Industry

Επικαιροποιημένες οδηγίες Ιανουαρίου 2021 του Υπουργείου Πολιτισμού για ασφαλή κινηματογραφικά γυρίσματα

στα 10

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επικαιροποίησε τις οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής γυρισμάτων – ηχογραφήσεων με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2021.

Flix Team
Επικαιροποιημένες οδηγίες Ιανουαρίου 2021 του Υπουργείου Πολιτισμού για ασφαλή κινηματογραφικά γυρίσματα

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επικαιροποίησε τις οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής γυρισμάτων – ηχογραφήσεων με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2021. Διαβάστε παρακάτω αυτούσιες τις οδηγίες και βρείτε εδώ το σχετικό έγγραφο και τα παραρτήματα που είναι απαραίτητα για τις εταιρίες παραγωγής και τους δημιουργούς.


ΘΕΜΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ - ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ

Σχετ:
[α] Οι από 6/5/2020 οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.
[β] Το απόσπασμα πρακτικού της 149ης συνεδρίασης (5.11.2020) της Εθνικής ΕπιτροπήςΠροστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
[γ] Η υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69863/2.11.202071342/6.11.2020 (Β’ 48299) Κοινή ΥπουργικήΑπόφαση

Το παρόν έγγραφο βασίζεται στις οδηγίες και συστάσεις της ΕπιτροπήςΕμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας και τον δημοσιευμένο στην σελίδαhttps://covid19.gov.gr/covid-map/ “Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας απότην λοίμωξη Covid-19” και παρέχει οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή προβών καιπαραστάσεων ζωντανών θεαμάτων-ακροαμάτων.

Το παρόν έγγραφο αντικαθιστά κάθε προγενέστερο σχετικό έγγραφο.

α. Αδειοδότηση γυρισμάτων - ηχογραφήσεων

  • Επιτρέπονται τα γυρίσματα και οι ηχογραφήσεις μετά από άδεια της ΓενικήςΓραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουντο αίτημα αδειοδότησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση press@civilprotection.gr. Γιατο αίτημα απαιτείται η συμπλήρωση και αποστολή φόρμας, πρότυπο της οποίαςεπισυνάπτεται ως παράρτημα στο παρόν. Περισσότερες πληροφορίες για τηδιαδικασία αδειοδότησης δύναται να ληφθούν από την Γενική ΓραμματείαΠολιτικής Προστασίας στα τηλέφωνα 213 1510978, -969, -176, -190.
  • Ως προς την Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου, οι υπεύθυνοι απαιτείται νασυμπληρώνουν την Βεβαίωση Τύπου Α ή την Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένουμέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, διαθέσιμη στο https://forma.gov.gr/
  • Οι υπεύθυνοι των γυρισμάτων/ηχογραφήσεων οφείλουν επίσης να διενεργούν ταχείς μοριακούς ελέγχους (rapid test) εβδομαδιαίως, σε όλους τους συντελεστές

β. Χώροι γυρισμάτων/ηχογραφήσεων

  • Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται καλά. Ως προς τον κλιματισμόεπιτρέπονται μόνο τα κλιματιστικά ανοικτού κυκλώματος.
  • Στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης10:1, δηλαδή 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης, πριν και μετά από κάθε γύρισμα.Αυτό ισχύει και για τους χώρους υγιεινής. Για επιφάνειες που είναι πιθανό νακαταστραφούν από τη χρήση υποχλωριώδους νατρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθείαιθανόλη συγκέντρωσης 70%.Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπωςπόμολα, διακόπτες, κουπαστές κ.ο.κ.
  • Στους χώρους γυρισμάτων, ηχογραφήσεων κ.λπ. θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικόαλκοολούχου διαλύματος (70%).

  • Στους χώρους υγιεινής θα πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής οιοποίοι περιλαμβάνουν:

Καλό αερισμό
Κλειστό καπάκι λεκάνης πριν χρησιμοποιηθεί το καζανάκι
Η χρήση χάρτινων ή πλαστικών καλυμμάτων λεκάνης μίας χρήσης είναι επιθυμητή
Τρεχούμενο νερό και εφοδιασμός με σαπούνι, χάρτινες χειροπετσέτες,ποδοκίνητο δοχείο απορριμμάτων
Όπου είναι εφικτό να χρησιμοποιείται εξοπλισμός με φωτοκύτταρο ή μεδιακόπτη ποδιού (π.χ. για τη βρύση, το σαπούνι)
Να μην χρησιμοποιείται μηχάνημα για στέγνωμα των χεριών
Ουρά με αποστάσεις 1.5 μέτρου
Xρήση μη ιατρικής μάσκας
Σε περίπτωση που νιπτήρες έχουν να χρησιμοποιηθούν πολύ καιρόσυστήνεται να τρέξει ζεστό νερό για 5 λεπτά πριν από την πρώτη χρήση.
Τα ντους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται

