Φεστιβάλ / Βραβεία

InMute Festival 2015: Οταν το βωβό σινεμά «ακούγεται» πιο σύγχρονο από ποτέ!

στα 10

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Διεθνές Φεστιβάλ InMute εξερευνά τον αχαρτογράφητο χώρο μεταξύ του κινηματογράφου και των καινοτόμων τάσεων που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στις ηχητικές τέχνες και την παγκόσμια πειραματική μουσική σκηνή.

Flix Team
InMute Festival 2015: Οταν το βωβό σινεμά «ακούγεται» πιο σύγχρονο από ποτέ!

Σε εκείνο το απροσδιόριστο σημείο όπου το βωβό σινεμά συναντά τη σύγχρονη πειραματική μουσική σκηνή, το Διεθνές Φεστιβάλ InMute ορίζει το εδώ και τώρα μιας συνύπαρξης που με αφετηρία τον κινηματογράφο εκτοξεύεται σε ένα αχανές πεδίο οπτικοακουστικής σύνθεσης που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως εμπειρία.

Στην τρίτη του χρονιά, το InMute Festival διοργανώνει ένα τριήμερο προβολων και παράλληλων εκδηλώσεων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 30 έως και την 1η Νοεμβρίου, με highlights την προβολή του αριστουργηματικού «Sunrise» του Φ.Β. Μουρνάου, την προβολή του «Cipher Screen» του Γκρεγκ Πόουπ και το masterclass που θα δώσει ο Βρετανος καλλιτέχνης στις 31 Οκτωβρίου, την προβολή του σουρεαλιστικού «La Coquille et le Clergyman» του Ζερμέν Ντιλάκ από το 1928 με συνοδεία τη σύνθεση της Μάγια Ντουνιέτς και την προβολή «Hypnosis Display» του Πολ Κλίπσον από το 2014 που αποτελεί έναν πρωτόγνωρο οπτικοακουστικό στοχασμό πάνω στη σύγχρονη Αμερική και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του InMute '15.

Sunrise Σκηνή από το «Sunrise» του Φ.Β. Μουρνάου

Το Flix μίλησε με τον εμπνευστή και διοργανωτή του InMute, Μιχάλη Μοσχούτη για το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και την άρρηκτη σχέση του βωβού κινηματογράφου με το σήμερα.

Τρία χρόνια μετά, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ InMute;

Το InMute τα τελευταία τρία χρόνια προτείνει μια σειρά από αναπάντεχες συνυπάρξεις ζωντανού ήχου και κινούμενης εικόνας. Είτε πρόκειται για ταινίες της δεκαετίας του '20 είτε για σύγχρονο πειραματικό κινηματογράφο, ο χαρακτήρας των προβολών καθορίζεται και από την εκάστοτε ηχητική προσέγγιση των μουσικών. Για παράδειγμα το κλασικό αριστούργημα «Sunrise: A Song of Two Humans» του F.W. Murnau, μπορεί να μεταβληθεί με την μουσική των KTL σε μια καθηλωτική οπτικοακουστική εμπειρία. Η σχέση ήχου και εικόνας στη συγκεκριμένη προβολή, όπως και στις περισσότερες του InMute, θα εξελίσεται σε ένα διαφορετικό επίπεδο από αυτό στο οποίο συνήθως κινείται στις περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές και θα αφορά πάνω από όλα τη στιγμή της ζωντανής περφόρμανς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βασικά στοιχεία του φεστιβάλ είναι ο πειραματισμός με τα μέσα αναπαραγωγής και η εξερεύνηση νέων σημείων συνάντησης ήχου και εικόνας.

Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των ταινιών (και των μουσικών που της συνοδεύουν) που παρουσιάζονται φέτος;

