Φεστιβάλ / Βραβεία

To βραβευμένο στη Βενετία «Γένος Παν» του Λαβ Ντιάζ στο online 11o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

στα 10

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, επιστρέφει, για πρώτη φορά διαδικτυακά και δωρεάν και extra bonus τη μεγάλη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Φιλιππινέζου Λαβ Ντιάζ.

Flix Team
To βραβευμένο στη Βενετία «Γένος Παν» του Λαβ Ντιάζ στο online 11o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το 11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα διεξαχθεί φέτος από τις 16 μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου, όλο online και δωρεάν, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που επιβάλλει η πανδημία, αλλά και η διαρκής όρεξη για ανήσυχο σινεμά που ταρακουνά τις αισθήσεις σε όποια μορφή και αν το βλέπεις.

Η πρώτη ανακοίνωση που σηματοδοτεί και τον πάντα «πρωτοποριακό» χαρακτήρα του φεστιβάλ αφορά την πρεμιέρα της νέας ταινία του Λαβ Ντίαζ «Γένος Παν» («Lahi, Hayop«, αγγλικά «Genus Pan»), την ταινία Η ταινία, πριν μερικές εβδομάδες απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο τμήμα «Ορίζοντες» στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η ταινία είναι μία από τις εννιά ταινίες που διαγωνίζονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα της 11ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας.

genous pan Ο Λαβ Ντιάζ στα γυρίσματα της ταινίας

genous pan Σκηνή από το «Γένος Παν»

Το «Γένος Παν» (μυθοπλασία, 157’, 2020, Φιλιππίνες), είναι γυρισμένο ασπρόμαυρο, στη γλώσσα Ταγκαλόγκ. Πρωταγωνιστούν τρεις παράνομοι ανθρακωρύχοι οι οποίοι ταξιδεύουν πίσω στο νησί τους μετά από μήνες μόχθου σε σκληρές συνθήκες. Με τα χρήματα που κέρδισαν με τη επίπονη δουλειά τους, διέσχισαν τη θάλασσα, τα βουνά και το δάσος μέχρι που έφτασαν στον προορισμό τους. Ή μήπως δεν έφτασαν πραγματικά στο καταραμένο νησί τους;

φσγγφσ

Η κοινή ονομασία του «γένους Παν (Pan)» είναι «Χιμπατζής». Οπως σημειώνει για την ταινία του ο Λαβ Ντίαζ, με αφορμή την προβολή της στο Φεστιβάλ Βενετίας: «Ηθελα πάντα να κάνω μια ταινία για τα ζώα. Αλλά για τον άνθρωπο ως ζώο. Γιατί όλη του τη ζωή, εδώ που τα λέμε, σαν ζώο συμπεριφερόταν… Αν και θεωρούμαστε το πιο εξελιγμένο είδος, ακόμα διατηρούμε την συμπεριφορά του χιμπατζή».

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Γένος Παν»:


To 11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί φέτος online από τις 16 μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

προτωποριακό