Buzz

Επετειακή κινηματογραφική εκδήλωση στη μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Goethe-Institut Athen

στα 10

Το Goethe-Institut Athen και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σας καλούν σε ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό πρόγραμμα στη μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

Επετειακή κινηματογραφική εκδήλωση στη μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Goethe-Institut Athen

Το Goethe-Institut Athen και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σας καλούν σε ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό πρόγραμμα στη μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στις 23 Ιανουαρίου θα προβληθούν η ταινία «Το Tραγούδι του Φοίνικα» του Κρίστιαν Πέτζολντ  (2014) και το ντοκιμαντέρ «Εικόνες του Kόσμου και η Eγγραφή του Πολέμου» του Χαρούν Φαρόκι (1988).

Phoenix 607

Το Tραγούδι του Φοίνικα (Phoenix) του Κρίστιαν Πέτζολντ
Γερμανία, 2014, 98'  (Στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)

Λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια Εβραία, η Νέλι, επιστρέφει στη Γερμανία, με παραμορφωμένο όμως πρόσωπο από τα τραύματα που υπέστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο πρώην σύζυγός της Τζόνι δεν έχει ιδέα ότι επέζησε. Η Νέλι τον αναζητά, παρόλο που κάποτε την πρόδωσε στους Ναζί - τουλάχιστον η φίλη της Λένε είναι πεπεισμένη γι' αυτό. Ο Τζόνι δεν θα την αναγνωρίσει - αντιλαμβάνεται μόνο μια σαφή ομοιότητα, την οποία και θέλει να εκμεταλλευτεί: Η Νέλι θα υποδυθεί τη σύζυγό του, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει την περιουσία της νεκρής γυναίκας.

Το «Phoenix» αφηγείται την ιστορία μιας επιστροφής που δεν είναι πλέον δυνατή και μιας ταυτότητας που μάλλον έχει χαθεί για πάντα.

Ο Κρίστιαν Πέτζολντ  (γεν. 1960) είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες της Γερμανίας. Οι ταινίες του μας χαρίζουν αφηγηματικά μυστήρια, αινιγματικούς πρωταγωνιστές που εμπλέκονται σε ακόμη πιο μυστηριώδεις καταστάσεις, μια μοναδική αίσθηση της ατμόσφαιρας και του ύφους, καθώς και εκπληκτικές συνδέσεις μεταξύ του ταραγμένου παρελθόντος και του εύθραυστου παρόντος της Γερμανίας.

Ιδρυτικό μέλος του «χαλαρού κινήματος», γνωστού ως «Σχολή του Βερολίνου», και μακροχρόνιος συνεργάτης του αείμνηστου Χαρούν Φαρόκι, ο Πέτσολντ κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση με έργα, όπως τα Jerichow (2008), Barbara (2012), Phoenix (2014) και τα πιο πρόσφατα αριστουργήματά του, Transit (2018) και Undine (2020).

«Στον κινηματογράφο με ενδιαφέρει μόνο αυτό που μένει, όχι το ίδιο το γεγονός, αλλά οι επιπτώσεις. Αισθάνεσαι ότι κάτι κινείται στα θεμέλια κάτω από την ιστορία, αυτό είναι ο κινηματογράφος. Δεν κινηματογραφώ το Αουσβιτς, δουλεύουμε πάνω στο τι συμβαίνει στην κοινωνία, την αγάπη, την πίστη, την αλληλεγγύη.» Κρίστιαν Πέτζολντ – από μια συζήτηση με τη Νίνα Χος (Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στα αγγλικά εδώ.)

Η ταινία είναι μια ευγενική παραχώρηση της εταιρείας διανομής Rosebud 21.

images of the world

19:45 Εικόνες του Κόσμου και η Εγγραφή του Πολέμου (Bilder der Welt und Inschrift des Krieges) του Χαρούν Φαρόκι
Γερμανία, 1988, 75'  (Στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)

Ενα κινηματογραφικό δοκίμιο γύρω από την αντίληψη και τη βιομηχανική παραγωγή. Η ταινία εστιάζει στη φωτογραφία και τη χρήση των εικόνων, καθώς και στο ζήτημα του αντίκτυπου του πολέμου στην πραγματικότητα, όπως αυτή απεικονίζεται.

Τον Απρίλιο του 1944, Αμερικανοί πιλότοι έβγαλαν αεροφωτογραφίες του Μπούναβερκε, χωρίς να γνωρίζουν ότι είχαν φωτογραφήσει και το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Οι φωτογραφίες αναλύθηκαν για πρώτη φορά σωστά μόλις το 1977.

Για τον διακεκριμένο δημιουργό του κινηματογραφικού δοκιμίου Χαρούν Φαρόκι (1944 – 2014) το «βλέπω» αποτελεί πολιτική πράξη και η κριτική αυτής της πολιτικής πράξης λάιτμοτίβ των ταινιών, των γραπτών και των εγκαταστάσεών του. Το κριτικό του βλέμμα επικεντρώνεται στους θεσμικούς μηχανισμούς ελέγχου, επιτήρησης και εξουσίας, στις διαδικασίες παραγωγής και την ανθρώπινη εργασία, στην αυτοματοποίηση, την εικονική πραγματικότητα, τις τεχνολογίες, στην απεικόνιση της πραγματικότητας από τα μέσα, στην πρόσληψη της εικόνας, στην αποδόμηση της οπτικής κουλτούρας, την κριτική αποτίμηση των μηχανισμών παραγωγής της, τη σημασία της εικόνας …

Πάνω από 40 χρόνια εργάστηκε ο Χαρούν Φαρόκι ως κινηματογραφιστής και συγγραφέας. Το κινηματογραφικό του έργο, το οποίο ξεπερνάει τις 100 παραγωγές για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, προβάλλεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε διεθνείς εκθέσεις τέχνης και σε μουσεία.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ινστιτούτου Goethe.