκαινίασε το φετινό φεστιβάλ την Τρίτη 12 Μαρτίου στην τελετή έναρξης, καθώς και ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου στο πλαίσιο ενός μίνι αφιερώματος στον διεθνή μας δημιουργό, για τον οποίο –όπως και τη δική του δουλειά και φιλμογραφία- μίλησε ο πολυβραβευμένος ηχολήπτης Λέανδρος Ντούνης.

Ακόμη, οι ταινίες «Αστυνομία Ταυτότητα» του Κορνέλιου Πορουμπόιου, «Aferim!» του Ράντου Τζούντε, «Σονάτα σε Κλειστό Δωμάτιο» του Aντριαν Σιτάρου και «Η Αποφοίτηση» του Κρίστιαν Μουντζίου προβλήθηκαν στο πλαίσιο ενός ειδικού αφιερώματος στο σύγχρονο ρουμάνικο σινεμά, όπου παρουσιάστηκαν επίσης πέντε μικρού μήκους ταινίες με τη συνεργασία του Bucharest Short Film Festival, με φιλοξενούμενους τον διευθυντή του, Ράντου Μουντεάνου, και την σκηνοθέτη Γκάμπι Βιρτζίνια Σάργκα, οι οποίοι και συζήτησαν στη συνέχεια για το εθνικό τους σινεμά ενώπιον του κοινού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Λάρισας Νότη Φόρσο και τον κριτικό κινηματογράφου Χρήστο Μήτση.

Λάρισα 2019

Το πρόγραμμα «Eρευνα και Καινοτομία», με προβολές οκτώ ταινιών και μια ημερίδα, και οι εκθέσεις «Troian Women – Ωδή στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη» του Σάκη Παπαγιάννη, εμπνευσμένη από τις γυναικείες μορφές στο σινεμά του δημιουργού, και σκίτσων από το σύλλογο κόμικς και Τεχνών ΕΤ-OY–K-OY, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον πολυχώρο Σεϋχέλλες αντίστοιχα, συμπλήρωσαν τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, στο οποίο μια έξτρα νότα λάμψης έδωσε στην τελετή λήξης και ο δημοφιλής ηθοποιός Αποστόλης Τότσικας, επίτιμος καλεσμένος της βραδιάς και παραλήπτης μιας τιμητικής πλακέτας που αφιέρωσε στη γυναίκα του Ρούλα Ρέβη και στον αδερφό του Θανάση, παρόντες αμφότεροι δίπλα του, καθώς και στη μητέρα του και στον αείμνηστο πατέρα του Γιάννη Τότσικα.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική εταιρεία Αrtfools, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Λάρισα 2019