Βασικό κριτήριο είναι η συνοχή και τελικά η αφήγηση που θα έχει το συνολικό πρόγραμμα της κάθε χρονιάς. Φέτος κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι μηχανές προβολής φιλμ 16mm που θα είναι εγκατεστημένες στις θέσεις μαζί με το κοινό. Με αυτή την προσθήκη, φέτος θα έχουμε μαζί μας και τους κινηματογραφιστές που θα παρουσιάζουν ζωντανά τις ταινίες τους. Μια ιδιαίτερη περίπτωση του φετινού προγράμματος είναι ο Άγγλος κινηματογραφιστής Greg Pope, ο οποίος θα επεξεργάζεται ζωντανά το φιλμ το οποίο θα προβάλει, δημιουργώντας έτσι ζωντανά επί σκηνής τις εικόνες που θα βλέπουμε στο πανί της αίθουσας. Επίσης σημαντικό κομμάτι του InMute είναι και οι παράλληλες δράσεις. Φέτος μεταξύ άλλων θα έχουμε και ένα πολύ ενδιαφέρον workshop από τον Ιάπωνα κινηματογραφιστή Makino Takashi, το οποίο θα αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φτιάξουμε τριασδίαστες εικόνες με φιλμ 16 mm.

Inmute 2015 Απόσπασμα από την προβολή του «Cipher Screen» του Γκρεγκ Πόουπ

Λατρεία για το βωβό σινεμά ή επιστροφή στις ρίζες του κινηματογράφου;

Λατρεία για το “παιχνίδι” του φωτός και της σκιάς.

Είναι η επιστροφή στο παρελθόν ο μόνος τρόπος για να υποδεχτούμε το μέλλον;

Ο διαχωρισμός αυτός ίσως είναι λιγότερο σημαντικός από ότι συνήθως νομίζουμε. Είναι εύκολο να ταξινομούμε τα πράγματα σε μια χρονολογική σειρά, αλλά ίσως είναι πιο ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια διαφορετική συνοχή. Στόχος του φετινού InMute είναι να θολώσει αυτό το timeline που έχουμε συχνά στο νου μας.

Inmute 2015 Σκηνή από το «Hypnosis» του Πολ Κλίπσον

Αναλυτικό πρόγραμμα του InMute '15

PERFORMANCES

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

Cipher Screen (Greg Pope, 2010), Διάρκεια: 40’, Ζωντανή προβολή: Greg Pope (UK / NOR) – 16mm projectors, Ζωντανή επεξεργασία ήχου: Κωστής Κηλύμης (GR) – electronics

Χαράζοντας και σχεδιάζοντας πάνω σε φιλμ τα οποία προβάλλει ζωντανά με μηχανές 16mm, ο κινηματογραφιστής Γκρεγκ Πόουπ έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες μια ιδιαίτερη μορφή ζωντανών οπτικοακουστικών παραστάσεων. Δημιουργώντας κινούμενες εικόνες ζωντανά επί σκηνής με αναλογικά μέσα, αναπτύσσει μια αφηρημένη αφήγηση σε καταιγιστικούς ρυθμούς. Στο φετινό InMute θα παρουσιάσει το έργο Cipher Screen, σε συνεργασία με τον Έλληνα μουσικό Κωστή Κηλύμη, ο οποίος θα επεξεργάζεται ζωντανά τους ήχους που παράγουν οι μηχανές προβολής φιλμ 16mm.

La Coquille et le Clergyman (Germaine Dulac, 1928), Διάρκεια: 50' (προβολή φιλμ 16mm), Μουσική: Maya Dunietz (ISR) – πιάνο, φωνή, found objects, Fritz Welch (US) – φωνή, κρουστά

Πολυοργανίστρια, συνθέτρια και sound artist με μια ξεχωριστή πορεία σε διάφορα μουσικά είδη, η Μάγια Ντουνιέτς είναι μια καλλιτέχνης που κινείται με χαρακτηριστική άνεση μεταξύ ακαδημαϊκού και underground. Με μεγάλη εμπειρία στη συνάντηση του βωβού κινηματογράφου με τη σύγχρονη μουσική, καθώς η ίδια επιμελείται αντίστοιχο φεστιβάλ στο Τελ Αβίβ, θα έρθει στην Αθήνα παρέα με τον Αμερικάνο καλλιτέχνη Φριτς Ουέλτς για μια δυναμική περφόρμανς που βασίζεται κυρίως στη χρήση την φωνής και εξελίσσεται παράλληλα με την προβολή της σουρεαλιστικής ταινίας της Ζερμαίν Ντυλάκ, La Coquille et le Clergyman.

