Buzz

Το Bollywood έχει έτοιμο το πρώτο του λεσβιακό ρομάντζο

στα 10

Με σκηνοθέτη τη Σέλι Τσόπρα Νταρ κι ένα καστ από Ινδούς σούπερ-σταρ, το «Πώς Ενιωσα Οταν Είδα Αυτό το Κορίτσι» ετοιμάζεται να γράψει Ιστορία.

Το Bollywood έχει έτοιμο το πρώτο του λεσβιακό ρομάντζο

Είναι μια κλασική ταινία του Bollywood: Ενας πατέρας (ο σούπερ-σταρ Ανίλ Καπούρ) πιέζει την κόρη του να παντρευτεί ένα γοητευτικό και «κατάλληλο» εργένη. Εκείνη, όμως, αρνείται, επειδή η καρδιά της είναι δοσμένη αλλού. Οικογενειακοί τσακωμοί, ζαβολιές, τραγούδια, χοροί κι ένα πληθωρικό happy end. Μόνο που το «Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga» - «Πώς Ενιωσα όταν Είδα Αυτό το Κορίτσι» - αποτελεί ταινία-σταθμό: είναι το πρώτο φιλμ του Bollywood, όπου η ηρωίδα είναι ανοιχτά και παθιασμένα ερωτευμένη μ' ένα κορίτσι και η οικογένειά της μαθαίνει να το αποδεχτεί.

Διαβάστε ακόμη: H σκηνοθέτης του «Rafiki» μηνύει την κυβέρνηση της Κένυας

how i felt when i saw that girl 607Η Σέλι Τσόπρα Νταρ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της

Το φιλμ, που βγαίνει σήμερα, 1η Φεβρουαρίου στις αίθουσες της Ινδίας, έρχεται μόλις μήνες μετά την κυβερνητική απόφαση, τον Σεπτέμβριο, να καταργήσει τη νομοθεσία που όριζε ως παράνομη την ομοφυλοφιλία. «Το επόμενο βήμα είναι ν' αλλάξει η αντίληψη των ανθρώπων,» δηλώνει στην Guardian η σκηνοθέτης της ταινίας, Σέλι Τσόπρα Νταρ. «Κανείς δεν θέλει να του κάνουν κήρυγμα. Ο πολιτισμός μας είναι ποτισμένος από αφηγήσεις, φολκλόρ και τη συνήθεια του ν' ακολουθούμε την πεπατημένη. Το σινεμά μπήκε στη ζωή μας κι ανέλαβε αυτό το ρόλο, είναι ο παράγοντας κοινωνικοποίησης. Εγώ δεν λέω στους θεατές τι είναι σωστό, αλλά μπορούν να το βιώσουν μέσα από τους ήρωές μου.»

how i felt when i saw that girl 607

Το «Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga» ακολουθεί μια ιδιαίτερα προσεκτική, συγκαλυμμένη θα έλεγε κανείς, στρατηγική στο marketing της ταινίας. Ο τίτλος δεν δηλώνει το φύλο εκείνης που μιλά. Η σύνοψη είναι... αφαιρετική, στην αφίσα το ένα πρόσωπο είναι κρυμμένο και η «εγκάρδια αγκαλιά» οπωσδήποτε δεν είναι ερωτική. Ενας λόγος γι' αυτές τις επιλογές, είναι η προσπάθεια του στούντιο ν' αποφευχθούν αντιδράσεις όπως στην έξοδο του «Fire» το 1996, μιας ακόμα ταινίας με μια λεσβιακή ερωτική ιστορία στο επίκεντρο, όταν φανατικοί Ινδουιστές κατέστρεψαν δεκάδες κινηματογραφικές αίθουσες.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα της ταινίας τολμά να τη βγάλει και σε περιοχές της περιφέρειας, εκτός των μεγάλων πόλεων, όπως το Δελχί και η Μουμπάι. Αλλωστε και η ταινία εκτυλίσσεται σε μια μικρή πόλη, σκόπιμα, όπως εξηγεί η Νταρ: «Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι μόνο για τους μοντέρνους ανθρώπους, ότι έχει προέλθει από τη Δύση. Εγώ αυτό το ανέτρεψα».

Δείτε ακόμη: Σαν μια συμφωνία. Το τρέιλερ του «Dolor Y Gloria» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, αναζητά τον χαμένο χρόνο