Buzz

Από την Ταινιοθήκη του Goethe-Institut στο Booze: Ταινίες που δεν παίζονται συχνά

στα 10

Από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα στις 20.00 σπάνια φιλμ από την ταινιοθήκη του Ινστιτούτου Goethe φτάνουν στο Booze για κινηματογραφικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο.

Από την Ταινιοθήκη του Goethe-Institut στο Booze: Ταινίες που δεν παίζονται συχνά

Βωβά αριστουργήματα και πανκ ντοκουμέντα, κωμωδίες για την ανάποδη πλευρά της ζωής και εφηβικές αναζητήσεις για όλες τις εποχές. Να μερικά από τα σπάνια φιλμ που θα προβληθούν τους επόμενους δύο μήνες στο Booze, επιλεγμένα από το πολύτιμο αρχείο της ταινιοθήκης του Goethe-Institut.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές αλλά και τις πολιτιστικές δράσεις Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας στο επίσημο site του Athen Goethe-Institut.

B-Movie 607

28 Νοεμβρίου 2016 στις 20.00 / B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin των Γιοργκ Α. Χόπε, Κλαους Μεκ, Χέικο Λανγκ (2015, 94´)

Στη δεκαετία του 1980 το Δυτικό Βερολίνο ήταν ένα δημιουργικό χωνευτήρι καλλιτεχνικών και κοινωνικών κινημάτων, μια μητρόπολη της subculture, ένας πόλος έλξης για καλλιτέχνες, καταληψίες σπιτιών, δαιμόνιους ερασιτέχνες, διεθνείς σταρ. Το «B-Movie» τεκμηριώνει απολαυστικά τέχνη, μουσική και χάος στο «άγριο» Δυτικό Βερολίνο με αυθεντικά ντοκουμέντα της τότε εποχής: Ο Μπλίξα Μπάργκελντ των Einstürzende Neubauten, κερνά ποτά στο μπαρ Risiko, η cool Γκούντρουν Γκουτ απαριθμεί τα κλαμπ που μπορεί να πάει κανείς (ή και πρέπει να πάει) και μετά τις 2 το πρωί, η Τόντλιχ Ντόρις τραγουδάει στο έρημο δυτικό μέρος της πλατείας Πότσνταμ ενώ σε ρόλους άλλοτε πρωταγωνιστικούς άλλοτε υποστηρικτικούς βλέπουμε τον σοβαρό Νικ Κέιβ, τον «αληθινό» Heino, τη Νένα τους Die Toten Hosen, τον Μάρτιν Κιπενμπέργκερ, αλλά και την Τίλντα Σουίντον και τον Westbam, πριν ακόμα αναδειχθεί σ’ έναν από τους εμπνευστές της Love Parade και πολλούς άλλους.

Alles Auf Zucker 607

5 Δεκεμβρίου 2016 στις 20.00 / Ποντάροντας στον κύριο Τσούκερ του Ντάνι Λέβι (Alles auf Zucker!, 2004, 95´)

H ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που χωρίστηκε από την ανέγερση του Βερολινέζικου Τείχους, παρέμεινε έκτοτε χωρισμένη και τσακωμένη και ξανασυναντιέται τώρα στο Βερολίνο του σήμερα για την κηδεία της μάνας. Γερμανικό Κρατικό Βραβείο 2005: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερη Αντρική Ερμηνεία, Καλύτερη Μουσική, Βραβείο Ernst Lubitsch 2005: Καλύτερη Κωμωδία

Kebab Connection 607

12 Δεκεμβρίου 2016 στις 20.00 / Kebab Connection του Ανο Σαούλ (2005, 96‘)

Ο Τούρκος Ιμπραχίμ (Ιμπο) είναι 21 χρόνων, ζει στο Αμβούργο και θέλει να γίνει σκηνοθέτης. Προς το παρόν έχει γυρίσει ένα διαφημιστικό σποτάκι για το μαγαζί του θείου του, το οποίο και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Παραγωγό όμως για την ταινία των ονείρων του δεν έχει βρει ακόμα. Αλλά και στην προσωπική του ζωή τα πράγματα δεν παν καλύτερα: Η Γερμανίδα φίλη του περιμένει παιδί, γεγονός που εξοργίζει τους γονείς του, καθότι δεν είναι η νύφη που εκείνοι ονειρεύονται …

Prince Achmed 607

19 Δεκεμβρίου 2016 / Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμεντ της Λότε Ρέινιγκερ (1923-1926, 66‘)

«Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμεντ» θεωρείται το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου. Με πολλή φαντασία και ποιητικό διάκοσμο αφηγείται η ταινία τη διαμάχη Καλού και Κακού, βασιζόμενο σε ιστορίες από τις Χίλιες και Μία Νύχτες. Πίσω από την κάμερα, αλλά και υπεύθυνο για τη μαγική σύλληψη της ταινίας το μοναδικό βλέμμα της Λότε Ρέινιγκερ που σύμφωνα με τον Ζαν Ρενουάρ γεννήθηκε «με μαγικά χέρια».

