Buzz

«Θεμέλιο»: Η θρυλική, μονίμως διαχρονική εποποία του Ισαάκ Ασίμοφ

στα 10

Κερδίστε τη συλλεκτική κασετίνα της τριλογίας του Ισαάκ Ασίμοφ «Θεμέλιο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

Flix Team
«Θεμέλιο»: Η θρυλική, μονίμως διαχρονική εποποία του Ισαάκ Ασίμοφ

Eδώ και δώδεκα χιλιάδες χρόνια η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία είναι το απαύγασμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Όμως ο καιρός της ακμής της έχει πια παρέλθει. Μόνο ο Χάρι Σέλντον, οραματιστής επιστήμονας και πατέρας της επιστήμης που είναι γνωστή ως ψυχοϊστορία γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον - μία εποχή σκοταδισμού, βαρβαρότητας και πολεμικών συγκρούσεων που θα διαρκέσει τριάντα χιλιετίες. Στην απελπισμένη προσπάθειά του να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση στις επόμενες γενιές και να σώσει την ανθρωπότητα, ο Σέλντον συγκεντρώνει γύρω του τους κορυφαίους επιστήμονες και στοχαστές της Αυτοκρατορίας και τους μεταφέρει σ' ένα πλανήτη στις παρυφές του γαλαξία, έναν κόσμο που προορίζεται να γίνει λίκνο πολιτισμού αλλά και φάρος ελπίδας για τις γενιές του μέλλοντος.
Το καταφύγιο αυτό παίρνει την ονομασία Θεμέλιο.
Σύντομα, το Θεμέλιο βρίσκεται στο έλεος διεφθαρμένων πολέμαρχων που αναδύονται μέσα από τα συντρίμμια της Αυτοκρατορίας. Το αναπόφευκτο δίλημμα για τους τελευταίους υπέρμαχους του ανθρώπινου πολιτισμού είναι να υποκύψουν στους βαρβάρους και να ζήσουν ως σκλάβοι - ή να επιλέξουν την ελευθερία και την αντίσταση, μία απόφαση που ίσως οδηγήσει τους ίδιους και ολόκληρο το ανθρώπινο είδος στην ολοκληρωτική καταστροφή...

Το «Θεμέλιο» ξεκίνησε να γράφεται όταν ο Ισαάκ Ασίμοφ ήταν ακόμη 21 ετών, σε μορφή διηγημάτων, από το 1942 μέχρι και το 1950 και στη συνέχεια αποτέλεσε τη θρυλική στην ιστορία της επιστημονικής φαντασίας τριλογία. Με τα τρία βιβλία της τριλογίας («Θεμέλιο», «Θεμέλιο και Αυτοκρατορία», «Δεύτερο Θεμέλιο»), αλλά και αυτά που συμπλήρωσαν αργότερα το σύμπαν της γαλαξιακής αυτοκρατορίας του «Θεμελίου», ο Ασίμοφ υπήρξε όχι μόνο ένας από τους πρώτους συγγραφείς που δημιούργησαν από την αρχή μια πρωτότυπη μυθολογία - καθρέφτη της μελλοντικής κοινωνίας των ανθρώπων, αλλά και ένας από τους πρώτους που προφήτεψαν πως η ατομική ενέργεια θα αλλάξει τον κόσμο, που υπογράμμισαν πως η θρησκεία είναι το όπιο των λαών, που υπήρξαν σίγουροι πως η νέα θρησκεία θα είναι η επιστήμη και που όρισαν τη θεωρία της ψυχοιστορίας.

Asimov

«Σκέφτηκα πως αν είχαμε μια γαλαξιακή αυτοκρατορία, θα υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ίσως θα μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πως θα συμπεριφέρονται στο μέλλον οι κοινωνίες. Γι' αυτό και εφηύρα την επιστήμη της ψυχοιστορίας. Την τριλογία διατρέχει η διαρκής σύγκρουση της ατομικής επιθυμίας και της κοινωνικής αναγκαιότητας», αναφέρει ο ίδιος ο Ασίμοφ για την επιστήμη που ο ίδιος έβαλε στο μεγάλο βιβλίο της γνώσης - μια επιστήμη που αποτελείται από ένα συνδυασμό ιστορίας, κοινωνιολογίας, στατιστικής με σκοπό την γενική πρόβλεψη για μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Η τριλογία του «Θεμελίου» κέρδισε το 1966 το βραβείο Hugo και η επιρροή της ήταν τόσο καθοριστική σε μελλοντικά «θεμέλια» της επιστημονικής φαντασίας όπως το «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy», το «Dune» ή ακόμη και το τηλεοπτικό «Futurama».«Ιερή αγελάδα» για τη μεταφορά της στο σινεμά ή την τηλεόραση, η τριλογία του «Θεμελίου» γνώρισε μόνο μια ραδιοφωνική διασκευή στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τρεις τουλάχιστον αποτυχημένες προσπάθειες για να μεταφερθεί στο σινεμά.

Foundation

Το Σεπτέμβριο του 2021, έκανε την πρεμιέρα του στο Apple TV+ το «Foundation», μια δημιουργία των έμπειρων στην επιστημονική φαντασία Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ και Τζος Φρίντμαν, κερδίζοντας για πρώτη φορά με τόλμη το στοίχημα της μεταφοράς του σύμπαντος του Ισαάκ Ασίμοφ. «Μπορούμε επιτέλους να πούμε την ιστορία στη διάρκεια 80 επεισοδίων, 80 ωρών, σε αντίθεση με την απόπειρά της σύμπτυξης όλου του σύμαντος της τριλογίας σε δύο ή τρεις ώρες μιας ταινίας», δήλωνει ο Γκόγιερ που πίστευε ακράδαντα πως η ιστορία της τριλογίας του «Θεμελίου» που εκτέινεται σε ένα διάστημα 1000 χρόνων είναι κάτι που μια ταινία δεν θα μπορούσε ποτέ να αφηγηθεί.

Η επιτυχία της σειράς, σε καλλιτεχνικό, κριτικό και εμπορικό επίπεδο, επικυρώθηκε με την ανανέωσή της για ένα δεύτερο κύκλο που θα συνεχίσει να ξετυλίγει την εποποία του Ασίμοφ.


Διαγωνισμός: Μπείτε στην κλήρωση για μια συλλεκτική κασετίνα της τριλογίας του «Θεμέλιου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis, παίρνοντας μέρος στο διαγωνισμό μας στο instagram @flixgr

Foundation Trilogy