Σάββατο 31 Οκτωβρίου

Lot in Sodom (James Sibley Watson, 1933), Διάρκεια: 28’ (προβολή φιλμ 16mm), Μουσική: SUKU (GR) (Γεωργία Σαγρή & Δημήτρης Παπαδάτος) – electronics, found objects, κρουστά

Το ντουέτο της Γεωργίας Σαγρή και του Δημήτρη Παπαδάτου επανέρχεται ύστερα από ένα διάλειμμα έξι ετών, προσεγγίζοντας επί σκηνής τη σχετικά άγνωστη βωβή ταινία Lot in Sodom. Η διακεκριμένη και πρόσφατα βραβευμένη με το New York Artadia Award εικαστικός και ο μουσικός-τραγουδοποιός, γνωστός και από τις κυκλοφορίες του ως KU, θα παρουσιάσουν μια μοναδική αυτοσχεδιαστική περφόρμανς που «συνομιλεί» με την προβολή της ταινίας του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζέημς Σίμπλυ Ουώτσον.

Hypnosis Display (Paul Clipson, 2014), Διάρκεια: 75', Προβολή 16mm: Paul Clipson (US), Μουσική: Grouper (US) – synths, effects, φωνή, Ανάθεση: Opera North

Το Hypnosis Display είναι η σύμπραξη της μουσικού Grouper (Liz Haris) με τον κινηματογραφιστή Πωλ Κλίπσον και αποτελεί ένα οπτικοακουστικό στοχασμό πάνω στη σύγχρονη Αμερική. Ο lo-fi ήχος και η αιθέρια φωνή της Grouper, σε συνδυασμό με τις εικόνες που προβάλλει ζωντανά ο Κλίπσον, προσκαλούν το κοινό σε μια ονειρική διαδρομή στην αθέατη Αμερική. Το Hypnosis Display θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα ύστερα από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά παραστάσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου

[2012] (Makino Takashi, 2013), Διάρκεια: 30', Μουσική: Νίκος Βελιώτης (GR) – τσέλο

Γνωστός στο ευρύτερο ελληνικό κοινό από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, ο Νίκος Βελιώτης διαγράφει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια σταθερή πορεία στον πειραματισμό με τον ήχο και την εικόνα. Στο πλαίσιο του φετινού InMute θα συνοδεύσει ηχητικά την ταινία [2012] του Ιάπωνα κινηματογραφιστή Μακίνο Τακάσι. Μια ταινία που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο ψηφιακές και αναλογικές τεχνικές στη δημιουργία και επεξεργασία της κινούμενης εικόνας.

Sunrise: A Song of Two Humans (F.W. Murnau, 1926), Μουσική σύνθεση: Stephen O’Malley & Peter Rehberg, Ανάθεση: Μουσείο του Λούβρου - 2010, Διάρκεια: 95', Μουσική: KTL, Stephen O’Malley (US) – κιθάρα, Peter Rehberg (UK / AU) – laptop

Πίσω από τα τρία γράμματα KTL βρίσκονται δύο από τις σημαντικότερες μορφές της ηχητικής πρωτοπορίας της εποχής μας: ο Peter Rehberg, ή αλλιώς Pita, ιδρυτής και επικεφαλής των Mego, και ο Stephen O'Malley, επικεφαλής του drone-metal project Sunn O))). Στον κόσμο των KTL δεν υπάρχουν κανόνες ούτε όρια. Τα κομμάτια τους μπορεί να έχουν διάρκεια 1 λεπτό, αλλά και 20 (όπως το εντυπωσιακό "Last Spring Recitation: A Prequel" από το τελευταίο τους άλμπουμ, V), και η μουσική τους κινείται ελεύθερα σε ένα κολοσσιαίο πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμειγνύουν ριζοσπαστική μουσική από υπολογιστές με πειραματικό drone και black metal. Στο InMute παρουσιάζουν ένα επιβλητικό ζωντανό soundtrack μιας ταινίας που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη της εποχής του βωβού κινηματογράφου. Το δράμα του Μουρνάου, Sunrise: A Song of Two Humans, σε μια ιδιαίτερη ηχητική προσέγγιση, η οποία δεν έχει αφήσει κανέναν αδιάφορο όπου κι αν έχει παιχτεί στην Ευρώπη, ύστερα από την αρχική ανάθεση του Μουσείου του Λούβρου στους KTL το 2010.