  • Θα πρέπει να υπολογιστεί επαρκής χώρος στα αποδυτήρια και καμαρίνια, καιαλλαγές ρούχων να γίνονται μόνο όποτε είναι απολύτως αναγκαίο. Σε περίπτωσηπου ο χώρος δεν επαρκεί για όλους θα πρέπει είτε να χρησιμοποιείται εκπεριτροπής ή να χρησιμοποιηθούν άλλοι διαθέσιμοι χώροι ως επιπλέοναποδυτήρια/καμαρίνια. Τα προσωπικά ρούχα των συντελεστών θα πρέπει ναφυλάσσονται κλεισμένα.Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπωςπόμολα, διακόπτες, κουπαστές κ.ο.κ.

β. Διεξαγωγή γυρισμάτων/ηχογραφήσεων

  • Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των δύο (2) μέτρων
  • H χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική την ώρα τηςηχογράφησης καθώς και για τους συντελεστές σε όλη τη διάρκεια τωνγυρισμάτων, εκτός από τους συντελεστές που εμφανίζονται στην κάθε σκηνή/πουσυμμετέχουν στην ηχογράφηση
  • Συστήνεται η χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος (70%)
  • Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει για συντελεστές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
  • Συντελεστές που εμφανίσουν συμπτώματα ασθένειας θα πρέπει νααπομακρύνονται άμεσα από τον χώρο φορώντας οπωσδήποτε μάσκα
  • Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται θα πρέπει πριν τοποθετηθεί στον χώρο ναέχει απολυμανθεί με τον ενδεικνυόμενο από τον κατασκευαστή τρόπο
  • Εάν στην στο γύρισμα απαιτείται άγγιγμα, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναιυποχρεωμένοι να απολυμάνουν τα χέρια τους πριν και μετά τη σκηνή, και η επαφήνα είναι πού σύντομη. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται σκηνές όπου ο ηθοποιόςπρέπει να αγγίξει το πρόσωπο άλλου ηθοποιού.

Σχετικά με κοστούμια, περούκες, μακιγιάζ κ.λπ.:

Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους καλλιτέχνες που τα φορούν μόνοκαι οι καλλιτέχνες να ντύνονται μόνοι τους
Τα προσωπικά ρούχα θα πρέπει να φυλάσσονται κλεισμένα (βλ. παραπάνω)και τα κοστούμια θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστά καλύμματα.
Τα κοστούμια θα πρέπει να καθαρίζονται με ατμό πριν και μετά τη χρήση.
Οι εργαζόμενοι στα κοστούμια, στις κομμώσεις κ.λπ. θα πρέπει να έχουν καιαυτοί επαρκή χώρο εργασίας ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η απόστασητου 1,5 μέτρου.
Ιδανικά οι καλλιτέχνες θα πρέπει να επιμελούνται μόνοι τους το μακιγιάζτους. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, το μακιγιάζ θα πρέπει ναγίνεται με τη χρήση προσωπικού σετ για κάθε καλλιτέχνη, τηρώνταςπαράλληλα τις οδηγίες ατομικής ασφάλειας. Ο σταθμός του μακιγιάζ πρέπεινα καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναιμακριά το ένα σετ από το άλλο. Πρακτικά τίποτα να μην είναι κοινό.
Ιδανικά ούτε τα είδη κομμωτηρίου θα πρέπει να είναι κοινά
Οι επαγγελματίες κομμωτές, μακιγιέρ, ενδυματολόγοι κ.λ.π θα πρέπει ναφορούν υποχρεωτικά γάντια (που θα αλλάζουν για κάθε διαφορετικόκαλλιτέχνη) και μη ιατρική μάσκα κάθε φορά που επιμελούνται την εμφάνισηενός καλλιτέχνη. Σε περίπτωση που ο καλλιτέχνης επιλέξει να επιμεληθείμόνος του την εμφάνισή του, θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, τηρώντας τιςαποστάσεις.

