Buzz

To «In the Last Days of the City» του Ταμέρ Ελ Σαΐντ από το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά

στα 10

Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά παρουσιάζει την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «In the Last Days of the City» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 21 Ιουνίου 2018, στις 20:30, παρουσία του σκηνοθέτη Ταμέρ Ελ Σαΐντ.

Flix Team
To «In the Last Days of the City» του Ταμέρ Ελ Σαΐντ από το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά

Το «In the Last Days of the City» αφηγείται την ιστορία ενός κινηματογραφιστή από το Κάιρο, καθώς αγωνίζεται να συλλάβει το πνεύμα μιας πόλης που βρίσκεται σε ένταση, ενώ διακινδυνεύει την ίδια του τη ζωή. Γυρισμένη στο Κάιρο, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και το Βερολίνο κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων πριν από το ξέσπασμα της επανάστασης στην Αίγυπτο, η ταινία εξερευνά έννοιες όπως η φιλία, η μοναξιά, η απώλεια και η ζωή στην πόλη, κάτω από τη σκιά του πολέμου και της αντιπαλότητας.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Berlinale το 2016, έχει προβληθεί σε περισσότερα από εκατόν τριάντα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και χαιρετίστηκε, όπως αναφέρει και το επίσημο δελτίο Τύπου του Εργαστηρίου για τα Αστικά Κοινά ως «η σημαντικότερη ταινία στον αιγυπτιακό κινηματογράφο, εάν όχι σε ολόκληρο τον αραβικό κινηματογράφο, εδώ και πολλά χρόνια» από τον πρώην αρχισυντάκτη του Cahiers du Cinéma, Ζαν-Μισέλ Φροντόν.

In the Last Days of the City

Η προβολή αυτή αποτελεί την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα και την επίσημη έναρξη του νέου δημόσιου προγράμματος του Εργαστηρίου για τα Αστικά Κοινά, και θα προβληθεί με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά είναι μία ομάδα που αναπτύσσει και παράγει έρευνα, καλλιτεχνικές πρακτικές, αστικές παρεμβάσεις και εκπαίδευση. Αυτή η ευρεία σύνθεση ατόμων επιδιώκει την επανεφεύρεση του καθημερινού μέσω ερευνητικών μεθόδων, μη-τυπικών και άτυπων στρατηγικών. Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά δραστηριοποιείται με βάση τη δημιουργία ενός αυτο-επαληθευόμενου και αυτοπαραγόμενου πεδίου έρευνας και παραγωγής, την ανάπτυξη μεθόδων που εγκαινιάζουν, τεκμηριώνουν και επεκτείνουν μορφές ενός κριτικού διαλόγου και παράλληλα με την προώθηση αντι-ηγεμονικών κοινωνικών και καλλιτεχνικών πρακτικών. Προσβλέποντας με αλληλεγγύη και προσμονή σε μια εκτεταμένη Μεσόγειο, το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά λειτουργεί από και πέρα από την Αθήνα. Στο πλαίσιο της προβολής, το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά διοργανώνει την Παρασκευή 22 Ιουνίου ένα εργαστήριο με τον Ταμέ Ελ Σαΐντ. Για περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο και τον τρόπο συμμετοχής, επισκεφτείτε το luc-athens.org. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός δημοσίων προβολών και ακόλουθων εργαστηρίων με τους φιλοξενούμενους μας θα αποτελέσει και μια από τις κεντρικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου για τα Αστικά Κοινά.

In the Last Days of the City