Himmel Ohne Sterne 607

9 Ιανουαρίου 2017 / Ουρανός χωρίς Aστέρια του Χέλμουτ Κάουτνερ (Himmel ohne Sterne / 1955, 109´)

Κάπου ανάμεσα στο 1952 και το 1953 μια εργάτρια από την Ανατολική Γερμανία ερωτεύεται έναν συνοριοφύλακα από τη Δυτική. Ξανά και ξανά περνούν οι δυο τους τα σύνορα και συναντιούνται στην ουδέτερη ζώνη. Αν και γυρισμένη την εποχή του ψυχρού πολέμου, η ταινία αναζητά την ανθρωπιά πέρα από ιδεολογικά σύνορα.Ενα από τα παραγνωρισμένα αριστουργήματα της δεκαετίας του 1950.

Run if you Can 607

16 Ιανουαρίου 2017 / Τρέξε Αν Μπορείς του Ντίτριχ Μπρούγκερμαν (Renn, wenn du kannst / 2010, 116´)

Ο Μπεν είναι νέος, όμορφος, ετοιμόλογος, κυνικός, πανέξυπνος και παράλυτος από τη μέση και κάτω. Ο Κρίστιαν είναι επίσης νέος και όμορφος, γλυκός όμως τύπος, ήπιων τόνων, που αντί να υπηρετήσει στο στρατό εκτελεί κοινωνική εργασία και φροντίζει τον Μπεν. Η φιλία τους περνάει από δοκιμασία όταν μπαίνει στη ζωή τους η Ανίκα που την ερωτεύονται και οι δυο. Αλλά και η Ανίκα αντιμετωπίζει διλήμματα καθώς γοητεύεται και από τους δυο. Πώς κρατιέται μια φιλία, όταν μπαίνει στη μέση ο έρωτας, και πώς λειτουργούν το σεξ και ο έρωτας σ’ ένα ζευγάρι όταν μπαίνει στη μέση το αναπηρικό καροτσάκι; Ιστορία ερωτικού τριγώνου με γερή δόση μαύρου χιούμορ και πνευματώδεις διαλόγους, συχνά στα όρια του παραλόγου.

Sous Toi La Ville 607

23 Ιανουαρίου 2017 στις 20:00 / Κάτω από Σένα η Πόλη του Κριστόφ Χοχλάουσλερ (Unter dir die Stadt / 2010, 109‘)

Οικονομικό θρίλερ και πορτραίτο μιας πόλης. Μια σιωπηλή και αινιγματική ταινία για το ερωτικό πάθος στα γρανάζια της εξουσίας και του χρήματος. Ο Ολιβερ είναι μάνατζερ σε μια τράπεζα επενδύσεων στη Φραγκφούρτη, μητρόπολη του χρήματος. Η γυναίκα του δεν νιώθει άνετα στην πόλη αυτή και απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τον άντρα της μέχρι που στο τέλος μπλέκεται σε ερωτική περιπέτεια με τον προϊστάμενό του. Ο Oliver παίρνει «προαγωγή» και μετατίθεται στην Τζακάρτα. Πρωταγωνιστεί η Νικολέτ Κρέμπιτς του «Wild». Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Μονάχου.

Septieme Ciel 607

30 Ιανουαρίου 2017 στις 20:00 / Στον Εβδομο Ουρανό του Αντρέας Ντρέσεν (Wolke Neun / 2008, 98´)

Η Iνγκε κοντεύει τα 70, νιώθει όμως σαν να είναι 17. Ερωτεύεται τον Καρλ που όπου να ‘ναι κλείνει τα 80. Πρόκειται για πάθος, για σεξ. Η Ινγκε όμως είναι εδώ και 30 χρόνια παντρεμένη με τον Βέρνερ και τον αγαπάει και πολύ. Μια ριζοσπαστική, θαρραλέα και προκλητική ταινία με λεπτό, συγκρατημένο χιούμορ, ένα μινιμαλιστικό έργο δωματίου για πόθους, έρωτα και σεξουαλικότητα ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί προσεγγίζουν το θέμα ταμπού, σεξ κατά το γήρας, με μεγάλη φυσικότητα, χωρίς ψεύτικες ντροπές κι αναστολές, επινοούν οι ίδιοι τους διαλόγους και αυτοσχεδιάζουν. Βρίσκονται στην ίδια περίπου ηλικία με τα πρόσωπα που υποδύονται. Επίσημη συμμετοχή το 2008 στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

info
Ολες οι ταινίες θα προβληθούν στη γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιλους / Είσοδος Ελεύθερη / Πληροφορίες: Τηλ. 211 4053733, E-Mail: booze.crossteam@gmail.com

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές αλλά και τις πολιτιστικές δράσεις Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας στο επίσημο site του Athen Goethe-Institut.