Φεστιβάλ / Βραβεία

16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: To φως που χάνεται, το φως που επιστρέφει στο σινεμά!

στα 10

Για 16η χρονιά, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συγκεντρώνει τις καλύτερες ταινίες που μιλούν γαλλικά σε ένα επταήμερο που φιλοδοξεί να φέρει πίσω την πίστη μας στο σινεμά.

Flix Team
16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: To φως που χάνεται, το φως που επιστρέφει στο σινεμά!

Θεσμός για την ανοιξιάτικη κινηματογραφική σεζόν, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διεξάγεται φέτος από τις 19 έως και τις 25 Μαρτίου στην Αθήνα και από τις 26 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, έτοιμο να μας συστήσει μερικές από τις πιο σημαντικές γαλλόφωνες ταινίες της χρονιάς, αφιερώματα με πολιτική και όχι μόνο άποψη και ανθρώπους που ζουν και δρουν στην κινηματογραφική κοινότητα του σήμερα.

«Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου προκειμένου να σκεφτούμε διαφορετικά, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τον γαλλόφωνο κινηματογράφο. Είναι επίσης πρόκληση για το εν λόγω φεστιβάλ από τη σύστασή του, πριν από 15 χρόνια. Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου αφορά όλες τις διαφορετικές χώρες της γαλλοφωνίας, των οποίων θα ανακαλύψουμε τις ταινίες. Φέτος, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ελβετία και η Τυνησία μας προτείνουν τον ανθό της κινηματογραφικής τους παραγωγής.», τόνισε ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Ολιβιέ Ντεκότ στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

La Famille Belier 607 Οικογένεια Μπελιέ

To Φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία του με την τεράστια επιτυχία στις γαλλικές αίθουσες «Οικογένεια Μπελιέ» («La Famille Belier») του Ερίκ Λαρτιγκό, παρουσία της Καρίν Βιάρ που πρωταγωνιστεί μαζί με τους Λουάν Εμερά, Φρανσουά Νταμιέν και Ερίκ Ελμοσνινιό, ενώ το φιλμ ανήκει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα απ' όπου θα προκύψουν και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (μια προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων) και το Βραβείο Κοινού (μια προσφορά της εταιρείας Fischer).

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο Πάνο Χ. Κούτρα και τα μέλη ηθοποιό Βασίλη Δογάνη, διευθυντή κάστινγκ και σκηνοθέτη Στεφάν Φοενκινός, ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη και συγγραφέα Ερση Σωτηροπούλου.

Loin Des Hommes 607 Μακριά από τους Ανθρώπους

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 10 ταινίες που έχουν διανομή στην Ελλάδα και θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες και στις αίθουσες. Αναμεσά τους το κοσμογυρισμένο «Τα Κορίτσια» («Bande de Filles») της Σελιν Σιαμά, το «Τίμημα της Δόξας» («La Rançon de la Gloire») του Ξαβιέ Μποβουά με τον Μπενουά Πελβούρντ και Ροσντί Ζεμ, ο «Ανδρας που Αγαπήθηκε Πολύ» («L'Homme qu'on Aimait Trop») του Αντρέ Τεσινέ με τον Γκιγιόμ Κανέ και την Κατρίν Ντενέβ, το «Θέλεις ή Δεν Θέλεις» («Tu Veux ou tu Veux Pas») της Τονί Μαρσάλ με τη Σοφί Μαρσό και τον Πατρίκ Μπρουέλ, το υπέροχο «Μακριά από τους Ανθρώπους» («Loin des Hommes») του Νταβίντ Ελχόφεν με τον Βίγκο Μόρτενσεν και το βραβευμένο στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες «Οι Αγωνιστές» («Les Combattants» του Τομά Κέιλι.

Realite 607 Réalité

Στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα προβληθούν 19 γαλλόφωνες ταινίες απ' όλον τον κόσμο που παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Αναμεσά τους ένα ντοκιμαντέρ για τον Χρίστο Χρυσόπουλο, τον Πέτρο Μάρκαρη και την Ερση Σωτηροπούλου με τίτλο «La Grèce de Christos Chryssopoulos, Petros Markaris et Ersi Sotiropoulos», το «Réalité» του Κουεντίν Ντουπιέ με τον Αλέν Σαμπά, το επίκαιρο «Caricaturistes - Fantassins de la démocratie» για τη ζωή και το έργο 12 γελοιογράφων και τη σχέση τους με τη δημοκρατία, το «Tu dors Nicole» του Στεφάν Λαφλέρ από το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες και το «Ports d' Attache: Athènes», μέρος του διάσημου καναδικού ντοκιμαντέρ που εξερευνά το παρελθόν και το μέλλον πόλεων με λιμάνι - κάνοντας εδώ μια στάση στην Αθήνα.

Bande de Filles 607 Bande de Filles

Στο αφιέρωμα «Γυναικείο Βλέμμα» θα προβληθούν έξι ταινίες από γυναίκες (όχι μόνο) για γυναίκες, με εξέχοντα παραδείγματα το «Bande de Filles» της Σελίν Σιαμά, το «Lulu Femme Nue» της Σολβίγκ Ανσπάχ με την Καρίν Βιάρ, το «Que Vive» της Μαριάν Ταρντιέ με την Αντέλ Εξαρχόπουλος και φυσικά το «Fidelio, l' Odyssee d' Alice» της Λουσί Μπορλετό με την Αριάν Λαμπέντ.

Sans Soleil 607

Φέτος το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας με τέσσερις ξεχωριστές προβολές. Αναμεσά τους το κλασικό «Sans Soleil» του Κρις Μαρκέρ από το 1982, το «Moi un Noir» του Ζαν Ρους από το 1958, το «Hotel Monterey» της Σαντάλ Ακερμάν από το 1973 και μια ενότητα προβολών με επιλογές ταινιών από γαλλόφωνους φοιτητές εθνογραφίας από το Καμερούν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Αστέρω 607

Το καθιερωμένο cine-concert του Φεστιβάλ είναι φέτος αφιερωμένο στην «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη με τις S.W.I.M, το νέο μουσικό σχήμα της Μαριλένας Ορφανού να δίνει φωνή και ήχο σε όσα χωρίζουν την απόλυτη ερωτική ιστορία του 1929 με το 2015.

Une Nouvelle Amie Poster 607

Το Φεστιβάλ θα κλείσει την αυλαία του με το «H Καινούργια Φιλενάδα» («Une Nouvelle Amie»), τη νέα, βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ταινία του Φρανσουά Οζόν, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ρομέν Ντουρίς και η Αναίς Ντεμουστιέ.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του φετινού Φεστιβάλ που το υπογράφει σκηνοθετικά η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη:


Το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διεξάγεται από τις 19 έως και τις 25 Μαρτίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 26 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας). Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ στο Ιντερνετ.

Francophone Festival 2015 Poster 607