Φεστιβάλ / Βραβεία

«In Mute Festival»: Το βωβό σινεμά βρίσκει τον ήχο του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

στα 10

Το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου στη μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, τέσσερα αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου βρίσκουν τον ήχο τους, έτσι όπως τον φαντάστηκαν σύγχρονα μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Flix Team
«In Mute Festival»: Το βωβό σινεμά βρίσκει τον ήχο του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Εγκαινιάζοντας ένα φεστιβάλ που πατάει πάνω στην ολοένα και πιο δημοφιλή πρακτική του πρωτότυπου soundtrack για βωβές ταινίες του παρελθόντος, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει το «In Mute Festival», το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να δουν τέσσερα βωβά αριστουργήματα της ιστορίας του σινεμά, όπως δεν τα «άκουσαν» ποτέ.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από ειδική ανάθεση της Στέγης Γραμμάτω και Τεχνών, ο Αυστραλός συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός Λόρενς Ινγκλις θα παρουσιάσει ζωντανά ένα νέο μουσικό έργο για την προβολή της πάντοτε επίκαιρης «Απεργίας» του Σεργκέι Αϊζενστάιν, οι Silent Move, ένα ελληνικό ντουέτο (Βασίλης Τζαβάρας και Γιάννης Παξεβάνης) που διαμορφώθηκε από τις βωβές ταινίες τρόμου, θα συνοδεύσει την βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Εντγκαρ Αλαν Πόε ταινία του Ζαν Επστάιν «H Πτώση του Οίκου των Ασερ», ο Γερμανός καλλιτέχνης Τόμας Κόνερ βρίσκει το ηχητικό τοπίο που ταιριάζει στο εμβληματικό ντοκιμαντέρ του Ρόμπερτ Φλάχερτι «Ο Νανούκ του Βορρά» και ο Μιχάλης Μοσχούτης με βάση την κιθάρα του αφήνεται στην εσωτερική μουσική σύνθεση του «The Wind» του Βίκτορ Σιόστρομ.

2 Σκηνή από την «Πτώση του Οίκου των Ασερ» του Ζαν Επστάιν (1928)

Αναλυτικά το πρόγραμμα του «In Mute Festival»:

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

  • The Wind (1928) / Σκηνοθεσία: Βίκτορ Σιόστρομ / Διάρκεια: 78' / Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης (κιθάρα, laptop)
  • Nanook of the North (1922) / Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Τζ. Φλάχερτι / Διάρκεια: 79' / Μουσική: Τόμας Κόνερ (laptop) & Ιβάνα Νεϊμάρεβιτς (πιάνο)

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

  • The Fall of the House of Usher (1928) / Σκηνοθεσία: Ζαν Επστάιν / Διάρκεια: 66' / Μουσική: Silent Move (Βασίλης Τζαβάρας: πιάνο, κιθάρα & Γιάννης Παξεβάνης: κιθάρα, tapes)
  • Strike (1925) / Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν / Διάρκεια: 89' / Μουσική: Λόρενς Ινγκλις (laptop)

Την Κυριακή, πριν από τις προβολές (19:30-20:30), θα γίνει συζήτηση με θέμα το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική. Στην συζήτηση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα λάβουν μέρος οι μουσικοί του φεστιβάλ και οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος, Στέλλα Θεοδωράκη και Γιώργος Ζώης. Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά.

Μάθετε περισσότερα για το «In Mute Festival» στο επίσημο site της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.