INSTALLATIONS

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου – Κυριακή 1 Νοεμβρίου

The Visitors (Lawrence English, 2013) / Στον υπόγειο χώρο γκαράζ που βρίσκεται εννέα επίπεδα κάτω από το ισόγειο της Στέγης, το κοινό του φετινού τριημέρου θα μπορέσει να παρακολουθήσει την οπτικοακουστική εγκατάσταση The Visitors του Αυστραλού καλλιτέχνη Λώρενς Ίνγκλις. Μέσα από σχεδόν ακίνητες εικόνες κινηματογραφικού θρίλερ, το The Visitors διαπραγματεύεται δυστοπικές αφηγήσεις του σύγχρονου κόσμου, όπου ο άνθρωπος, στον αγώνα του για επιβίωση και κυριαρχία, οδηγείται τελικά στην ίδια του την καταστροφή. Με αυτό το έργο, ο Ίνγκλις εξερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις του σύγχρονου κόσμου, όπου η ύπαρξη και η επικράτησή μας δεν είναι απαραίτητα στο επίκεντρο.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σάββατο 31 Οκτωβρίου

Ομιλία / παρουσίαση από τον Greg Pope, 18:00-19:00 | Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Γκρεγκ Πόουπ είναι ένας πρωτοπόρος του πειραματικού κινηματογράφου, ο οποίος ίδρυσε τις κινηματογραφικές κολεκτίβες Situation Cinema και Loophole Cinema. Δραστήριος από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με ζωντανές κινηματογραφικές περφόρμανς, video installations αλλά και συμβατικές προβολές, ο Πόουπ εξερευνά τη σχέση ήχου και εικόνας με μια σειρά από συνεργασίες με μουσικούς και sound artists, όπως οι Lee Paterson, John Hegre, Lasse Marhaug και Okkyung Lee. Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του φετινού InMute, θα παρουσιάσει τη δουλειά του, αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί στις ζωντανές προβολές.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου

Workshop από τον Makino Takashi: [3D Organic Noise], 15:00-19:00 | Κόστος: 10€ | Κρατήσεις: Τ. 213 017 8002, education@sgt.gr

Ο Ιάπωνας κινηματογραφιστής Μακίνο Τακάσι είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς πειραματιστών ήχου και κινούμενης εικόνας και το έργο του χαρακτηρίζεται από υβριδικές τεχνικές και μια μοναδική ισορροπία αναλογικών και ψηφιακών τεχνικών.Στο εργαστήριο [3D Organic Noise] οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν, θα χαράξουν και θα βάψουν με σπρέι πάνω σε φιλμ 16mm και στη συνέχεια θα φτιάξουν τις δικές τους πειραματικές ταινίες, τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν και ηχητικά.Θα δημιουργήσουν αφηρημένες εικόνες που θα προβληθούν με τη χρήση δύο μηχανών προβολής και στη συνέχεια με την τεχνική του Pulfrich Effect οι κινούμενες αυτές εικόνες θα αποκτήσουν τρισδιάστατο χαρακτήρα. Παράλληλα και κατά την διάρκεια των προβολών, οι ταινίες θα μετατραπούν σε video HD με ένα απλό telecine, έτσι ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν και ψηφιακά. Τέλος, αφού έχει γίνει η ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας, με τη χρήση audio effects θα γίνουν soundtrack και οι ταινίες θα προβληθούν με ζωντανό ήχο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών καθώς και στο ευρύ κοινό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ταινία, ως υλικό-μέσο έκφρασης.

Σάββατα 24 και 31 Οκτωβρίου

Εργαστήριο για παιδιά: «Δίνω Φως στον Ήχο» (παρουσίαση εργαστηρίου: Κυριακή 1 Νοεμβρίου)

Στο πλαίσιο του φετινού InMute, η ομάδα Y2 θα πραγματοποιήσει ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό εργαστήριο που καλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική, τον πειραματικό κινηματογράφο και τα αναλογικά μέσα προβολής. Στο εργαστήριο, τα παιδιά θα ακούσουν σύγχρονα μουσικά έργα των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ και θα δημιουργήσουν τις εικόνες που θα τα συνοδεύουν ζωντανά.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του InMute '15.

Inmute 2015