Σχετικά με ορχήστρες και χορωδίες

Τα μέλη της χορωδίας θα πρέπει να τηρούν περιμετρική απόσταση 2 μέτρωνμεταξύ τους και να χρησιμοποιούν μη ιατρική μάσκα όσο δεν τραγουδούν
Για πνευστά μουσικά όργανα και για τύμπανα θα πρέπει να τηρείταιπεριμετρική απόσταση 2 μέτρων, ενώ για χάλκινα πνευστά, προκειμένου ναπαγιδεύεται και το αεροζόλ του ιού, προτείνεται η χρήση ειδικού υφάσματοςτύπου μεταξωτού πυκνής πλέξης ή διαφανούς προστατευτικού υλικού πουνα καλύπτει την καμπάνα (bell).
Για την χρήση και τον καθαρισμό των μουσικών οργάνων, παραπέμπουμεστις εκάστοτε επικαιροποιημένες οδηγίες του Γενικού ΓραμματέαΣύγχρονου Πολιτισμού για την ασφαλή λειτουργία των δομών καλλιτεχνικήςεκπαίδευσης
Οι διευθυντές ορχήστρας-χορωδίας, δύναται να μην φορούν μάσκαπροκειμένου να επιτελέσουν την εργασία τους, με την προϋπόθεση ότιτηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τα μέλη τηςχορωδίας/ορχήστρας. Συστήνονται συχνότεροι ταχείς έλεγχοι (rapidtest) από αυτούς που προβλέπονται για τους λοιπούς συντελεστές ήεναλλακτικά, η χρήση ακρυλικού πετάσματος μπροστά από τον διευθυντήορχήστρας-χορωδίας.

  • Στα γυρίσματα/στις ηχογραφήσεις θα πρέπει να παρίστανται μόνο όσοισυντελεστές είναι αναγκαίο. Στον βαθμό που είναι εφικτό, τα γυρίσματα ναγίνονται με ευέλικτο ωράριο ώστε να μην συνωστίζονται τα άτομα.
  • Για την ευκολότερη ιχνηλάτηση συστήνεται η καταγραφή εισερχομένωνεξερχομένων και η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων
  • Οι χρησιμοποιημένες υφασμάτινες μη ιατρικές μάσκες θα πρέπει να τοποθετούνταισε πλαστικές σακούλες, να πλένονται στους 60ο βαθμούς και νασιδερώνονται.
  • Το διάλειμμα για φαγητό θα πρέπει να γίνεται σε χώρο που να μπορεί ναεφαρμοστεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον καθώς και οικανόνες υγιεινής. Ο χώρος, τα τραπέζια και οι καρέκλες θα πρέπει νααπολυμαίνονται πριν κάθε χρήση. Τα φαγητά θα πρέπει να έρχονται σε ατομικέςμερίδες τυλιγμένες σε ζελατίνα. Θα πρέπει να διανέμονται από προσωπικό που θαφέρει προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκα) έτσι ώστε να μη δημιουργείταιουρά. Νερά, αναψυκτικά κ.λπ. θα πρέπει να διανέμονται σε ατομικές κλειστέςσυσκευασίες. Μετά το φαγητό τα απορρίμματα θα πρέπει να μπαίνουν σε ειδικέςστεγανές συσκευασίες και να πετιούνται.
  • Οχήματα που μεταφέρουν προσωπικό θα πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά,πριν και μετά τη μεταφορά.
  • Ακροάσεις συστήνεται να γίνονται κατά το δυνατό μέσω τηλεδιάσκεψης ή βίντεο.

Τα παραπάνω μέτρα είναι ενδεικτικά, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις πιθανέςπεριπτώσεις και εφαρμόζονται παράλληλα με τα ευρύτερα μέτρα τα οποία ισχύουν. Για τολόγο αυτό πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων μέσα απότην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην διεύθυνσηhttps://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη,προστατεύοντας τον εαυτό τους και τα άλλα άτομα. Ειδικά οι εταιρείες παραγωγής θαπρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και να προβούν κατά την κρίσητους και στην λήψη επιπλέον μέτρων που συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου ήενός γυρίσματος ενδεχομένως απαιτούν.

Ακολουθεί παράρτημα με το πρότυπο της φόρμας αδειοδότησης.

Ο Γενικός ΓραμματέαςΣύγχρονου ΠολιτισμούΝικόλας Γιατρομανωλάκης